La o zi după ce OMS a declarat pandemie de COVID-19, pe 12 martie, o parte dintre fotoreporterii Documentaria s-au întors de la granița dintre Turcia și Grecia, unde încercaseră, fără succes, să fotografieze în zona unde erau blocați câteva mii de refugiați. România avea la momentul respectiv 50 de cazuri confirmate și pregătea restricții.
Dar numărul a început să crească, a fost instituită starea de urgență, iar fotojurnaliștii de la Documentaria s-au pus în mișcare.
Ioana Moldovan a plecat cu rulota prin țară să imortalizeze viața de zi cu zi a românilor în noile condiții, Bogdan Dincă a documentat o parte din inițiativele de ajutor pentru spitale și comunități vulnerabile, Andrei Pungovschi a fotografiat orașul prin luneta mașinii, ca o interpretare a sentimentului de claustrofobie, Adrian Câtu a explorat experiența personală în izolare, iar Mircea Reștea a continuat să meargă în Pirita, cea mai săracă zonă din Baia Mare, pe care o fotografiază încă din 2016.
Câteva discuții pe Zoom mai târziu, a apărut ideea de a strânge toate aceste materiale pe o platformă comună, iar proiectului i s-a alăturat și Lavinia Cioacă.
Așa a luat formă „Viața în pandemie”, un proiect de fotografie documentară prin care cei de la Documentaria își propun să creeze o mărturie vizuală a modului în care am trăit și am ajutat cu toții în pandemie.
„Viața în pandemie” documentează impactul crizei COVID-19 în viața oamenilor obișnuiți. Pe siteul lansat miercuri pot fi văzute aproape 40 de fotoreportaje din 42 de localități din România, realizate pe parcursul ultimelor 9 luni.
Povești despre medici, antreprenori locali, voluntari, artiști, oameni din societatea civilă, turiști, preoți. Toate grupate în jurul a două idei: „CUM AM TRĂIT” și „CUM AM AJUTAT”.
Vezi toate fotoreportajele, aici.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 20
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro