De Adrian Ilie,

”Articolul 16 din Directiva Habitat prevede că dacă animalele dăunează economiei, atunci trebuie luate măsuri şi aceste măsuri sunt vânătoarea sau relocarea. Dar eu nu am auzit ca cineva să vrea 100-200 de urşi în alte ţări, or dacă se relocă în România, distanţa de 20-30 kilometri este parcursă de urs şi se revine la situaţia iniţială. Deci vânătoarea e singura soluţie, cum e în Canada, nu noi inventăm roata sau că avem un lobby al vânătorilor, nu, e un demers al drepturilor omului (…) Dacă privim în ansamblu, viaţa omului trebuie să fie primordială, urşii s-au înmulţit prea mult şi se împing unii pe alţii în afara pădurii”, a declarat Vincze Lorant.

Acesta a promovat la Parlamentul European o petiție a locuitorilor din județele Brașov, Covasna, Harghita și Mureș prin care se cere modificarea Directivei Habitat.

”Petiţia va ajunge la rolul Comisiei de Petiţii, foarte mulţi cetăţeni vor semna, ceea ce ne va da posibilitatea să o dezbatem. Cred că în perspectivă Uniunea Europeană va trebui să amendeze Directiva Habitat, pentru că a fost adoptată în 1996 şi e timpul să fie revăzută”, a declarat Vincze Lorant, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş.

Europarlamentarul a arătat că în urmă cu o zi, în Parlamentul European, a avut loc o audiere publică privind cererile civile de daune cauzate de lup în state precum Slovacia, Spania şi Germania, în prezenţa membrilor Comisiei pentru Petiţii, Agricultură şi Mediu şi că el a ridicat, în mod special, problema urşilor din România, pe baza petiţiei depuse de comunităţilor din judeţele Mureş, Harghita, Covasna şi Braşov referitoare la creşterea atacurilor urşilor, soldate cu victime omeneşti şi pagube materiale substanţiale.

Reprezentanții consiliilor județene din cele patru județe estimează că numărul real al urșilor ar fi de trei ori mai mare decât cifrele oficiale astfel că se cere prin petiție un recensământ real pe baza căruia să fie stabilită o cotă pentru vânătoare.

Citeşte şi:

Zeci de urși polari au ajuns în apropierea unui sat din Rusia

Doi pui de urs au fost loviţi mortal de un tren în Harghita

BBC News despre problema urșilor bruni din România: Atacurile care stârnesc frica în toată țara

Simona Halep, despre retragerea din tenis: "Sincer, chiar am vorbit cu fratele meu despre asta"
GSP.RO

Simona Halep, despre retragerea din tenis: "Sincer, chiar am vorbit cu fratele meu despre asta"

Horoscop 25 ianuarie 2020. Vărsătorii au parte de o zi specială
HOROSCOP

Horoscop 25 ianuarie 2020. Vărsătorii au parte de o zi specială