În funcție de momentul achiziției sau vânzării, cei care au tranzacționat monede virtuale au putut realiza profituri frumușele. Numai că pentru acestea trebuie plătite taxe, au declarat reprezentanții Fiscului, la solicitarea Libertatea.
”Criptomoneda sau criptovaluta este un tip de monedă digitală, virtuală. Conform unui comunicat de presă al Băncii Naţionale a României, moneda virtuală nu reprezintă o formă de monedă electronică, în înţelesul Legii nr. 127/2011 privind activitatea de emitere de monedă electronică, dar în conformitate cu prevederile art. 14 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare «Veniturile, alte beneficii şi elemente patrimoniale sunt supuse legislaţiei fiscale indiferent dacă sunt obţinute din acte sau fapte ce îndeplinesc sau nu cerinţele altor dispoziţii legale».
Având în vedere că veniturile din tranzacţionarea criptomonedelor nu se regăsesc enumerate printre veniturile neimpozabile, menţionate în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, rezultă că acestea sunt venituri impozabile”, arată Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Astfel, cei care au obținut venituri din criptomonede ar trebui, teoretic, să plătească Fiscului impozit pe venit și contribuții sociale, în funcție de câștigurile realizate. Practic, se aplică aceleași reguli ca și la investițiile pe bursă.
Tranzacțiile sunt anonime. Teoretic
Teoretic, tranzacțiile cu Bitcoin sau alte monede virtuale sunt anonime. În fapt, aceasta este principala critică la adresa criptomonedelor.
Chiar miliardarul american Bill Gates acuza zilele trecute că monedele digitale duc în mod direct la moartea unor oameni deoarece autoritățile statelor din întreaga lume nu mai pot urmări cartelurile de droguri, crima organizată, evazioniștii și teroriștii.
Cum te poate descoperi Fiscul
Practic, însă, o mare parte a acestor tranzacții poate fi urmărită. De exemplu, dacă achizițiile de monede virtuale s-au făcut prin intermediul unor conturi bancare, atunci autoritățile pot da de urma banilor.
De asemenea, tot mai multe firme au introdus servicii care se pot achiziționa prin Bitcoin sau alte criptomonede. Spre exemplu, se pot cumpăra apartamente prin Bitcoin. În acest caz, se va putea cunoaște identitatea cumpărătorului.
Principalele monede digitale sunt Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin, Bitcoin Cash și Monero.
Niciun român găsit până acum de ANAF
Pe de altă parte, Fiscul nu a descoperit până acum nicio persoană în România cu venituri obținute din criptomonede.
”De asemenea, vă comunicăm că nu au existat cazuri în care organele de inspecție fiscală au identificat, în cadrul verificărilor efectuate, venituri obținute urmare tranzacționării criptomonedelor”, a anunțat ANAF.
În mod normal, fiecare persoană cu astfel de investiții trebuie să își declare câștigurile prin Formularul 200, care se depune la Fisc. Acesta va fi integrat în acest an într-un formular unic, alături de Declarația 600 și alte cinci formulare specifice.
The Economist scrie că Liviu Dragnea conduce din umbră România. ”Puterea nu este mereu la cine te aștepți în Europa