”Declaraţia ministrului Educaţiei, potrivit căreia examenele naţionale vor avea loc mi se pare un angajament riscant, mai ales că vorbim de peste 330.000 de elevi (clasele a VIII-a şi a XII-a) care ar trebui să parcurgă, timp de mai multe zile, toate probele acestui examen în spaţii închise şi nepregătite pentru măsuri de protecţie împotriva COVID-19”, susține Remus Pricopie.
El recomandă Ministerul Educaţiei să elaboreze şi un plan B, care ar presupune, printre altele:
- continuarea procesului didactic în sistem online până la finalul anului şcolar 2019-2020;
- identificarea unor soluţii de sprijin pentru copiii care nu au acces la resurse digitale;
- încheierea mediilor după o formulă adecvată – chiar şi prin notă unică pentru fiecare disciplină (fără teze, fără număr minim de note, în funcţie de disciplină, profil etc.);
- organizarea examenelor naţionale în sistem digitalizat şi individualizat, aşa cum se susţin testele de tip TOEFL, SAT, GRE etc. În cazul în care acest lucru nu poate fi realizat în timp util, să se recurgă la o formulă de echivalare a notelor pentru examenele naţionale, procedură atipică, dar deja asumată şi de alte ţări;
- organizarea admiterii în învăţământul universitar să se desfăşoare în baza procedurilor şi a calendarelor stabilite prin mecanismele autonomiei universitare şi să nu fie modificat cadrul legal într-un mod care s-ar putea dovedi nefuncţional, aşa cum sunt unele măsuri din ultima ordonanţă, adoptată de Guvern în această săptămână.
Fostul ministru al Educației spune că acest plan B trebuie făcut de acum, chiar dacă va rămâne doar un plan pe hârtie dacă datele din 15 mai privind situaţia pandemiei COVID-19 vor arăta atât de bine încât elevii nu vor fi expuşi unor riscuri pentru sănătatea lor şi a familiilor acestora.
”Dar dacă lucrurile nu vor sta aşa, avem nevoie de acest Plan B, care trebuie să fie simplu, clar, bine gândit, asumat din timp de toţi factorii responsabili şi comunicat public într-o manieră coordonată, la nivel guvernamental. În absenţa acestui Plan B, avem confuzie (voci oficiale care spun lucruri diferite) şi există riscul nu numai să greşim, dar chiar să plătim scump aceste greşeli”, a adăugat Pricopie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro