Mergi direct la conținut »
Donald Trump a fost declarat câștigător al alegerilor din SUA de către Colegiul Electoral
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Donald Trump a fost declarat câștigător al alegerilor din SUA de către Colegiul Electoral

Donald Trump a fost declarat câștigător al alegerilor din SUA de către Colegiul Electoral

Colegiul Electoral l-a desemnat pe republicanul Donald Trump drept câştigător al alegerilor prezidenţiale din Statele Unite. Donald Trump a primit votul a 304 electori, care au decis ca acesta să devină noul ocupant de la Casa Albă, respectând scrutinul din 8 noiembrie. Hillary Clinton, care a câştigat cu un avans de peste 2,8 milioane de sufragii votul popular din SUA, a primit votul a 227 de electori, relatează CNN.

Rezultatele acestui vot urmează să fie autentificate în urma unei sesiuni comune de la 6 ianuarie a Senatului şi Camerei Reprezentanţilor. Votul de luni a fost ultima speranță a taberei anti-Trump că republicanul nu va ajunge la Casa Albă. Mai mult, votul din Colegiul Electoral a avut în condiţiile în care agenţiile americane de informaţii au acuzat Rusia de atacuri informatice vizând Partidul Democrat. Atacurile au avut ca obiectiv să influenţeze scrutinul prezidenţial în favoarea republicanilor. Această concluzie a determinat mai mulţi democraţi să le ceară unor electori să nu voteze luni aşa cum le cere statul lor.

Cu toate acestea aşa-numiţii ”electori trădători” au venit din rândurile democraţilor. Patru electori au votat pentru un alt candidat în statul democrat Washington, care a fost câştigat de către Hillary Clinton.

Trei electori au votat pentru fostul secretar de stat Colin Powell, în vreme ce al patrulea a votat pentru amerindianul Faith Spotted Eagle, implicat în protestele faţă de construcţia gazoductului din Dakota de Nord.

Este vorba de primele alegeri prezidenţiale din ultimii 144 de ani când există mai mult de un elector ”necredincios”.

 

 

Close
Închide
  Close