Suspecta ar fi stropit cu vopsea pe icoana, care era expusă în principala catedrală a orașului, marți, într-un act de protest care a scos la iveală diviziunile profunde din Georgia cu privire la moștenirea fostului dictator sovietic în patria sa.
Alt-Info, mișcarea ultraconservatoare prorusă care a organizat protestul, a folosit o postare pe aplicația de mesagerie Telegram pentru a compara „profanarea” icoanei cu reprimarea religiei care a avut loc sub regimul lui Stalin.
„Ne exprimăm poziția față de evenimentele actuale și subliniem că gestul de a turna vopsea pe icoana din Biserica Patriarhală este un fel de raid asupra bisericii și repetă experiența trecutului bolșevic”, se arată în comunicat.
In #Georgia, unknown persons poured blue paint on the icon of Matrona of Moscow in Holy Trinity Cathedral of Tbilisi, which has an image of Stalin on it
— NEXTA (@nexta_tv) January 9, 2024
The icon became a subject of controversy in Georgia when a video from the cathedral was published by former MP Giorgi… pic.twitter.com/nqbgIOs9LO
Aproximativ 3.000 de credincioși ortodocși și susținători Alt-Info s-au adunat sâmbătă în fața parlamentului țării înainte de a mărșălui prin oraș până la catedrală pentru a se ruga în fața icoanei lui Stalin.
Un partid naționalist georgian, numit Alianța Patrioților, care și-a exprimat, de asemenea, opinii proruse, a declarat că a dăruit icoana catedralei. Icoana este o reprezentare a lui Stalin, un ateu declarat care a reprimat violent religia în Uniunea Sovietică, fiind binecuvântat de Sfânta Matrona din Moscova în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Biserica Ortodoxă din Georgia a spus în presa georgiană că ar trebui făcute „modificări adecvate” icoanei, adăugând că nu există dovezi suficiente că Stalin a cunoscut-o vreodată pe Sfânta Matrona.
Poliția a deschis o anchetă pentru „huliganism” și a chestionat o suspectă în urma incidentului. Dar unii activiști și credincioși doresc ca femeia să fie supusă unei anchete penale și să fie eventual condamnată la închisoare pentru ceea ce ei spun că a fost un act care a insultat icoana și convingerile lor. Ei doresc, de asemenea, ca legea care se ocupă de astfel de incidente să fie înăsprită.
Flori au fost așezate lângă icoană sâmbătă, în timp ce credincioșii s-au aliniat pentru a săruta partea din ea care îl înfățișează pe Stalin.
Unele publicații georgiene au relatat marți că activiștii ortodocși au încercat anterior să atace apartamentul femeii din Tbilisi, dar au fost împiedicați de poliție.
Georgia. A crowd of protesters gathered in front of the activist’s house. The woman posted a video on her social media showing an icon of Stalin that had been doused with paint. Authorities said Interior Ministry officers were on site to ensure security.
— Belsat in English (@Belsat_Eng) January 10, 2024
Source: paperkartuli pic.twitter.com/ENzPmrB9UG
ginx • 15.01.2024, 07:00
Multă gălăgie pentru nimic. Stalin pus î. n icoane este o bătaie de joc pentru memoria celor uciși în timpul cât a condus Uniunea Sovietica.