Cuprins:
„Problema nu este în curtea ministrului educației, nici în curtea premierului, toată povestea asta e deja în curtea președintelui României. Faptul că el poate să socotească normal să aibă doi plagiatori în Guvern, intrând în cursele electorale cu proiectul «România educată», este stupefiant”, a declarat Gabriel Liiceanu pentru Libertatea.
Scriitorul în vârstă de 80 de ani spune că nu înțelege cum este posibil ca președintele Klaus Iohannis să nu aibă nicio reacție în fața unor acuzații atât de grave. „Cum poate președintele României să stea și să-și dea binecuvântarea pe această situație care ne aruncă în brațele rușinii Europei? Tăcerea în acest caz este o binecuvântare. Iar la o conferință de presă, dacă o să apară, o să vă dea răspunsuri de genul: «Dar nu depinde de mine, depinde de partidele politice, depinde de minister, depinde de Parlament». O să plimbe mingea în altă direcție”.
„Tot ce se întâmplă atât de grav în România depinde direct de faptul că e agreat de președintele țării”.
Gabriel Liiceanu, scriitor și filosof:
Și săptămâna trecută, Liiceanu a criticat în termeni extrem de duri pasivitatea președintelui Klaus Iohannis.
„O impostură formidabilă”
„Vă spun sincer că noi, oamenii cărora nu le sunt indiferente imaginea României și soarta acestei țări, suntem enorm de indignați, pentru că am epuizat toate mijloacele pentru a pune capăt acestei imposturi formidabile. 50.000 de oameni au semnat cererea de demisie a acestui ministru, dar Parlamentul nu ne aude, partidele politice nu ne aud, președintele țării nu ne aude”, a continuat Gabriel Liiceanu pentru Libertatea.
Scriitorul consideră că dacă România ar fi fost „o societate sănătoasă, o democrație matură”, ministrul Cîmpeanu și-ar fi dat demisia de onoare de îndată: „Ar fi demisionat în două clipe, evident, spunând că până la elucidarea situației… Nu? Așa se dau demisiile într-o democrație. O acuză atât de gravă cere retragerea din funcție până când lucrurile se lămuresc, așa au făcut toți miniștrii plagiatori din Vest”.
„E foarte grav ce se întâmplă”
Gabriel Liiceanu aduce în discuție și modul în care subiectul plagiatului ministrului Cîmpeanu a fost tratat de presă. „Mai e ceva extrem de suspect, multe televiziuni n-au suflat o vorbă până acum, deci se dă senzația unei complicități a unei părți din presă cu ascunderea acestor furturi”.
Întrebat și ce părere are despre oamenii din mediul academic care au sărit în apărarea ministrului educației, Liiceanu spune că s-a ajuns la o complicitate generalizată la nivelul funcțiilor și posturilor din instituții. „Ele ar trebui să reacționeze cu o indignare cel puțin la fel de mare ca a societății civile”.
E foarte grav ce se întâmplă, iar acest mod de a întoarce spatele, de a face ureche surdă, de a te face că nu auzi e o strategie extrem de jalnică. N-a mai rămas ca soluție decât o pichetare fără sfârșit a instituțiilor statului.
Gabriel Liiceanu, scriitor și filosof:
Ministrul educației și-a însușit 13 capitole scrise de colegii lui
Luni dimineață, jurnalista Emilia Șercan a publicat în PressOne textul intitulat „Cum legiferează Sorin Cîmpeanu în interes propriu: a plagiat în 2006, ca universitar, iar în 2022, ca ministru, încearcă să-și autoamnistieze plagiatul”.
Articol arată cum, în 2006, pe când era șef de lucrări la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, Sorin Cîmpeanu și-a însușit 13 capitole scrise de alți doi autori în 2000.
Fără a comenta punctual acuzațiile, ministrul educației a declarat luni că dezvăluirea despre plagiatul său este „o încercare de a bloca legile educației”.
Libertatea a cerut un punct de vedere atât Administrației Prezidențiale, cât și consilierului prezidențial pe educație al președintelui Klaus Iohannis, Ligia Deca. Nu am primit deocamdată niciun răspuns.
foto: Hepta
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
cobra • 27.09.2022, 10:40
iohanis nu are timp de probleme precum plagiatul lui campeanu sai ciuca.... el are o misiune personala....saraceste tara si poporul pentru a fi luat in seama si numit la NATO! O tara falimentata cu un conducator incompetent, are nevoie de incompetenti, falsificatori si supusi --- Romania, cumpara armanent, echipament miltar, motorina si benzina pe care le livreaza in Ucraina......
Dymy • 27.09.2022, 10:21
Dupa mine potopul...nimeni nu mai are niciun pic de demnitate si se bazeaza pe starea de lehamite indusa poporului prin actiuni zilnice de sfidare a bunului simt astefel incat la un moment dat sa zicem " *** facă ce vor nu-mi mai trebuie " si s-ajunga la acea caracatita de imbârligături de pile si relatii in care cei corecti ajunsi printr-o intamplare in vreo functie fie sunt fericiti c-au intrat in "familie" fie sunt santajati si dati repede jos
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
Nic12 • 27.09.2022, 08:02
Cred că rușinea Europei n-are atât de multe brațe! Dacă îi iei la scuturat, unul nu are studii pe bune, nu vorbim de doctorate! Vă mai aduceți aminte ce justificare a avut domnul Virgil "Energie" Popescu că n-a purtat masca? "Tocmai ce <> o prăjitură" Popescu spus-a!