Acum un an au apărut primele semne ale bolii
Drama fostului fotbalist al echipei de sub Podul Grant a început în urmă cu un an și câteva luni. O ușoară amorțeală a mâinii stângi sesizată dimineața, după o noapte de somn, și mai apoi simptome similare resimțite câteva zile mai târziu la mâna dreaptă au fost primele semne că ceva ar putea fi în neregulă cu sănătatea lui. Când trei dintre degetele mânii stângi (cel mare, arătătorul și mijlociul) s-au încovoiat ca și cum ar fi fost chinuite de cârcei, vizita le medic a devenit ceva obligatoriu. Mai ales că, destul de rapid, în timpul mersului, au apărut și mici dezechilibre.
O maladie cumplită, care poate provoca paralizia întregii musculaturi
Semne ale unei posibile afecțiuni neurologice, care însă a rămas o necunoscută pentru specialiști timp de aproape un an. Și asta în condițiile în care Andrei – aflat în programul de susținere al Fundației Ringier România -, a fost examinat de mai mulți medici din România și din Turcia (spitalele Acıbadem și Memorial din Istanbul), care l-au supus unor minuțioase investigații. Abia anul acesta, neuorologi ai Spitalului Monza din Capitală au reușit să dea un nume suferinței lui Andrei: scleroză laterală amiotrofică (SLA), formă bulbară. O boală neurodegenerativă care, netratată, poate provoca paralizie progresivă a întregii musculaturi, inclusiv a mușchilor respiratorii.
„Eram disperați, nu știam ce se întâmplă cu Andrei”
„Timp de un an ne-am plimbat prin toate spitalele de specialitate. Eram disperați, nu știam ce se întâmplă cu Andrei. Am ajuns și în Turcia, la Istanbul, dar medicii tot nu reușeau să afle cauza suferinței băiatului meu. Tot în țară am reușit, la «Monza», să aflăm care este diagnosticul. Imediat după ce am aflat care este boala care-l chinuie pe Andrei, cu banii strânși foarte repede de prieteni și foști colegi de la fotbal, am ajuns în Thailanda. Acolo, a făcut primul transplant de celule stem”, ne-a spus Claudia Ristea, mama lui Andrei.
Primul transplant de celule stem, efectuat la o lună de la diagnosticare
La scurt timp de la aflarea cumplitei vești care a răvășit întreaga familie a fostului fotbalist de la Rapid, Andrei era deja pacient al Spitalului Bamrungmuang, din Bangkok, unde ajunsese dosarul său medical. După efectuarea unor teste pregătitoare pentru intervenție și după parcurgerea de către Andrei a carantinei pentru coronavirus, specialiștii thailandezi în boli neurologice au declanșat procedurile pentru transplantul de celule stem, singura soluție salvatoare pentru fostul fotbalist. Tânăr în jurul căruia s-au strâns prieteni și foști colegi de vestiar, care au reușit să adune cei 30.000 de dolari necesari complicatei intervenții.
Al doilea transplant de celule stem, vital pentru Andrei
Lupta cu îngrozitoarea boală care poate „topi”, lent, întregul sistem muscular al lui Andrei este departe de a fi încheiată, chiar dacă fostul fotbalist a trecut foarte bine peste toate etapele transplantului, derulate pe parcursul a vreo două săptămâni. Proceduri ce au inclus o intervenție pe venă și alte două în coloana vertebrală. Pentru evita o recidivă a bolii – diagnosticată cu o întârziere de un an -, care ar fi echivalentul unor riscuri uriașe, Andrei trebuie să mai treacă peste un alt hop uriaș: un al doilea transplant de celule stem, care va fi efectuat la același spital thailandez.
„Donez pentru Andrei!”
Însă pentru a putea ajunge iar la specialiștii thailandezi în neurologie, Andrei are nevoie de alte 30.000 de dolari, costul celui de-al doilea transplant de celule stem. Bani pe care mama lui speră să-i strângă la timp prin intermediul Fundației Ringier România, dar și cu ajutorul celor câteva sute de prieteni care formează pe Facebook grupul de susținere „Donez pentru Andrei!” .
Andrei ia 15 pastile pe zi pentru creier și mușchi
Timpul nu este un aliat pentru Andrei pentru că cea de-a doua intervenție trebuie efectuată, au avertizat specialiștii thailandezi, la cel mult o jumătate de an de la prima. Între timp, pentru a-și menține cât de cât forma optimă a mușchilor, Andrei, un tânăr care și-a petrecut mai bine de jumătate de viață pe terenurile de fotbal, merge de câteva ori pe săptămână la specialiști pentru terapii kineto și masaje medicale. În plus, gimnastica este susținută cu tratament medicamentos recomandat de neurologi: 10-15 pastile pe zi (vitamine și întăritoare pentru mușchi și creier).
„Avem nevoie de ajutorul oamenilor cu suflet pentru a strânge cei 30.000 de dolari
„Avem, din nou, mare nevoie de susținerea financiară a oamenilor cu suflet. Doar cu ajutorul lor, al donatorilor, Andrei va putea ajunge iar la medicii din Thailanda și va putea face acel al doilea transplant care este extrem de important pentru el. Dacă fiul meu ar fi fost diagnosticat mai repede, noi am fi ajuns din timp la prima intervenție și acum nu mai era nevoie de al doilea transplant, așa ne-au spus medicii thailandezi… Dar așa… De aceea, lansez un apel către toți aceia care ne-ar putea ajuta să strângem iar 30.000 de dolari, pentru că nu mai așa Andrei al nostru va avea parte iar de viața normală pe care a trăit-o înainte de a se îmbolnăvi!”, este apelul mamei fostului fotbalist.
Cei care doresc să îl ajute pe Andrei o pot face donând în următoarele conturi ale Fundației Ringier România:
RO98 BACX 0000 0012 7457 7001 – LEI
RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177 – EURO
Donează online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro
Citește mai multe despre copiii pe care FUNDAȚIA RINGIER îi sprijină de 8 ani la rubrica AJUTĂ COPIII
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro