MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

Fondul Suveran de Investiții, raport de admitere în comisia din Senat; Ce spune Teodorovici despre instituția care va gestiona marile companii ale statului

Distribuie
Fondul Suveran de Investiții, raport de admitere în comisia din Senat. Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, a declarat despre instituția care va gestiona marile companii ale statului, că speră ca proiectul de lege să treacă și de Camera Deputaților, cât mai repede, astfel încât Fondul să devină operațional până la finalul acestui an.
Ministrul Finanțelor Publice a declarat că au fost făcute câteva amendamente la proiectul de lege, care vizează în special subiecte pe care le-am discutat la nivelul Comisiei Europene cu cei de la Eurostat și asupra cărora au spus că sunt acceptabile. 
”Amendamentele vizează în special modul în care statul desemnează în Consiliul de supraveghere reprezentanții săi, deci s-a stabilit clar că nu mai mult de doi reprezentanți din partea statului în Consiliul de supraveghere. De asemenea, din Fond vor face parte doar acele companii care sunt profitabile și un alt element important este acela legat de faptul că Fondul trebuie să fie cela care să decidă vizavi de vânzarea unui pachet de acțiuni la acele companii care sunt parte din Fond și nu statul, ceea ce este o abordare normală și logică”, a declarat Teodorovici.
El a precizat că Fondul este obligat prin lege și mai departe prin celelalte documente - strategia fondului pe care o aprobă Guvernul, contracte de mandat care vor fi semnate cu cei din Consiliul de supraveghere, cu statul, cu AGA și nu numai - să acționeze în interesul economic al României.
”Deci nu poate să fie un risc, un derapaj de altă natură. Impactul bugetar a fost și pentru acest an și pentru care urmează estimat, undeva la două miliarde și ceva de lei. Este un impact asumat și cred că trebuie să vedem și partea cealaltă care este foarte importantă - Fondul va începe să lucreze cât mai repede va începe să producă în economie acele efecte pe care le dorim cu toții. Prinicipalele domenii de investiții pentru acest Fond vor fi atât în zona privată cât și în zona publică. Zona publică - avem parte de investiții pe care le tot discutăm de atâta timp: că vorbim de rutieră, de infrastructură. În zona privată - pe zona de producție în special ți este o zonă pe care eu am spus că trebuie să o încurajăm foarte mult. Să producem, să exportăm în afara României și chiar și afara spațiului european”, a mai spus Teodorovici.
Înființarea Fondului Suveran de Investiții face parte din promisiunile coaliției PSD-ALDE, în Programul de Guvernare. În timpul mandatului primului premier PSD, Sorin Grindeanu, această propunere s-a blocat.
Fostul premier Sorin Gindeanu spunea că au existat ”nuanţe” prin care i s-a transmis să dea Ordonanţă de urgenţă pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare, însă a refuzat, pentru că era vorba despre sume foarte mari de bani, care ajungeau la 10-12 miliarde de euro.
Ulterior, Secretarul general al PSD, Marian Neacșu a anunțat că proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) urmează să obţină avizele necesare din partea ministerelor, pentru a putea fi supus dezbaterii Parlamentului, cel mai probabil la începutul sesiunii parlamentare din toamna lui 2017.

Ministerul Finanțelor a prezentat în august anul trecut proiectul de creare a Fondului Suvern de Dezvoltare și Investiții (FSDI), acesta urmând să conțină participațiile statului la 27 de companii, valoarea totală a acestora fiind de aproximativ 45 de miliarde de lei, adică 10 miliarde de euro.

Pachetele de acțiuni care vor intra în Fond sunt cele mai profitabile deținute de către stat. Între acestea se regăsesc Hidroelectrica (la care statul deține 80,05%), Romgaz (70%), Electrica (48,78%), Loteria Română (100%), Aeroporturi București (80%), Nuclearelectrica (82,49%), Antibiotice Iași (53,02%), Salrom (51%), Imprimeria Națională (100%), Societatea Națională a Apelor Minerale (100%), Oil Terminal (59,62%) sau Conpet (58,72%).

Pe lângă acestea, Guvernul a inclus participații minoritare deținute de către stat la companii deja privatizate: Petrom (unde statul are 20,63%), Engie România (34%), Delgaz Grid (13,51%), E.ON Energie România (31,82%), Biofarm (1,16%), Chimcomplex (12,89%), Telekom România Communications (45,99%). Aceasta din urmă este fostul Romtelecom, Engie este fostul Distrigaz Sud, iar Delgaz Grid este fostul Distrigaz Nord.

Alte companii incluse sunt: Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune (100%), IAR SA (72,19%), Cupru Min (100%), Unifarm (100%), Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime (92,3%), Compania de Investiţii pentru Turism (100%), Administraţia Porturilor Maritime (80%) și Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (100%).

Aceasta din urmă controlează pachetele minoritare de acțiuni pe care statul le mai are la filialele Electrica privatizate în urmă cu mai bine de un deceniu.

Citește mai multe despre Eugen Teodorovici, ministrul de finante și senat pe Libertatea.

Comentarii