Peștele este produs de către firma Interfrig Fish SRL, iar din fotografii se observă că pe etichetă scrie mare la denumire „Scrumbie din Marea Nordului sărată în vid”, însă la conținut scrie hering și sare.
Contactat de către Libertatea, Sergiu Sidorencu – managerul general al Interfrig Fish – spune că firma sa vinde produsul drept hering și la preț de hering, însă o firmă distribuitoare i-a cerut să treacă scrumbie. Este vorba de compania Rompescaria International.
„Scrumbie de Marea Nordului”
„Scrie scrumbie de Marea Nordului, noi o vindem la preț de hering, vă pot arăta facturile. Pleacă undeva la 9 lei plus TVA pe kilogram către distribuitorii noștri. Am citit și eu pe net, e cineva din București parcă, nu? Am citit pe Facebook. Domnul, nemulțumirea lui este că a dat 40 de lei pe kilogramul de scrumbie. Cum i-a vândut cine i-a vândut, nu am idee. Ideea e că de la noi pleacă pe preț de hering”, a spus Sidorencu.
Întrebat de ce scrie scrumbie dacă în pungă este hering, Sidorencu a afirmat că așa a cerut unul dintre distribuitorii săi.
„De la noi a plecat la Rompescaria International din București, iar Rompescaria vinde către terți. Este hering, scrie că conține hering din Norvegia. Să zicem că se aseamănă (scrumbia cu heringul – n.r.). Eu o vând ca hering, vă dau facturile. O să vedeți că de la noi pleacă cu 9 lei”, explică managerul.
„Înșelătoria de preț este de la comercianții de după noi”
„Este eticheta noastră. Doar la un client facem treaba asta. Din moment ce scrie scrumbie de Marea Nordului… da. Denumirea… eu am pus scrumbie. Clar că se va rectifica. Ăsta va fi ultimul lot. Noi vindem în toată țara hering”, promite Sergiu Sidorencu.
El susține că problema este la cei care vând produsul către clienți.
Înșelătoria de preț este de la comercianții de după noi. Acum am observat și noi și de acum încolo clar că nu vom mai scrie treaba asta. Să scrie ce vrea, noi nu mai scriem. Doar la un singur client vindem cu denumirea asta. În rest vindem cu hering. Nici distribuitorul ăsta nu umflă prețul, eu cred că e la magazinul final.
Sergiu Sidorencu, manager Interfrig Fish.
Reprezentantul Rompescaria: „Nu văd unde este problema”
La rândul său, Aurelian Mocanu, reprezentantul Rompescaria, susține că etichetarea este corectă, deoarece heringul este un „verișor” al scrumbiei. „Nu văd unde este problema. Vă rog, citiți toată denumirea de pe ambalaj (Scrumbie din Marea Nordului). Și scrumbia unde trăiește, domnul meu? Dumneavoastră aveți noțiunea că scrumbia e doar din Dunăre. Intrați frumos pe Google, faceți «harengus harengus» și după aia «alosa pontica». El e hering”, afirmă acesta.
Heringul este înrudit cu scrumbia. Este un verișor al scrumbiei. Uitați-vă pe Google și Wikipedia. Se zice scrumbie, generic. Scrie scrumbie din Marea Nordului, adică hering. Sunt similare, numai conținutul de grăsime este diferit”.
Aurelian Mocanu, Rompescaria:
Reprezentantul Rompescaria mai susține că „este greșit” să se spună că el a cerut inscripționarea etichetelor cu „scrumbie”, pentru că el o cumpără „sub denumirea asta” de ani buni. Totuși, recunoaște că prețul de 40-45 de lei/kg este foarte mare, prețul corect fiind de maximum 20 de lei/kg. În magazine, prețul pentru hering congelat se situează între 10 și 15 lei/kg.
Prețul însă este problema magazinului care vinde direct către cumpărătorul final, mai afirmă Aurelian Mocanu.
Oricum, spune acesta, vina este și a cumpărătorului: „Scria «Scrumbie din Marea Nordului». Mai jos de ce nu a citit?”.
Protecția Consumatorilor a demarat un control
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a demarat un control pe această temă, urmând să comunice rezultatele la finalizarea lui.
Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov a constatat că informațiile se confirmă și a decis oprirea temporară de la comercializare a produsului, pe aria sa de competență.
”În urma verificării informațiilor evidențiate pe eticheta produsului, a rezultat că deși cele două specii aparțin aceleiași familii de pești (Clupeidae), există diferențe între ele, atât morfologice cât și din punct de vedere al proprietăților nutritive/prețului”, se arată într-un răspuns pe care CRPC l-a trimis către Libertatea. De asemenea, instituția a trimis o adresă către CRPC Tulcea ”pentru extinderea verificărilor la producător și luarea măsurilor legale în raport cu cele constatate”.
De-a lungul anilor, asemănarea dintre cele două sortimente de pește a făcut ca de multe ori heringul să fie vândut pe post de scrumbie, la prețuri piperate.
Acest lucru îl făceau însă comercianții care îl comercializau în vrac. În cazul de mai sus, diferența este că heringul este ambalat și chiar inscripționat ca „scrumbie”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro