Potrivit rezultatului numărării sufragiilor din toate statele americane, democrata a obţinut mai multe voturi decât Barack Obama la alegerile din 2012, dar și cele mai multe voturi pentru un candidat care a pierdut alegerile.

Mai precis, democrata a obţinut 65.844.954 de voturi (48,2%), faţă de 62.979.879 de voturi (46,1%) pentru Donald Trump, arată rezultatele.

Diferenţa de 2,1% din voturi o clasează pe Clinton pe a treia poziţie în topul candidaţilor învinşi la alegerile prezidenţiale din SUA, deşi au câştigat votul popular. Andrew Jackson a avut un avans de 10% din voturi în 1824, dar i s-a refuzat preşedinţia, care a ajuns la John Quincy Adams. În 1876, Samuel Tilden a primit cu 3% mai multe sufragii decât Rutherford B. Haines, care a triumfat în cele din urmă la diferenţă de un vot în Colegiul Electoral.

Clinton a depăşit numărul de voturi obţinute de Obama în 2012 cu 389.944, însă înfrângerile la limită suferite în state cheie au făcut ca fostul secretar de stat să obţină cu 100 de voturi mai puţine în Colegiul Electoral decât rebpulicanul Trump, a cărui victorie a fost validată recent de marii electori.

Victoriile lui Trump în Wisconsin, Michigan, Ohio, Pennsylvania şi Florida – toate care au votat cu Obama în urmă cu patru ani – i-au asigurat republicanului un avans confortabil în Colegiul Electoral.

Deşi legitimitatea victoriei sale nu a fost pusă sub semnul întebării, Trump a afirmat în repetate rânduri pe Twitter că ar fi câştigat şi votul popular, dacă pe aceasta s-ar fi concentrat şi ar fi făcut campanie diferit. În plus, el susţine că milioane de alegători care au preferat-o pe Clinton a votat “ilegal”.

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul
GSP.RO

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul

Horoscop 5 aprilie 2020. Gemenii își pun bazele unui altfel de viitor
HOROSCOP

Horoscop 5 aprilie 2020. Gemenii își pun bazele unui altfel de viitor