Vineri, 17 aprilie, s-a anunțat decesul unui alt pacient care făcea dializă la clinica privată Diaverum Sema Parc din București. Acesta avea 94 de ani. În comunicarea oficială îi sunt listate mai multe boli. 

Soția lui, internată și ea, a povestit însă că bărbatul se simțea bine înainte să fi luat virusul, era pe picioarele lui. “Am avut atâta grijă de el și ei l-au îmbolnăvit”, spune femeia.

Bilanțul la această clinică a ajuns la 18 decese. Sunt foști pacienți, dar și un șofer de 56 de ani de la o ambulanță privată care transporta pacienți la centru. Moartea lui s-a petrecut pe 13 aprilie. Și soția lui e internată cu COVID-19.

Pacienți și angajați cu rezultat pozitiv, testați tardiv, au transmis boala mai departe, în rândul familiilor lor. 

Diaverum Sema Parc nu este însă singura clinică unde au apărut cazuri de COVID-19 în număr foarte mare. Sunt mai multe focare în țară, dar nici autoritățile, nici firmele private nu au comunicat nimic public despre acestea.

Libertatea prezintă date despre centrele de dializă unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri de pacienți pozitivi. Sunt informații obținute de la direcții județene de sănătate publică, precum și de la Fresenius/Nefromed, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale de dializă din România, care a înregistrat 77 cazuri de COVID-19 în mai multe centre ale sale din țară.

Medicii ieșeni vizați de o anchetă DIICOT privind traficul și consumul de droguri au fost antrenați și plătiți pe bani europeni. „Petreceau cu ușa-nchisă în timpul gărzilor!”
Recomandări
Medicii ieșeni vizați de o anchetă DIICOT privind traficul și consumul de droguri au fost antrenați și plătiți pe bani europeni. „Petreceau cu ușa-nchisă în timpul gărzilor!”

Deși sunt informații publice, nu există o strategie coerentă la nivelul comunicării lor. Unele DSP-uri nu știau dacă au voie să dea aceste date, altele au refuzat să le comunice, un director DSP ne-a spus să le cerem centrului privat în cauză. În unele cazuri, informațiile oferite de DSP nu au corespuns cu informațiile oferite de centrul de dializă. 

1. Județul Suceava, 60 de pacienți pozitivi în trei centre private de dializă. Cel puțin un deces

La centrul de dializă Fresenius/Nefromed din Suceava, sunt 30 de pacienți pozitivi și 26 suspecți, dintr-un total de 160 de pacienți, au spus pentru Libertatea reprezentanții DSP Suceava.

La centrul de dializă Braun din Suceava, din 171 de pacienți, 21 sunt pozitivi.

Iar la centrul Fresenius/Nefromed din Rădăuți, din 66 de pacienți dializați, 9 sunt pozitivi și 3 sunt suspecți.

În total, sunt 60 de pacienți pozitivi la cele trei centre din județul Suceava, la un număr total de 397 de pacienți. Adică peste 15% din totalul acestor pacienți au COVID-19.

DSP Suceava nu are date despre numărul de decese în rândul acestor pacienți dializați. 

Dar cel puțin o persoană a murit. La decesul 271, anunțat de Grupul de Comunicare Strategică pe 11 aprilie, s-a spus că persoana respectivă, un bărbat de 70 de ani, din jud. Suceava, a fost “contact cu caz confirmat la centrul de dializă”.

Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO
Recomandări
Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO

Cum s-a petrecut contaminarea în centrele din Suceava?

Andreea Bratu e o tânără din Suceava care a făcut dializă la centrul Fresenius din oraș până pe 23 martie, când a reușit să se mute la Cluj-Napoca, pentru a evita catastrofa sanitară care se prefigura la Suceava. Aceasta a explicat pentru Libertatea cum s-a petrecut contaminarea centrului, din informațiile pe care le avea ca pacientă.

“Contaminarea a venit cel mai probabil din spital. Erau medici care lucrau și la centrul privat, și la Spitalul Județean Suceava. Când am plecat eu, jumătate dintre cadrele medicale ale centrului erau în carantină. Deja erau cazuri confirmate în rândul acestora”, spune tânăra.

“În plus, au fost și pacienți care au mințit că au avut contact cu oameni veniți din afară”.

La centru, personalul medical a început să se lucreze cu măști cam de pe la mijlocul lui martie, spune Andreea. “Când am plecat, lucrau în echipament complet”.

2. Centrul Fresenius/Nefromed Alba Iulia. 15 persoane pozitive: 11 pacienți și 4 cadre medicale. Amendat cu 30.000 de lei.

11 pacienți și 4 cadre medicale au avut rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2 în urma anchetei epidemiologice realizate la centrul de dializă Fresenius/Nefromed din Alba, au spus pentru Libertatea reprezentanții DSP Alba.

Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile
Recomandări
Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile

Centrul privat a fost amendat cu 30.000 de lei pe 6 aprilie, pentru că nu a respectat recomandările DSP privind nivelul de protecţie al personalului.

Fresenius/Nefromed a contestat în instanță măsura luată de DSP Alba, pe care o consideră “incorectă”.

DSP Alba a trimis recomandări de pe 27 martie

“Noi am avut în scris o comunicare făcută, în data de 27 martie, avem și adresa, cu privire la toate măsurile care trebuie luate la centru, inclusiv măsuri de protecție a personalului”, a declarat pentru Libertatea directorul executiv DSP Alba, Alexandru Sinea.

“Am trimis acolo două echipe de medici epidemiologi în două zile consecutive, să oferim toate detaliile necesare. Să încercăm să le facem un instructaj cât mai bun”.

“Dânșii ne-au mulțumit în repetate rânduri. Au primit de la noi și recoltoare pentru a preleva probe, nu aveau nici recoltoare”, adaugă Sinea.

Testarea a început după ce un pacient de-al centrului s-a prezentat la spital cu simptome specifice COVID-19. Persoana a fost depistată ca fiind pozitivă. Ulterior, DSP Alba a început ancheta epidemiologică la centru.

Au fost testați toți pacienții centrului, dar și întregul personal, inclusiv șoferii care îi transportă pe pacienți între casă și centru pentru ședințele de dializă. În total, au fost procesate 297 de teste.

DSP Alba: “Protocoalele nu au fost respectate”

“Suplimentar față de ancheta epidemiologică, am dispus o anchetă a inspectorilor sanitari, pentru a urmări dacă procedurile aplicabile în acest caz, respectiv protocoalele naționale în vigoare, inclusiv cele din anexele Ordinului 555 din 2020, au fost respectate”, spune Sinea.

În urma controlului, inspectorii sanitari au concluzionat că aceste protocoale nu au fost respectate de către personalul medical de la centrul de dializă. Nici recomandările celor de la DSP Alba nu au fost respectate, spune directorul DSP Alba. Centrul a fost amendat cu 30.000 de lei.

Ce spune firma. Măsuri de protecție suplimentare, de la începutul lui martie

Firma a declarat însă pentru Libertatea că a luat încă de la începutul lui martie măsuri pentru evitarea răspândirii virusului în centrele sale de dializă, iar apoi a aplicat “în ordine cronologică cerințele care ne-au fost comunicate de autoritățile competente”.

Măsurile sunt descrise într-un comunicat de presă publicat pe site-ul companiei pe 10 aprilie. 

Fresenius a mai spus că “din anchetele epidemiologice efectuate a rezultat că, în cele mai multe cazuri, pacientul zero a fost infectat în afara centrului de dializă, prin contact cu persoane din zonele roșii/galbene.”

Compania are o rețea de 36 de centre, cu peste 6.000 de pacienți. Până acum, au fost identificate 77 de cazuri pozitive. Fresenius nu a precizat însă câți pacienți au fost testați până acum. 

“Cazurile pozitive sunt concentrate în Suceava, Rădăuți, Alba, Piatra Neamț și Slobozia;

celelalte fiind sporadice, la Vaslui (1 caz), Timișoara (1 caz), Iași (1 caz), Satu Mare (1 caz)”.

3. Centrul Fresenius/Nefromed Piatra Neamț. 19 persoane pozitive: 15 pacienți, 4 angajați. Trei pacienți au decedat.

În ceea ce privește centrul Fresenius/Nefromed Piatra Neamț, am primit informații contradictorii. 

Reprezentanții DSP Neamț au spus că 7 pacienți și un angajat au fost depistați pozitiv, iar ulterior ne-au recomandat să întrebăm direct centrul.

Bilanțul comunicat de Fresenius este mai întunecat: 15 pacienți pozitivi, din care au decedat 3, respectiv 4 angajați pozitivi, din care 1 este asistent medical, restul de 3 fiind personal auxiliar.

Cifrele reale ar putea să fie mai mari, pentru că numărul de teste realizat până acum a fost mic. “S-au efectuat până în prezent aproximativ 30 testări”, au spus reprezentanții centrului.

Asta înseamnă că rezultatele au ieșit pozitive în 19 din 30 de cazuri. 

De ce s-a testat atât de puțin?

Directorul DSP Neamț a explicat că nu au avut cum să facă mai multe teste, limitați fiind de metodologia de testare. Până de curând, puteau fi testate doar persoanele care intraseră în contact cu un caz confirmat și erau simptomatice.

Metodologia s-a schimbat pe 16 aprilie și permite acum testarea tuturor pacienților dializați care au intrat în contact cu un caz confirmat, indiferent dacă prezintă sau nu simptome.

Fresenius a spus că a solicitat testarea întregului personal și a tuturor pacienților. Actuala modificare de metodologie îi oferă însă companiei posibilitatea să-și testeze personalul și pacienții din resurse proprii, suplimentar față de ce face DSP.

“Unitățile medicale pot stabili protocoale de testare pentru personalul medical şi/sau pacienți prin tehnici de RT-PCR, suplimentar faţă de aceste recomandări, care pot fi realizate cu resurse proprii în laboratoarele pe care le dețin sau în alte laboratoare”, conform metodologiei actualizate. 

4. Centrul Fresenius/Nefromed Slobozia: 15 pacienți, un angajat și un ambulanțier pozitivi. Un pacient a decedat.

Și aici ne-au fost comunicate informații diferite de părțile implicate.

Bilanțul transmis de DSP Ialomița, prin intermediul Grupului de Comunicare Strategică, a fost de 7 pacienți, un angajat și un ambulanțier confirmați cu COVID-19, precum și un deces în rândul pacienților.

Fresenius a spus că sunt 15 pacienți pozitivi, dintre care unul a decedat, precum și un tehnician pozitiv. Au fost testați toți pacienții, precum și întregul personal medical și auxiliar.

Mai mulți pacienți și aparținători, dar și primari din județ, s-au plâns de lipsa de informații. 

“Am și eu doi consăteni care fac dializă la Fresenius. Întreb de zile întregi ce e de făcut. Nimeni nu spune nimic, nimeni nu ne oferă răspunsuri. Iar riscul rămâne unul major! Nu ne putem juca așa cu viețile oamenilor”, a spus pentru ziarul Independent primarul comunei Sfântu Gheorghe, Mădălin Teculescu.

5. Județul Mureș, 5 pacienți pozitivi și un deces în două centre private.

La centrul Diaverum Târgu Mureș sunt 2 pacienți pozitivi, internați la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Târgu Mureș, conform reprezentanților DSP Mureș.

Pentru dializă, aceștia se deplasează cu ambulanța la centru, conform programării.

Până acum au fost testate 14 cadre medicale și 8 pacienți cu rezultat negativ. În total sunt 92 de pacienți. 

Rata de testare e încă foarte mică: 10 din 92 pacienți. 

Restul pacienților și cadrelor medicale vor fi testate în zilele următoare, a spus directorul DSP Mureș, Iuliu Moldovan. Noua metodologie de testare permite să testezi și pacienții asimptomatici, contact un un caz confirmat.

La Centrul Avitum Târgu Mureș au fost înregistrați 3 pacienți pozitivi. Dintre aceștia, un pacient a decedat, un pacient e încă internat, iar un alt pacient s-a vindecat și a fost externat.

“Au fost testate 44 de cadre medicale, 14 șoferi de ambulanță transport și 155 de pacienți cu rezultat negativ”, conform DSP Mureș.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Autoritatea Electorală Permanentă a făcut sesizare la Poliţie şi Parchet în cazul lui Călin Georgescu şi al altor candidaţi
Știrileprotv.ro
Autoritatea Electorală Permanentă a făcut sesizare la Poliţie şi Parchet în cazul lui Călin Georgescu şi al altor candidaţi
BREAKING! CSAT a dat verdictul: "Evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale...”. Ce se întâmplă în aceste momente: "Din analiza documentelor a reieșit..."
Viva.ro
BREAKING! CSAT a dat verdictul: "Evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale...”. Ce se întâmplă în aceste momente: "Din analiza documentelor a reieșit..."
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi, după divorț. Cum a reacționat fiica lor când a aflat că tati are o iubită. Dureros ce a ieșit la iveală
Libertateapentrufemei.ro
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi, după divorț. Cum a reacționat fiica lor când a aflat că tati are o iubită. Dureros ce a ieșit la iveală
Cele trei zodii care vor avea săptămâni de poveste. Primesc vești bune și le așteaptă măriri de salariu
FANATIK.RO
Cele trei zodii care vor avea săptămâni de poveste. Primesc vești bune și le așteaptă măriri de salariu
Numărul 6 ATP s-a logodit cu Maria: „«Da»-ul cel mai ușor de rostit”
GSP.RO
Numărul 6 ATP s-a logodit cu Maria: „«Da»-ul cel mai ușor de rostit”
Kevin Costner și Sharon Stone, cel mai nou cuplu de la Hollywood? Cum au fost surprinși cei doi
Elle.ro
Kevin Costner și Sharon Stone, cel mai nou cuplu de la Hollywood? Cum au fost surprinși cei doi
Cum arată casa Elenei Lasconi din Câmpulung Muscel. 'Toţi banii pe care i-am făcut i-am investit aici' / FOTO
Unica.ro
Cum arată casa Elenei Lasconi din Câmpulung Muscel. 'Toţi banii pe care i-am făcut i-am investit aici' / FOTO
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea candidaturii lui Ciolacu"
Observatornews.ro
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea candidaturii lui Ciolacu"
Horoscop 28 noiembrie 2024. Scorpionii vor avea ocazia de a construi ceva în relațiile cu cei dragi, în funcție de dispoziția în care vor fi astăzi
HOROSCOP
Horoscop 28 noiembrie 2024. Scorpionii vor avea ocazia de a construi ceva în relațiile cu cei dragi, în funcție de dispoziția în care vor fi astăzi

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI