• „Programul «România educată» e o cacealma sinistră în care am crezut și l-am ales pe Iohannis.”
  • „Suntem conduși de cei care au furat timpul celor care au muncit ani de zile, hoți ordinari care merg de la personaje medii în ierarhia socială până la premieri”
  • „Acum câteva luni am primit o întrebare de la un inspector județean din învățământ. Scria așa: «Vă rugăm să ne spuneți dacă editura dumneavoastră va tipări manuale». A scris: «v-a tipării». Inspector școlar! Cum poate să fie inspector școlar o asemenea imbecilă? Cum? Cine a pus-o?”

„În clipa în care avem o clasă politică și o pătură administrativă în care sunt agramați, impostori, hoți de doctorate, vă puteți imagina vreo clipă că acești oameni vor putea face altceva decât un popor după chipul și asemănarea lor?”, a întrebat Gabriel Liiceanu într-o conferință de presă prilejuită de deschiderea magazinului Humanitas-Takumi, pe strada Lipscani 42 din București.

Vă prezentăm cele mai importante declarații ale scriitorului în vârstă de 80 de ani:

„Nu cred că suntem conștienți de ce se întâmplă cu noi, vă spun foarte sincer. Trăim într-o ogradă restrânsă, însă ograda mare va da peste noi. Și ograda mare arată în felul următor: piața de carte are în clipa de față o valoare de nici o sută de milioane de euro, cea mai mică din Uniunea Europeană raportat la numărul de locuitori. De pildă, Ungaria, care e de trei ori mai mică decât noi, are o piață de carte de trei ori mai mare.”

Cazul ministrului Cîmpeanu lansează o modă în cultura lumii: orice autor își poate ceda sau vinde opera cuiva care o semnează și devine noul autor
Recomandări
Cazul ministrului Cîmpeanu lansează o modă în cultura lumii: orice autor își poate ceda sau vinde opera cuiva care o semnează și devine noul autor

„Toate editurile din România nu reușesc să aibă o cifră de afaceri cât cea a primelor trei televiziuni comerciale din România, acestea trecând de 300 de milioane de euro.”

„Să mai facem o comparație, poate forțată: subvenția acordată partidelor politice, pe care o plătim din banii noștri de taxe și impozite, este de 50 de milioane de euro.” 

„Și ultima comparație: gândiți-vă că statul român a plătit peste jumătate de milion de euro chirie pentru sediul ICR Beijing, deși de prin 2019 acolo n-a mai avut loc niciun eveniment. Ba mai mult, de prin 2020 nu există acolo niciun angajat.” – trimitere la dezvăluirea publicată de Libertatea miercuri.

„Care este raportul statului cu piața de carte din țara asta? Domeniul cărții nu a beneficiat niciodată în ultimii 30 de ani de un program de sprijin din partea statului român.”

35% dintre români n-au citit o carte în viața lor

„Vă dau niște statistici năucitoare, ascultați și indignați-vă. Pentru că în linie dreaptă vom ajunge la dispariția acestei nații. Românii citesc mai puțin de 5 minute pe zi, iar 35% dintre români declară că n-au citit niciodată o carte. 68% dintre români n-au citit nicio carte în ultimul an, doar 20% citesc o dată pe lună și 8% – zilnic. 37% dintre persoanele de 15 ani nu înțeleg ce citesc, celebrul analfabetism funcțional.” 

Cum arăta chilia unde mai multe femei acuză că au fost agresate sexual de Visarion Alexa. „Ticsită cu icoane și fotografii”, apare în reportaje și interviuri
Recomandări
Cum arăta chilia unde mai multe femei acuză că au fost agresate sexual de Visarion Alexa. „Ticsită cu icoane și fotografii”, apare în reportaje și interviuri

„Cele mai civilizate țări ale lumii sunt cele care au puse la punct cartea și educația. Aproape 390.000 de elevi care au intrat în clasa I în perioada 2003-2012 n-au mai ajuns să termine clasa a VIII-a. Este echivalentul populației unui oraș mai mare decât Iași, Cluj sau Constanța. Analiza arată că elevii care au abandonat școala sunt catalogați drept pierderi definitive. Acești elevi vor spori rândurile populației, care nu știu să facă aproape nimic, care vor trăi mizerabil și care nu-și vor îmbogăți în niciun fel societatea în care trăiesc.” 

„Ministrul educației apără hoți ordinari”

„Sunt dovezi că trăim sub niște oameni politici care sunt vrăjmași ai slovei tipărite. Programul «România educată» e o cacealma sinistră în care am crezut și l-am ales pe Iohannis. Asta ne-a păcălit pe o grămadă dintre intelectuali, care suntem conștienți că viața într-o țară depinde de nivelul culturii ei. 

Această cacealma numită «România educată» n-a reușit să ridice cu nici măcar un centimetru educația, un program care a virat, cum a spus cineva, de la toleranță 0 față de plagiat la reacție 0 față de plagiat”.

„Am văzut o conferință de presă a președintelui, a fost întrebat despre «România educată», răspunsurile lui erau sofisme, abureli ordinare. Nu se întâmplă nimic.”

„Analfabetă! Hai, lasă boceala!” Înregistrare audio cu o învățătoare de la Școala 79 din București țipând la elevi
Recomandări
„Analfabetă! Hai, lasă boceala!” Înregistrare audio cu o învățătoare de la Școala 79 din București țipând la elevi

„Avem un ministru al educației care este adus și pus acolo ca să-i apere pe cei care au furat timpul celor care au muncit ani de zile, hoți ordinari care merg de la personaje medii în ierarhia socială până la premieri. Acesta continuă să facă legi ale educației care creează o zarvă enormă și atât.”

„Un om prost pregătit nu-și va aduce în jur oameni mai buni decât el”

„Ne confruntăm cu un lucru elementar, simplu, de care nu știu cât suntem de conștienți: felul în care se selectează oamenii care conduc diferitele domenii ale țării, care și-au luat angajamentul să ne reprezinte, să ne slujească. Selecția lor nu se poate face decât pe bază de meritocrație.” 

Timp de 32 de ani, ceea ce a funcționat la noi a fost contraselecția. Contraselecția este boala fundamentală a acestei țări. Contraselecția și clientelismul merg mână în mână. Am ajuns să ne minunăm când apare vreun ministru sau vreo persoană care face ceva deosebit

Gabriel Liiceanu:

„În clipa în care avem o clasă politică și, în general, o pătură administrativă, instituții ale statului în care sunt agramați, impostori, hoți de doctorate, vă puteți imagina vreo clipă că acești oameni vor putea face altceva decât un popor după chipul și asemănarea lor? Nici vorbă! Pentru că ei nu înțeleg de ce, dacă ei nu știu să vorbească, trebuie să știe alții? Dacă nu-și pun problema competenței sau incompetenței și ajung în postul ăla convinși că nu înseamnă altceva decât un post de căpătuială personală, de ce credeți că ar alege oameni în funcții altfel decât după chipul lor? Niciodată un om prost pregătit nu-și va aduce în jur oameni mai buni decât el.”

„Dacă acestea sunt mecanismele după care funcționează societatea română, nu există nicio speranță ca ea să fie condusă de oameni care au competența de a face treabă. Avem un premier care nu poate spune trei propoziții coerente. Deci ce sperăm plecând de aici?” 

„Acum câteva luni am primit o întrebare de la un inspector județean din învățământ. Scria așa: «Vă rugăm să ne spuneți dacă editura dumneavoastră va tipări manuale». A scris: «v-a tipării». Inspector școlar! Cum poate să fie inspector școlar o asemenea imbecilă? Cum? Cine a pus-o? Zilele trecute, un director din Ministerul Educației a fost prins cu mită sute de mii de euro. Ce caută acolo? Toți oamenii care au furat doctorate cum au ajuns în funcții?”

Cum poate Iohannis, care este profesor, să spună că are toleranță 0 față de plagiat și să stea alături de un premier hoț? România este singura țară care a avut trei prim-miniștri plagiatori: Ponta, Tudose și Ciucă. Asta e țara în care trăim și noi acceptăm aceste lucruri.

Gabriel Liiceanu:
Gabriel Liiceanu a dat exemplul șocant al unui inspector școlar care „a scris: «v-a tipării»”. „«România educată» e o cacealma sinistră”
Nicolae Ciucă a fost desemnat premier de Klaus Iohannis în noiembrie 2021 Foto: Hepta

Deschiderea unei librării, „o nebunie, o inconștiență”

Noua librărie Humanitas măsoară 350 de metri pătrați dispuși pe un parter, trei etaje de cărți și un etaj ocupat de obiecte japoneze Takumi. 

Liiceanu, care este directorul editurii Humanitas, a descris decizia de a deschide o librărie în momentul de față drept „o nebunie, o inconștiență”. 

„De ce o facem? Din idealism, pe de-o parte. Dar nu suntem chiar total idioți. Fiind singurul magazin Takumi din România și cel mai mare din Europa, ne-am făcut socoteala că, intrând aici să caute un cadou, oamenii vor da și peste cărți, vor fi nevoiți să parcurgă și spațiul cărților și poate așa le vor descoperi. 

Este filosofia lui «în ciuda». Știu că e dezastru cu statisticile cititului în România. În ciuda acestui lucru ne facem iluzii că vom crea cititori deschizând librării, și nu închizându-le că nu există cititori.”

foto: Inquam Photos

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii (11)

ivryernest   •   20.09.2022, 06:21

Dacă o inspectoare școlară poate să scrie "v-a tipării" în loc de "va tipări", este foarte clar că nivelul învățământului este extrem de redus în România. Și Caragiale a fost inspector școlar, și Eminescu, dar ei scriau foarte bine românește, în urmă cu 150 de ani. S-ar putea presupune că învățământul românesc a avansat între timp — dar din păcate este iluzoriu de a crede așa ceva.

ivryernest   •   17.09.2022, 15:29

Dacă o inspectoare școlară poate să scrie "v-a tipării" în loc de "va tipări", este foarte clar că nivelul învățământului este extrem de redus în România. Și I***Caragiale a fost inspector școlar, și M.Eminescu, dar ei scriau foarte bine românește, în urmă cu 150 de ani. S-ar putea presupune că învățământul românesc a avansat între timp — dar din păcate este iluzoriu de a crede așa ceva.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andy68   •   17.09.2022, 12:10

Pai nu v-a zis Basescu (un escroc) ca scoala in Romania produce ***? Asta e tot ce avem dupa 30 de ani de impostura: *** condusi de escroci. Cu asta ne-am ales. Multumiti lui Iliescu si minerilor, multumiti fabricilor de diplome si cui mai vreti voi.

    kukubau   •   18.09.2022, 18:22

    Andy68   •  17.09.2022, 12:10

    Pai nu v-a zis Basescu (un escroc) ca scoala in Romania produce ***? Asta e tot ce avem dupa 30 de ani de impostura: *** condusi de escroci. Cu asta ne-am ales. Multumiti lui Iliescu si minerilor, multumiti fabricilor de diplome si cui mai vreti voi.

    Multumeste mizeriei din decembrie 1989, care ne-a adus aici !

Vezi toate comentariile (11)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Bătaia dintre Anamaria Prodan și Reghe a durat mai mult decât s-a crezut. Filmarea cu camerele de supraveghere, apare și un al patrulea participant la conflict
GSP.RO
Bătaia dintre Anamaria Prodan și Reghe a durat mai mult decât s-a crezut. Filmarea cu camerele de supraveghere, apare și un al patrulea participant la conflict
Camilla L-A PĂRĂSIT pe Charles! SCANDAL URIAŞ în Familia Regală, Regina consoartă nu a mai rezistat
Playtech.ro
Camilla L-A PĂRĂSIT pe Charles! SCANDAL URIAŞ în Familia Regală, Regina consoartă nu a mai rezistat
Șoferul Anamariei Prodan rupe tăcerea și spune tot adevărul despre bătaia dintre impresară și Reghecampf: 'Am fost...'
Viva.ro
Șoferul Anamariei Prodan rupe tăcerea și spune tot adevărul despre bătaia dintre impresară și Reghecampf: 'Am fost...'
Ana Maria, o româncă de 23 de ani, ucisă în bătaie de un client din Austria. Tânăra din Constanța nu a mai ieșit vie din apartamentul bărbatului care i-a devenit călău
Observatornews.ro
Ana Maria, o româncă de 23 de ani, ucisă în bătaie de un client din Austria. Tânăra din Constanța nu a mai ieșit vie din apartamentul bărbatului care i-a devenit călău
Cine va fi selecționerul României după rușinea din Nations League. Burleanu: „Asta e propunerea mea!”
Știrileprotv.ro
Cine va fi selecționerul României după rușinea din Nations League. Burleanu: „Asta e propunerea mea!”
Cele şase zodii care vor fi lovite de valul schimbării în luna octombrie. Pot începe o viaţă nouă
FANATIK.RO
Cele şase zodii care vor fi lovite de valul schimbării în luna octombrie. Pot începe o viaţă nouă
Ce a păţit iubita lui Vladimir Putin. Şocul pe care l-a avut sâmbătă dimineaţă
Orangesport.ro
Ce a păţit iubita lui Vladimir Putin. Şocul pe care l-a avut sâmbătă dimineaţă
Horoscop 29 septembrie 2022. Berbecii vor simți nevoia să fie mai calmi, mai eleganți și mai delicați în gesturi și în alegerea cuvintelor
HOROSCOP
Horoscop 29 septembrie 2022. Berbecii vor simți nevoia să fie mai calmi, mai eleganți și mai delicați în gesturi și în alegerea cuvintelor
Care este diferența dintre precalificarea creditului ipotecar și preaprobarea?
PUBLICITATE
Care este diferența dintre precalificarea creditului ipotecar și preaprobarea?