Femeile au aceleasi drepturi de serviciu ca si barbatii. Potrivit unor reglementari guvernamentale, angajatorii nu trebuie sa faca diferente intre barbati si femei. Iata cateva dintre masurile luate de Guvern, ce au ca scop eliminarea formelor de discriminare directa sau indirecta intre femei si barbati, dar si principalele modificari aduse Codului Muncii.
Potrivit modificarilor la Codul Muncii, orice discriminare intre barbati si femei cu privire la stabilirea veniturilor salariale acordate pentru munca egala sau de valoare egala este interzisa.
Potrivit noilor prevederi, tuturor salariatilor care presteaza o munca le sunt recunoscute dreptul la negocieri colective, dreptul la protectia datelor cu caracter personal, precum si dreptul la protectie impotriva concedierilor nelegale.
Inca din momentul in care angajatorul are intentia sa faca concedierile colective, trebuie sa notifice angajatilor acest lucru, in scris. Consultarile cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor vor viza metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati care vor fi concediati, precum si atenuarea consecintelor concedierii prin masuri de sprijin.
În perioada in care au loc consultari, pentru a permite sindicatului sau reprezentantilor salariatilor sa formuleze propuneri, in timp util, angajatorul are obligatia sa le furnizeze toate informatiile relevante. Aceste obligatii se mentin indiferent daca decizia care determina concedierile colective este luata de catre angajator sau de catre o intreprindere care detine controlul asupra angajatorului.
În situatia in care, ulterior consultarilor cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor, angajatorul decide aplicarea masurii de concediere colectiva, acesta are obligatia de a notifica in scris Inspectoratului Teritorial de Munca si Agentiei Teritoriale de Ocupare a Fortei de Munca, cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere.
În ceea ce priveste munca pe durata determinata, salariatii cu contract individual de munca pe durata determinata vor beneficia de aceleasi drepturi ca si salariatii angajati permanent comparabili, cu exceptia cazurilor in care tratamentul diferit este justificat de motive obiective.
Salariatul permanent comparabil este cel al carui contract individual de munca s-a incheiat pe durata nedeterminata si care desfasoara aceeasi activitate sau una similara, in aceeasi unitate, avandu-se in vedere calificarea si aptitudinile profesionale.
Munca de noapte nu va depasi 8 ore
Referitor la salariatii care isi desfasoara activitatea noaptea, durata normala a timpului de lucru nu va depasi o medie de opt ore, calculata pe o perioada de referinta de maximum trei luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal. Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatii de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca, stabilite potrivit dispozitiilor legale, nu va depasi opt ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore, in care presteaza munca de noapte.