MENIU CAUTĂ
05 Iul. 2011 07:30

Explicaţii pentru dezastrul de la BAC? Românii cheltuiesc de 15 ori mai mult pe băutură şi ţigări, decât pe educaţie

Distribuie

Jurnalistul Vlad Petreanu a postat pe blogul său câteva dintre cifrele relevante cu privire la modul în care românii privesc educaţia. Astfel, în medie, în trimestrul III din 2010, românii au cheltuit 0,5 % din venit pentru educaţie, dar au dat 7,8 % din venit pentru ţigări şi băuturi alcoolice.

Cu toate acestea, Petreanu îşi aminteşte că într-o altă statistică, românii erau foarte nemulţumiţi de sistemul educaţional, chiar dacă preferau să nu investească în acest capitol. „Fireşte, dacă românii dau infim de puţini bani pentru educaţie, au tot dreptul să se plângă de calitatea şcolii. Un sondaj IRES realizat în septembrie 2010 arată că cei mai mulţi dintre români (61 %) au în general o părere proastă şi foarte proastă despre şcoala românească. Fireşte, 61 % dintre români ar prefera studiul în străinătate pentru copiii lor. Dar, să nu uităm că românul trăieşte cu frica lui Dumnezeu, e mare evlavios: Numai 25 % dintre români susţin că promovarea unui cult religios în şcoli ar trebui interzisă, în timp ce 72 % sunt în dezacord cu această opţiune”, notează Petreanu, pe blog.

Jurnalistul critică şi opoziţia pentru găsirea în eşecul de la BAC a unui nou motiv de atac electoral. „Că rezultatele la bacalaureat sunt o ruşine naţională bucură opoziţia, care a găsit un nou motiv să înjure guvernul (şi pe Băsescu). Cel mai tare e însuşi Marean Vanghelie, proaspăt „ejaculat” din PSD, care a reuşit să-şi ia bacalaureatul abia după ce a devenit primar (şi după ce a fost prins copiind la una din sesiuni). Asta nu-l împiedică să aibă opinii tranşante despre bac şi despre organizatorii acestuia. El a spus, despre Funeriu: „a încercat să creeze acest artificiu şi a creat un dezastru. Pe fond, cred că ar trebui să plece”. Politicienii rămân politicieni, noroc cu electoralul care uită de la mână pân-la gură”, adaugă Vlad Petreanu, pe blog.

Citește mai multe despre Bacalaureat pe Libertatea.

Comentarii