De Simona David,

„Vor fi necesare chiar mai multe măsuri, în special pe frontul fiscal”, a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, după o teleconferinţă cu guvernatorii băncilor centrale şi miniştrii de Finanţe ai G20 (cele mai puternice ţări ale lumii), care au fost de acord cu necesitatea solidarităţii pe plan global.

Georgieva a mai adăugat că instituția pe care o conduce, FMI, va majora semnificativ finanţarea de urgenţă, în condiţiile în care deja 80 de ţări au cerut ajutor.

FMI este pregătit să mobilizeze toată capacitatea sa de creditare, de 1.000 de miliarde de dolari. Costurile umane ale pandemiei sunt deja incomensurabile și toate țările trebuie să lucreze împreună pentru a proteja oamenii și a limita pagubele economice.


Kristalina Georgieva, directorul general al FMI:

Din cauza perspectivelor economice globale negative, FMI se aşteaptă „la o recesiune cel puţin tot atât de rea ca în timpul crizei financiare globale sau chiar mai rea”, a avertizat Georgieva, adăugând că „impactul economic va fi sever, dar cu cât se va opri mai rapid virusul, cu atât mai rapidă şi mai solidă va fi redresarea”, aşteptată în 2021.

Economiile avansate sunt într-o situaţie mai bună pentru a face faţă crizei, dar multe pieţe emergente şi ţări în curs de dezvoltare se confruntă cu dificultăţi semnificative, inclusiv ieşiri de capital. De la începutul crizei, investitorii au transferat deja 83 de miliarde de dolari din pieţele emergente, cea mai semnificativă ieşire de capital înregistrată vreodată, a mai precizat directorul FMI.

În raportul din ianuarie „World Economic Outlook”, FMI previziona un avans al PIB-ului global de 2,9% în 2019 şi de 3,3% în 2020.

În februarie, Kristalina Georgieva avertiza că extinderea rapidă a epidemiei va reduce probabil creşterea economică a Chinei în acest an la 5,6%, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de prognoza din ianuarie, şi va şterge 0,1 puncte procentuale din avansul economiei mondiale, mai scrie Agerpres.