Vremea bună de afară i-a scos din case pe bucureșteni, care au luat cu asalt piețele, dar și târgurile organizate în acest weekend.
Dacă în piețe gospodinele s-au înghesuit la raioanele de pește, duminică fiind dezlegare, odată cu Ziua de Florii, alții au mers la târgul de la Universitate, din curtea Ministerul Agriculturii.
Produsele lactate și cele din porc, cele mai cumpărate
Dacă în piețe peștele și mielul au fost pe prima poziție a listei de cumpărături, la târgul de la Minister vedetele au fost altele.
Telemeaua, cașul, untul, smântâna, brânza de burduf, urda din lapte de vacă sau de oaie, brânza maturată și condimentată, cașcavalul afumat. Toate produsele fiind fabricate în România. Și s-au vândut ca pâinea caldă.
Chiar dacă prețurile sunt mai piperate, lumea stătea la coadă, gusta din produse și cumpără.
„Scumpe, dar de calitate. Aici măcar știm că sunt produse bune. Venim de fiecare dată când se face târg aici și de fiecare dată am fost mulțumită”, spune o doamnă, care a cumpărat din toate câte puțin.
Pe lângă produsele lactate, doritorii au o avut de unde alege și produse din carne: cârnați de casă, pastramă, cotletul afumat, slănină, mușchi țărănesc. Iar aici au fost cele mai mari cozi din tot târgul.
Consumând produse montane sprijinim fermierii în menținerea activităților agricole tradiționale din aceste zone, pentru a duce mai departe moștenirea și obiceiurile străbune.
Florin Barbu, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale:
Preparate din pește și produse pentru cei care țin post
Gușa se vindea cu 55 lei/kg, slănina de mangalița era 50 de lei, iar un kilogram de salam picant – 65 de lei.
Salamul de cerb era vedeta târgului și costa cel mai mult: 110 lei. Urmat de jambonul de cerb, care se cumpăra la prețul de 85 de lei.
Existau tarabe și cu preparate din pește, mai ales că duminică avem dezlegare la pește.
Păstrăv în toate formele posibile, de la prăjit, în tocană sau în zacuscă. Dar și calcan, scrumbie sau crap, toate se preparau pe plitele încinse, tocmai bun de servit cu mujdei și mămăligă fierbinte.
Pentru cei care țin postul Paștelui la vânzare erau și produse vegetale. De la siropuri si dulcețuri din fructe și fructe de pădure, până la fructe proaspete, dar și conserve de legume și tradiționala zacuscă.
costa la „Târgul de Florii” un borcan de dulceață. Sortimentele pe alese: dulceață de ardei iute, de usturoi, de fructe de pădure, de merișoare, de mentă sau de căpșune, dar și șerbet cu trandafiri
O altă tarabă cu bunătăți era a doamnei Nicola, din Arieșeni, județul Alba. Dulcețuri de gogonele, flori de soc, nuci verzi, compot de mure, suc de zmeură, sirop din flori de liliac mov, zacuscă de vinete, ghebe și multe alte bunătăți se găseau la vânzare. Prețurile? Între 12 și 40 de lei, în funcție de produs.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro