Document | Cine are pe mână un sfert de miliard de euro pentru COVID-19: șeful Unifarm a fost prins cu 18 nereguli de către Corpul de Control și după Colectiv
Corpul de Control a propus destituirea șefului Unifarm, în urmă cu 3 ani

Adrian Ionel este de 7 ani și jumătate într-o funcție de conducere la Unifarm. A fost director general din noiembrie 2012 până în septembrie 2015. După o scurtă plecare la Institutul Cantacuzino, el a revenit în poziția de director general.

Ionel este șeful companiei prin care statul român importă majoritatea materialelor sanitare, de la combinezoane de protecție la măști pentru spitale și de la ventilatoare la medicamentele necesare tratării COVID-19.

230 de milioane de euro

a luat Unifarm credit de urgență direct de la Trezoreria Statului pentru a cumpăra materiale medicale contra pandemiei COVID-19

2,2 milioane de măști din China, la preț dublu

Acești bani sunt folosiți nu doar pentru contractele în sine, ci și ca furnizorii Unifarm să poată plăti avansuri. Uneori, afacerile sunt atât de bune pentru furnizori și de proaste pentru Unifarm, încât statul plătește avansul, iar importatorii și firmele intermediare nu-și asumă nici un risc.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Apoi, intermediarii vând către compania condusă de Adrian Ionel 2,2 milioane de măști care ajung în spitale la preț dublu, precum reiese din investigația Libertatea.

Combinezoane și măști din Turcia, prin oameni legați de lumea interlopă

Între Unifarm și producătorii din China sau din Turcia s-a interpus o sumedenie de firme, uneori deținute de administratori interlopi, una dintre ele fiind expusă în articolul publicat de RISE Project.

Document | Cine are pe mână un sfert de miliard de euro pentru COVID-19: șeful Unifarm a fost prins cu 18 nereguli de către Corpul de Control și după Colectiv
Adrian Ionel. Foto: Agerpres

În ambele cazuri, firmele care au livrat, direct sau prin intermediari, marfa medicală care a ajuns la Unifarm sunt deținute de partenerele de viață ale unor foști ofițeri, sereistul Alexandru Sas și polițistul Petru Pitcovici. Adrian Ionel are el însuși studii la Academia SRI.

Reputația ambilor ofițeri, în SRI și în Poliție, este una controversată, Sas fiind legat de numele afaceristul ieșean Iulian Dascălu, iar Pitcovici, de Nelu Iordache. 

“Unifarm a devenit o afacere de familie”

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Filiera Turcia, susțin oameni din Unifarm, are legătură cu Cristi Mirică, directorul comercial al Unifarm, a cărui soție vorbește turca și are legături la Istanbul. 

“De altfel, Unifarm a devenit o afacere de familie. Partenera de viață a directorului Ionel are un frate, pe Adrian Vasile, care a fost promovat în poziția de director de achiziții la Unifarm”, a spus același om din instituție.

Dar aceste afaceri nu sunt singurele pe care Ionel le-a făcut în numele Unifarm în condiții sensibile. Și de data asta e vorba despre abuzuri constatate chiar de Ministerul Sănătății.

“E clar că n-avea ce căuta pe o astfel de poziție”

Între 27 ianuarie și 3 februarie 2017, Corpul de Control al Ministerului Sănătății – format din Sorin Virgil Chifulescu, Gianina Larisa Florea și Paula Lupec – descoperea 18 nereguli la Unifarm și propunea trei măsuri, printre care și destituirea directorului general Ionel.

Ministrul sănătății era, atunci, Florian Bodog.

Da, controlul a găsit multe nereguli. Unele sunt reale, serioase, altele, exagerate. Într-un fel, Ionel a fost vânat, însă e clar că n-are ce căuta pe o astfel de poziție. Datoriile și alte lucruri de acolo sunt nepermise. Numai că așa cum unii au vrut să-l de jos, alții l-au susținut și a rămas la Unifarm. Nimeni nu se gândea că va veni epidemia și că Unifarm va căpăta o astfel de responsabilitate.

Specialist din Ministerul Sănătății:

Pierderi de 918.000 de lei prin expirarea a 43.220 de doze de vaccin antitetanos

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Inspectorii de la Corpul de Control au descoperit că, în 2015, Ministerul Sănătății a solicitat Unifarm achiziționarea a 154.600 de doze de vaccin tetanic adsorbit.

Cunoscut popular ca “antitetanos”, vaccinul e utilizat împotriva bacteriei care provoacă tetanosul, o infecție ce poate fi letală.

Unifarm a comandat vaccinul din Franța, dar susține că nu i-a fost aprobat prețul de vânzare de către Ministerul Sănătății, fapt pentru care a rămas cu vaccinul pe stoc. Ministerul nu l-a mai achiziționat la prețul stabilit de Unifarm SA, aceasta comercializând o parte din vaccin în a doua parte a anului 2016, scrie în raport.

Unifarm “a rămas cu stoc neepuizat și expirat la 31.12.2016 în valoare de 918.425 lei (43.220 doze X 21,25 lei), ceea ce reprezintă o pierdere (…) trecută pe cheltuieli, fără a se efectua o cercetare administrativă care să stabilească cine se face vinovat.

Raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății:
Document | Cine are pe mână un sfert de miliard de euro pentru COVID-19: șeful Unifarm a fost prins cu 18 nereguli de către Corpul de Control și după Colectiv
Raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății

839.000 de lei, “în aer” după dezastrul de la Colectiv

Ca și în cazul pandemiei COVID-19, după incendiul de la Colectiv, Unifarm a cumpărat de urgență materiale sanitare și medicamente. Director general era tot Adrian Ionel.

Corpul de Control a observat că o sumă importantă, 839.000 de lei, nu apărea în evidența contabilă a Unifarm SA, la un an după Colectiv. 

Concret, după declarații ale ministrului Bănicioiu, Unifarm a cumpărat medicamente pe care le-a trimis către spitalele ce îngrijeau bolnavii din Colectiv. 

Și după Colectiv au existat o sumedenie de reclamații, pentru că Unifarm a cumpărat de la firme dubioase, la prețuri foarte mari.

Din diverse motive, unitățile sanitare au refuzat plata, susținând că nu mai au buget alocat pentru medicamentele respective.

În final, Corpul de Control a observat că “CN Unifarm SA nu a înregistrat în evidența contabilă ajustările pentru creanțe neîncasabile clienți dubioși sau în litigiu suma de 839.707,84 lei, încălcând prevederile legale în vigoare. Prin neînregistrarea ajustărilor, Unifarm SA a denaturat contul de profit și pierderi”.

“Închirierea de spații fără licitație publică, în afara condițiilor legii”

Corpul de Control a descoperit că Unifarm a închiriat spații către 11 terți (8 SRL-uri, o SA, o fundație și UMF Carol Davila).

Terții plăteau chirii lunare între 30 de euro (depozit de 5 metri pătrați),  120 de euro (60 mp, birouri) și 1.950 de euro (UMF Carol Davila, 385 mp).

Comisia de control nu a putut verifica contractele de închiriere deoarece directorul general a refuzat să prezinte documentele solicitate atât pe timpul controlului, cât și ulterior controlului, cu toate că a fost înștiințat prin adresa nr. 7898/08.02.2017.

Raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății:

“Directorul general (…) a încălcat legislația în vigoare precum și ordinul de control emis de Ministrul Sănătății”, au scris inspectorii.

A dispărut și un teren

Alte nereguli consemnate în 2017 la adresa directorului general Adrian Ionel au fost: 

  • îndatorarea Unifarm prin credite bancare peste capacitatea de rambusare a acestora;
  • 1,9 milioane de lei de recuperat de la clienți pe 2015 și 2016;
  • 2.500 mp de teren care, deși apăreau în documente vechi, nu se mai regăseau în patrimoniul Unifarm și, implicit, al statului român. Corpul de Control nu descoperise unde “dispăruseră” aceștia.

Corpul de Control a cerut demiterea lui Adrian Ionel

Concluziile controlului din 2017 au fost următoarele:

“Dizolvarea Adunării Generale a Acționarilor și numirea altor membri care să reprezinte interesele Ministerului Sănătății;

  • Dizolvarea Consiliului de Administrație și numirea altor membri care au capacitatea și competența de a-și îndeplini obligațiile conform statutului CN Unifarm SA.
  • Destituirea directorului general și numirea unui alt director general,  cu experiență și capacitate de administrare a CN Unifarm SA”.

Florian Bodog a văzut rezultatul controlului și era decis să-l dea afară, dar a venit ministru Sorina Pintea și, din motive necunoscute, l-a ținut director general pe Adrian Ionel, în ciuda recomandărilor corpului de control.

Funcționar din Ministerul Sănătății:

Libertatea l-a contactat pe directorul general Adrian Ionel, însă acesta a declarat, printr-un mesaj, că nu are semnal și a cerut întrebările pe e-mail, fără a răspunde la ele până la ora publicării materialului.

Raportul Corpului de Control:


   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ele sunt cele patru zodii care au noroc la bani în luna decembrie. Reușite, oportunități, dar și regăsiri pentru acești nativi în ultima lună din an
FANATIK.RO
Ele sunt cele patru zodii care au noroc la bani în luna decembrie. Reușite, oportunități, dar și regăsiri pentru acești nativi în ultima lună din an
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI