MENIU CAUTĂ

Filmul care a speriat tara e fictiune

Distribuie

Un film care prezinta disparitia, in 1995, a doi tineri bucuresteni in conditii mai mult decat stranii a facut furori pe Internet. Fiind prezentata in primavara acestui an ca pornind de la un fapt real, pelicula ‘Bucuresti 13’ a starnit controverse pe forumuri de discutii si bloguri, mai ales din cauza faptului ca cei doi erau pasionati de mistere, iar ultimele imagini cu ei ii infatisau filmand, noaptea, la asa-zisa manastire blestemata de la Chiajna. Libertatea a stat de vorba cu realizatorii si a aflat adevarata poveste din spatele filmului: tinerii nu au existat si nu au disparut, de fapt, niciodata. ‘Am facut aceasta pelicula pentru facultate, ca tema de examen. Atat. E o fictiune’, spune sec regizorul.


‘Disparitia, in 1995, a doi studenti la Politehnica a trecut aproape neobservata. Pana in 2008. „Bucuresti 13” este un film documentar, in memoriam, despre disparitia misterioasa a celor doi baieti.

In iarna anului 1995, Ionut Bidescu si Marian Tudose, studenti la Politehnica, vor (din curiozitate accentuata) sa viziteze ruina Manastirii Chiajna, motivati fiind probabil de legendele legate de aceasta. Cei doi colegi pleaca acolo cu o camera de filmat. Ei merg sa viziteze locul, incepand cu ziua de 14 decembrie, doua zile consecutiv, pentru ca a treia zi, 16 decembrie 1995, sa plece pentru ultima oara de acasa. Nu s-au mai intors de atunci.

Cu exceptia familiilor celor doi si a politiei, nimeni nu a stiut absolut nimic despre toate acestea pana in primavara acestui an, cand, in mod accidental, Gabriel Nicolescu, vecin al familiei Bidescu si chiar fost bun prieten cu Ionut, gaseste la ghena de gunoi mai multe casete aruncate de bunica lui Ionut, cu filme vechi inregistrate de la televizor, printre ele aflandu-se si caseta filmata de cei doi.

Descoperirea acesteia a fost un soc pentru ambele familii. Dosarele disparitiei celor doi au fost inchise de mult, din lipsa de probe, iar autoritatile au refuzat sa le redeschida. Filmul a fost comandat de familia Bidescu, fiind realizat de tanarul regizor Cosmin Gurau si narat de Alexandru Banciu’.

Aceasta este, pe scurt, prezentarea oficiala a peliculei ‘Bucuresti 13’, asa cum a fost gandita ea de realizatori.

Documentarul ‘Bucuresti 13’, care are la baza pelicula tinerilor, incepe cu descrierea celor intamplate, urmata de un scurt istoric al manastirii si odata cu acesta se mentioneaza si cateva legende despre ea. Ultima parte a documentarului reprezinta chiar continutul casetei filmate de Ionut si de Marian.

‘Bucuresti 13’ s-a raspandit cu iuteala pe internet, punand pe jar imaginatia fiecaruia dintre cei care l-au vizionat.


In manastire nu s-a tinut nici o slujba


Locul unde se afla ruinele Manastirii Chiajna este celebru pentru ritualurile satanice tinute aici. Proiectul bisericii a fost, de altfel, un esec inca de la construire. Lacasul nu a fost sfintit niciodata si nici o slujba nu a fost tinuta, cladirea fiind bombardata de turci (n.r. – in jurul anului 1800), care au confundat-o cu o cetate. A fost serios avariata la cutremurul din 1977, cand i-a cazut turla, iar avioanele de pe Baneasa care zboara exact pe deasupra ei si trenurile care trec la nici 10 metri de biserica accentueaza degradarea constructiei, caramizile cazand zilnic.


„E doar o pelicula pentru facultate”


Libertatea a decis sa rezolve enigma misteriosului film, asa ca l-am cautat pe regizorul documentarului, Cosmin Gurau, 19 ani, pentru a afla adevarul sau misterul din spatele povestii.


‘Nu am intuit ca filmul va avea un impact atat de mare vreodata. De fapt, nici nu stiam ca a aparut pe net’, incepe Cosmin povestea. La inceputul lui 2008, Cosmin, student al unei facultati de regie, primea o sarcina pentru un examen, impreuna cu toti colegii sai.

Prietenii lor au pus filmul pe internet

‘Noi, pur si simplu, am facut aceasta pelicula pentru facultate, nicidecum nu ne-am gandit ca vom da nastere unui fenomen. Am trimis filmul mai multor prieteni, si asa a ajuns pe net’, ne-a spus regizorul.

Filmul este cu adevarat tulburator, nu neaparat datorita povestii in sine, inspirata din fapte reale, cat mai ales montajului. Cadrele sunt ambigue, lipsite de detalii in cea mai mare parte, iar in momentele-cheie, camera de filmat este inchisa, tocmai pentru a spori suspansul.

‘Am fost acuzati ca am creat un fals si ca am indus lumea in eroare. Nu mi se pare corect, ne-am facut treaba. La Chiajna chiar au disparut oameni, se fac ritualuri oculte, e un loc misterios. Noi doar am rafinat povestea si i-am dat o identitate. Un caz care ar putea fi deslusit dupa 13 ani’, ne-a zis Stefan Nis-tor, tanarul actor care il interpreteaza pe Ionut Bidescu.

Comentarii