Problema securităţii aeroportuare şi a zborurilor civile de pe teritoriul Romaniei a revenit în actualitate. Libertatea vă prezintă modul în care “antiteroriştii” SRI veghează pentru ca oamenii care folosesc aeroporturile româneşti să fie în siguranţă deplină.
“Cartierul general” al Brigăzii “Antitero” se află la Aeroportul Otopeni. De aici se coordonează toate operaţiunile de pe teritoriul naţional, cele de prevenire a actelor teroriste şi cele de intervenţie în cazul incidentelor de orice fel în domeniul securităţii aviaţiei civile. Numai la Otopeni, Serviciul Român de Informaţii (SRI) are aproape 500 de cadre. De-a lungul ultimilor ani, mulţi pasageri au încercat să urce în avion cu arme, cuţite, bricege sau cu alte obiecte periculoase, dar au fost opriţi la controlul de securitate şi predaţi Poliţiei.
Cei de la SRI au găsit zeci de pistoale ascunse printre haine, în bagajele de cală sau în cele de mână, arme demontate sau disimulate în diferite obiecte uzuale, arme albe băgate în încălţări. Cel mai interesant caz din ultima vreme este cel al unui cetăţean slovac, care a încercat să iasă din România cu o armă sub formă de stilou şi cu gloanţele aferente, un “gadget” mortal din panoplia lui James Bond. “Nu era terorist, ci făcea parte dintr-o reţea de crimă organizată. L-am predat Poliţiei de Frontieră”, a spus pentru Libertatea, sub acoperirea anonimatului, unui dintre responsabilii Brigăzii. Aşadar, era vorba, probabil, un asasin plătit. Operatorul care a realizat captura a fost recompensat de SRI pentru vigilenţa sa deosebită.
Colecţie de arme capturate pe Otopeni
Nu e însă singura armă de acest fel descoperită la Otopeni. Un alt control a scos la iveală o jumătate de “pix cu glonţ” asupra unui individ. Cealaltă jumătate urma să fie introdusă în ţară, pesemne, de o altă persoană. Există însă şi cazuri, rare, ce-i drept, în care cetăţenii sunt puşi fără voia lor în situaţia de a introduce arme la bordul avioanelor. Cei de la SRI ilustrează această teorie cu exemplul unui om care voia să treacă frontiera şi în ale cărui bagaje a fost pus, fără ştirea lui, un pistol. Arma urma să fie recuperată, la destinaţie, de cel care a plasat- o. SRI i-a zădărnicit planul.
SRI nu scapă nimic din ochi
La sediul de la Otopeni al Brigăzii Antiteroriste există un centru de monitorizare video a tuturor “mişcărilor” din aeroport. Aici se centralizează imaginile obţinute de câteva zeci de camere video, amplasate peste tot, de la posturile de control şi pista de decolare-aterizare până la zonele de aşteptare sau parcarea exterioară. Câţiva ofiţeri ai SRI stau în permanenţă cu privirea aţintită pe monitoare, raportând imediat orice activitate suspectă surprinsă de camere.
Exerciţii de protecţie cu israelienii de la EL-AL
Ultimul exerciţiu de protecţie antiteroristă al Serviciului Român de Informaţii, de la care Libertatea vă prezintă fotografii în exclusivitate, a avut loc în cadrul unui parteneriat cu liniile aeriene israeliene “EL-AL”, la solicitarea acestei companii.
Acţiunea a avut loc noaptea şi a fost deosebit de spectaculoasă, incluzând “anihilarea” unor terorişti pe motociclete, care “pătrunseseră” în forţă în incinta aeroportului pentru a ajunge la un avion.
«Curăţirea minţii» ajută vigilenţa
Operatorii SRI de pe Otopeni sunt antrenaţi în centrul propriu, aflat sub autorizarea Ministerului Transporturilor. Oamenii care îi verifică pe cei care călătoresc cu avionul sunt reexaminaţi draconic o dată la 3 ani. Dacă nu trec testul, nu mai lucrează la “Antitero”. În-tr-o tură de serviciu, un operator stă la monitorul aparatului de radioscopie maximum 20-25 de minute, apoi trece într-un alt post, tot la control, revenind după o perioadă la “display”. În limbajul celor de la “Antitero”, procedura se numeşte “curăţirea minţii”. “Prin această «rotire», atenţia nu este alterată şi se evită ca asupra psihicului operatorului să acţioneze timp îndelungat factori perturbatori”, ne-a explicat un lucrător SRI.
Lista «interzişilor»
Capturile realizate de SRI conduc şi la întocmirea de către companiile aviatice a unei veritabile “liste negre”, a celor care nu mai au voie să se urce într-un avion. Bunăoară, anul trecut, un neamţ de origine română a încercat să treacă frontiera cu un briceag ascuns în bocanc. A ajuns pe “lista neagră”, deoarece s-a considerat că ascuzând briceagul a vrut să înşele vigilenţa celor din Brigada Antiteroristă. Cei care au doar din neştiinţă astfel de obiecte asupra lor sunt “iertaţi”, dar ar- mele albe sunt, fireşte, confiscate.