• Pe hârtie, Pop-Up a livrat măștile către intermediarul Med Healthcare Project SRL, dar în realitate transportul a ajuns imediat în curtea Unifarm, companie a Ministerului Sănătății.
  • Adrian Ionel, directorul Unifarm, a confirmat pentru Libertatea că statul a cumpărat măștile de la Med Healthcare cu 2,6 lei pe bucată și le-a vândut către spitale la 2,61 lei.
  • 2,6 lei este echivalentul a 0,59 USD, adică statul român a plătit dublu față de prețul plătit chinezilor de compania soției fostului cadru SRI.
  • Mai mult decât atât, Unifarm a recunoscut azi pentru ziar că pune la dispoziția importatorilor un avans din banii publici, astfel încât comercianții ajung practic să cumpere cu banii cetățenilor ceva ce revând la suprapreț acelorași cetățeni.

Duminică, 5 aprilie, în curtea Unifarm din strada Ștefan Sănătescu nr. 48, de lângă spitalul Elias, a intrat o mașină mare, cu numărul B 117 RDE, care a adus 8 tone de măști de protecție din China.

Nu era unul dintre transporturile anunțate de autorități și arătate de televiziuni, de pe Otopeni. Aceste măști veniseră cu avionul din China în Europa de Vest și apoi fuseseră transportate cu un camion la București.

Cele 2,2 milioane sunt măști verzi, simple, cu trei pliuri. Sunt testate la standardul PPF1, adică materialul lor formează un filtru, iar oamenii le cunosc sub numele generic de măști chirurgicale, ”pe care le vezi în filme la medici”.

INTERVIU. Mesajul directorului din Alba care a anunțat că nu mai prelungește contractele cu firmele austriece: „Sunt parteneri serioși, dar e timpul să dăm un mesaj – nu e o favoare să ne tratați drept egali!”
Recomandări
INTERVIU. Mesajul directorului din Alba care a anunțat că nu mai prelungește contractele cu firmele austriece: „Sunt parteneri serioși, dar e timpul să dăm un mesaj – nu e o favoare să ne tratați drept egali!”

De la începutul crizei coronavirus, acestea sunt tipul de măști cele mai întâlnite pe stradă și la oficialități.  

Transportul special

Cele 2,2 milioane de măști sosite duminică au intrat rapid în procesul de sortare, derulat în curtea pe care Unifarm o împarte cu Agenția Națională a Medicamentului. 

”De când a început criza, depozitul nostru, întins la subsol și la parter este neîncăpător și, de aceea, în curte au apărut și câteva corturi verzi, unde depozităm rapid marfa”, spune un angajat din Unifarm. Între timp, au mai închiriat încă un depozit.

”Da, așa e, am primit cele 2,2 milioane de măști de producție China și primele dintre ele au plecat tot duminică, în câteva ore, spre spitale”, a confirmat pentru Libertatea Adrian Ionel, directorul Unifarm.

Acest transport avea însă ceva special. Și câțiva oameni de la Unifarm știau.

Conform informațiilor din interiorul companiei, importul măștilor a fost asigurat de o firmă de modă, fondată în 2016 și deținută de două vechi colege și prietene: Camelia Sas și Roxana Murgu. Pe soțul primei dintre ele îl cheamă Alexandru Sas.

Alexandru Sas a fost comandor al Serviciului Român de Informații, pe care site-ul DC News îl recomanda acum câțiva ani drept posibil succesor al lui Florian Coldea. 

CORESPONDENȚĂ DE LA BRUXELLES: Ziua ultimei șanse pentru Schengen. Consiliul JAI, unde se votează aderarea României, este în desfășurare – VIDEO
Recomandări
CORESPONDENȚĂ DE LA BRUXELLES: Ziua ultimei șanse pentru Schengen. Consiliul JAI, unde se votează aderarea României, este în desfășurare – VIDEO

Nepot al lui Ioan Mircea Pascu și unul dintre favoriții lui George Maior, Sas părea pe cai mari.

Numai că parcursul carierei comandorului Alexandru Sas s-a surpat brusc. ”Anul trecut a fost dat afară din cauza mai multor probleme și legături cu oameni de afaceri”, a spus unul dintre foștii colegi.

Printre altele, a fost dat afară pentru că-și construise în spațiul public ”o reputație de general, când rangul de comandor e echivalentul gradului de maior”, conform realtării foștilor colegi. În plus, la nivelul SRI au existat rapoarte ale unor legături puternice și documentate între Sas și Dascălu, patronul Iulius Mall din Iași, potrivit acelorași surse.

”Domnul Alexandru Sas a fost trecut în rezervă pe 1 martie 2019”, e ceea ce a comunicat oficial, joi, SRI prin biroul de presă, la cererea Libertății.

Președintele Iohannis: ”Vă asigur”

Unifarm a fost introdusă în importul masiv de materiale sanitare din străinătate din 16 martie, momentul declarării Stării de Urgență.

De altfel, aprovizionarea în ritm rapid cu materiale sanitare, fără licitațiile despre care autoritățile au spus că îngreunau procesul, a fost primul motiv invocat de premierul Ludovic Orban și de președintele Klaus Iohannis, când au explicat de ce România intră în starea de urgență.

INTERVIU Andrei Caramitru spune că are informații din interiorul OMV Petrom: „De la Viena se indică să cumpere mai scump de 10 ori”
Recomandări
INTERVIU Andrei Caramitru spune că are informații din interiorul OMV Petrom: „De la Viena se indică să cumpere mai scump de 10 ori”

Vă asigur că prin acest decret am luat toate măsurile pentru a se putea face cu maximă celeritate toate achizițiile de echipamente medicale pentru protejarea personalului sanitar, astfel încât sănătatea dumneavoastră să nu fie pusă în pericol.

Klaus Iohannis, discursul către țară, 16 martie 2020:

În decret se precizează explicit că achizițiile de materiale sanitare și medicamente se vor face prin achiziție directă:

”(2) Asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătății pentru  achiziționarea de către unitățile sanitare de materiale și medicamente necesare în perioada pandemiei se realizează prin transferuri de la Ministerul Sănătății, urmând ca achiziția să se realizeze de către unitățile sanitare prin procedură de achiziție directă”.

Statul a pus la dispoziția Unifarm garanții pentru un credit de urgență. ”230 de milioane de dolari avem la dispoziție pentru achiziții”, a detaliat Adrian Ionel, șeful Unifarm, pentru ziar. Achiziții directe, ca în stare de urgență.

De această prevedere a beneficiat firma de modă a Cameliei Sas.

Povestea unui butic cool de haine care s-a apucat de afaceri cu măști medicinale

Pop-Up Shop Band SRL este o companie din Maramureș, deținută de Camelia Sas (50%) și Roxana Murgu (50%).

Dat afară din SRI, fostul comandor Alexandru Sas a importat, prin firma soției, 2,2 milioane de măști pentru COVID-19 din China, care au ajuns la preț dublu la Unifarm și în spitale
Roxana Murgu și Camelia Sas

Întreprinderea se ocupă cu vânzarea articolelor de îmbrăcăminte, în special online. Are în portofoliu branduri la modă din toată lumea și încurajează designeri tineri din România.

Printre mărcile internaționale comercializate de Pop-Up se numără Filles à Papa, Off White, Haider Ackermann, R13, Rochas, Miu Miu sau Mira Mikati.

Camelia Sas și Roxana Murgu au lucrat la studiourile Buftea deținute de trustul de presă Media Pro, înainte de a-și începe propria afacere de modă.

“Două antreprenoare vor să ajungă în cinci ani la venituri de jumătate de milion de euro din vânzarea de haine pe Internet”, scria Ziarul Financiar în 2014. 

Într-un interviu comun pentru revista Life, Roxana Murgu și Camelia Sas se prezintă: Murgu are ”o pasiune pentru modă”, iar Sas ”o pasiune pentru antreprenoriat”.

Din colaborarea lor, a apărut firma Pop-Up în 2016, ca magazin de haine. Prin codul CAEN principal, antreprenoarele și-au lărgit plaja de interese: comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet. Asta pentru că o bună parte din vânzarea de modă a acestui gen de magazine exclusive se făcea pe internet, chiar și în anii de dinainte de pandemie.

Conform termene.ro, firma Cameliei Sas și a Roxanei Murgu are un angajat, 39.878 euro cifră de afaceri și 27.293 euro profit declarat în 2018.

Buticul online de modă nu a avut contracte câștigate cu statul, în SEAP. Din momentul declarării Stării de Urgență, Camelia Sas a început să aducă materiale sanitare.

Au plătit 600.000 de dolari chinezilor pentru 2,2 milioane de măști

”Pop-Up Shop Band SRL a achitat puțin peste 600.000 de dolari ca să importe cele 2,2 milioane de măști în China. Prețul este de 0,285 de dolari pe bucată, adică 28,5 cenți. Este preț CIF, adică include transportul”, a povestit pentru Libertatea un om care cunoaște tranzacția cu destinația Unifarm și, mai departe, spitalele românești.

Acum un an, prețul unei astfel de măști era de 2 cenți. Acum a ajuns la peste 20 de cenți. Dar asta nu e treaba lui Sas. Ea a fost doar beneficiara unei situații, pentru că, mai ales acum, se fac bani buni pe filiera dintre producători și spitalele din România.

Specialist în achiziții publice:

Firma lui Sas a important cele 2,2 milioane de măști, dar contractul cu Unifarm l-a făcut o altă companie, Med Healthcare Project SRL, intermediar între firma de modă și compania Ministerului Sănătății.

Intremediarul are afaceri de doi ani cu spitalele

Fondată în 2018, firma din București îl are drept unic asociat și administrator pe Alexandru Cristian Toader, cel care mai deține 50% dintr-o cofetărie.

Înainte de 2020, Toader vindea aparatură pentru spitale din București (CF2, SJ Ilfov, Gomoiu, Spitalul de Arși) și Buzău (Săpoca).  

El a făcut afaceri într-o plajă diversă, de la ecografe portabile, noptiere cu măsuță și până la monitoare pentru funcții vitale. Unele mai ieftine, altele în valoare de 135.000 lei bucata, precum tococardiograful vândut la Spitalul CF2.

De la mijlocul lunii februarie, de când pentru inițiații din sistemul medical a fost clar că vine criza COVID-19,  achizițiile lui Toader s-au schimbat pe consumabile și pe dezinfectanți.

Astfel, ultima vânzare directă a fost către Ministerul Educației, 5.000 de măști cu 3 pliuri la 3,98 lei/bucata, acum două zile, pe 7 aprilie 2020.

Nu este singura tranzacție cu măști a celor de la Med Healthcare Project SRL. Ei au mai vândut către Consiliul Județean Călărași pe 31 martie 2020. Acolo, prețul de vânzare a fost de 3 lei pe bucată, iar totalul a ajuns la 27.000 lei.

223.000 euro

Este ultima cifră de afaceri raportată de compania intermediară, cea pe 2018, când firma s-a fondat: profitul se apropie de cifra de afaceri, 197.000 euro.

Ca și firma Cameliei Sas, cea a lui Alexandru Toader are tot un angajat declarat în 2018, ultima raportare disponibilă.

De la 1,26 lei pe mască ajunsă în București, în spitale a ajuns cu 2,61 lei masca

Transportate duminică, 5 aprilie, la Unifarm, măștile au plecat, mai apoi, spre spitale. ”Afacerea a fost gândită de fostul ”general” Alexandru Sas, comandorul de fapt Sas”, a explicat o sursă care cunoaște toate datele financiare ale tranzacției.

Deși derulate din bani publici, procedurile Unifarm nu sunt supuse transparenței în timp real, precum cele din sistemul public de achiziție. La fel s-a întâmplat și după Colectiv.

La Unifarm trimiți o ofertă sau îți cer ei una. Și apoi te cheamă la negocieri. Se știe, pe piață, că măștile cu trei pliuri, cel mai ușor de găsit, le aduc ei prin intermediari. Ele se iau cu aproximativ 1,5 lei pe bucată din China și ajung la aproape 3 lei în spitalele noastre.

Specialist de pe piața articolelor sanitare:

În calitate de companie a Ministerului Sănătății, Unifarm nu-și pune profit la tranzacția către DSP-uri sau spitale.

Ceea ce înseamnă că prețul de 2,61 lei pe mască cu care livrează măștile de acest gen către spitalele este, practic, extrem de apropiat de prețul de achiziție de la Med Healtchare Project SRL, care le-a luat de la firma Cameliei Sas, ea aducându-le din China la echivalentul a 1,26 lei pe bucată, la care a mai plătit 6,3% taxe vamale.

Practic, din momentul intrării în țară și până au ajuns în spitale, prețul celor 2,2 milioane de măști s-a dublat.

Șeful Unifarm, Adrian Ionel spune că ”nu știu care este adaosul firmelor, noi avem un contract cu Med Healtchare Project SRL și ne-au livrat marfa”.

Directorul Unifarm: ”Auchhh. Cine sunt ăștia?”

Dat afară din SRI, fostul comandor Alexandru Sas a importat, prin firma soției, 2,2 milioane de măști pentru COVID-19 din China, care au ajuns la preț dublu la Unifarm și în spitale
Adrian Ionel, directorul Unifarm. Foto: Agerpres

-Domnule Ionel, câte măști cu trei pliuri ați livrat către spitale până acum?
-Trei milioane și ceva. 

-La ce preț?
-La 2,61 de lei pe mască. Noi le luăm la 2,6 lei pe mască și punem 1 ban în plus. Nu avem voie să punem mai mult. Probabil că o să scumpim un pic, pentru că plătim dobânzi la credit.

-Ce credit?
-Unifarm a luat 230 de milioane de dolari pentru ca să dăm avans unde e cazul.

-Și când cumpărați prin intermediari le dați lor banii ca să dea avans?
-Și ei sunt siliți să dea un avans. El oscilează, la ventilatoare poți da toți banii înainte: 100%.

-Adică ei cumpără pe banii statului. Și la măștile FFP1 ce avans dați?
-Între 10 și 30% dăm firmelor care ne aduc ca să plătească producătorii în avans.

-Transportul de duminică de măști FFP1 a venit cu avionul din China în Europa și apoi a fost adus în România cu camionul.
-Da, de la Viena ni l-au adus. 

-Ce firmă v-a livrat măștile?
-Med Healthcare Project SRL, cu ei avem contract.

-Dacă reprezentați statul, nu v-ar fi mai ușor uneori să lucrați direct pe relația România – China?
-E vorba de expertiza firmelor pe piețele respective.

-Vă referiți, concret, și la expertiza acestei firme?
-Da. 

-Păi de când lucrați cu ei?
-E prima oară. E primul contract. Dar s-au achitat de clauze.

-Și ce expertiză au ei atunci? Din informațiile noastre, oricum importatorii sunt alții. Ăștia sunt intermediari. Împreună, cele două firme au făcut un profit de 100%!
-Nu știm așa ceva. Noi cu Med Healthcare, cu domnul Alexandru Toader, avem contract. 

-Știți cu cât au luat importatorii măștile din China de au ajuns 2,6 lei pe bucată la dumneavoastră?
-Nu. Vă dați seama e un secret comercial. Ca să vă dau prețul exact, nouă ni le-au dat cu 2,5975 lei pe bucată. 

-De acord că e secret comercial, dar sunt bani publici. Mai ales într-un moment în care fiecare ban contează. Le-au luat cu 1,26 lei și vi le-au dat cu dublu.
-Înțeleg, însă gândiți-vă că îi costă avionul, s-a scumpit enorm. Apoi plătesc vama, TVA, dacă nu au importat înainte să se elimine acestea două.

-Prețul pe care noi îl știm, 1,26, e preț CIF, include și transportul și e mult mai mic decât cel cu care vi-l livrează.
-Nu știm, există costuri și pentru ei. 

-Dar de firma Pop-Up Shop Band SRL ați auzit, vă rugăm?
-Cum se numește? (râde) Pop-Up Band… (râde)

-Din informațiile noastre, ei sunt importatorii.
-Auchhh. Cine sunt ăștia?

-O firmă care vinde colecții de modă, modă. Nu au lucrat niciodată cu dumneavoastră, nu apar în acest contract?
-Nu știu. Dați-mi voie să întreb, vă rog. 

Directorul Unifarm a revenit și a spus că ”Pop-Up nu are nici un contract cu noi”.

Discuția a continuat:

-Domnule director, nu știți, totuși, cine e importatorul?
-Noi am crezut că Med Healthcare.

-Ar trebui să scrie pe cutie. Pentru că, în această situație, importatorul este responsabil de conformitatea produsului.
-Pentru mine, Unifarm, e mai important producătorul decât importatorul.

-Scuzați-ne, pentru că marfa vine din afara UE, nu e așa cum spuneți. Importatorul este garantul conformității în fața beneficiarului final pentru produsele non UE. Și pe o cutie de conserve de pește scrie cine a importat-o.
-Înțeleg, dar în acte nu cred că apare. Voi verifica.

Libertatea a încercat, în mod repetat, să le contacteze pe Camelia Sas și pe Roxana Murgu. Camelia Sas a închis telefonul după ce a aflat cine a sunat-o. 

Ziarul le-a comunicat celor două acționare ale Pop-Up Shop Band SRL tema discuției, prin mesaje. Până la această oră, ele au refuzat să răspundă, ca și Alexandru Toader, patronul firmei intremediare.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„De unde sunteți?”, s-a interesat taximetristul din Qatar. Când a auzit România, n-a mai acceptat să plece! Ce a spus
GSP.RO
„De unde sunteți?”, s-a interesat taximetristul din Qatar. Când a auzit România, n-a mai acceptat să plece! Ce a spus
Harry şi Meghan, gafă colosală în noul documentar! Au fost PRINŞI CU MINCIUNA, fanii sunt furioşi
Playtech.ro
Harry şi Meghan, gafă colosală în noul documentar! Au fost PRINŞI CU MINCIUNA, fanii sunt furioşi
Răsturnare de situație în divorțul dintre Alina Sorescu și Alexandru Ciucu! Decizia neașteptată luată de artistă: 'Nu e nimic ieșit din comun'
Viva.ro
Răsturnare de situație în divorțul dintre Alina Sorescu și Alexandru Ciucu! Decizia neașteptată luată de artistă: 'Nu e nimic ieșit din comun'
Ieftinire fără precedent a carburanţilor. Cât costă benzina şi motorina azi, 8 decembrie 2022
Observatornews.ro
Ieftinire fără precedent a carburanţilor. Cât costă benzina şi motorina azi, 8 decembrie 2022
Maseur din Băile Felix, arestat pentru că a ajuns cu mâinile pe unde nu trebuie. Cum l-a apărat o polițistă
Știrileprotv.ro
Maseur din Băile Felix, arestat pentru că a ajuns cu mâinile pe unde nu trebuie. Cum l-a apărat o polițistă
Militar din trupele pentru operaţii speciale, mort subit după un salt paraşuta. Florin avea doar 49 de ani
FANATIK.RO
Militar din trupele pentru operaţii speciale, mort subit după un salt paraşuta. Florin avea doar 49 de ani
Revolta oligarhilor! Cunoscutul lui Putin anunţă data la care va fi dat jos preşedintele Rusiei. Cât de aproape e momentul istoric
Orangesport.ro
Revolta oligarhilor! Cunoscutul lui Putin anunţă data la care va fi dat jos preşedintele Rusiei. Cât de aproape e momentul istoric
Horoscop 8 decembrie 2022. Fecioarele sunt în centrul atenției unui grup și faptele lor vor avea un impact mai mare decât de obicei
HOROSCOP
Horoscop 8 decembrie 2022. Fecioarele sunt în centrul atenției unui grup și faptele lor vor avea un impact mai mare decât de obicei
Povestea lui Pavel Traian, din Cluj: a primit tratamentul care l-a scăpat de dureri la 6 ani de la diagnostic
PUBLICITATE
Povestea lui Pavel Traian, din Cluj: a primit tratamentul care l-a scăpat de dureri la 6 ani de la diagnostic