„Există un număr care stârnește temeri în Italia, pe frontul COVID: 2856”, scrie Corriere della Sera. Numărul are legătură cu un lot de vaccinuri AstraZeneca, cu indicativul ABV2856, a cărui administrare a fost suspendată deja în Italia, dar și în România.
În Italia, decizia de suspendare a vaccinărilor cu dozele din lotul ABV2856 a fost luată după două decese potențial suspecte care au avut loc în Sicilia.
Sulla morte dei due uomini sono state aperte due inchieste
Non è ancora stato accertato nessun legame con il vaccino https://t.co/N2AFjoFFEa
— Open (@Open_gol) March 11, 2021
Primul caz a fost cel al unui militar din Marina italiană, din Augusta, Siracuza. Stefano Paterno, un bărbat de 43 de ani, a murit miercuri dimineață în urma unui stop cardiac, la câteva ore după ce a făcut prima doză din vaccinul AstraZeneca, lotul ABV2856, scrie Corriere della Sera.
Procurorul din Siracuza a deschis o anchetă, imediat după ce a primit o plângere de la soția lui Paterno, Catherine Arena.
Aproximativ zece oameni se află printre potențialii suspecți pentru omor prin imprudenţă, din întreg lanțul de distribuție, de la compania AstraZeneca până la stafful medical al spitalului militar unde s-a făcut vaccinarea.
Oamenii legii încearcă să înțeleagă, spre exemplu, dacă au existat erori în procesul de introducere a vaccinurilor în flacoane.
Al doilea dosar a fost deschis de procurorul public din Catania și vizează cazul lui David Villa, un agent de poliție de 50 de ani, care a murit la 12 zile după vaccinarea cu o doză din același lot. Presa locală, citată de Reuters, a scris că acesta s-a simțit rău imediat după ce s-a vaccinat și nu și-a mai revenit.
Între timp, numărul de cazuri pare să fi crescut.
Potrivit informațiilor citate de Corriere și de agenția de știri Ansa, un al treilea procuror sicilian, cel din Trapani, investighează moartea unui mareșal al Carabinierilor, Giuseppe Maniscalco, de 54 de ani. Acesta a murit la 48 de ore după ce a primit vaccinul. Autopsia ar fi exclus orice legătură cauzală cu vaccinarea, dar procurorul a decis să solicite mai multe teste.
Corriere mai indică două decese suspecte în Napoli, însă în aceste cazuri este vorba despre imunizare cu ser dintr-un alt lot, al cărui indicativ nu a fost publicat. De altfel, autoritățile nu au declarat că lotul este unul suspect.
O persoană de 58 de ani, angajată a unei școli, a murit după ce a fost vaccinată cu o doză dintr-un alt lot. Tot în Napoli a murit după vaccinare și o profesoară de 62 de ani, Annamaria Mantile.
Veștile despre toate aceste cazuri au stârnit temeri în întreaga țară. Regiunea Campania, spre exemplu, a decis să suspende imunizarea cu toate loturile AstraZeneca.
„Avem o datorie să analizăm efectele vaccinului, dacă acestea există”
Procurorul din Catania, Carmelo Zuccaro, a explicat că oamenii legii vor colabora pentru a analiza toate aceste cazuri, evitând, în același timp, panica.
„Înțeleg că vaccinul AstraZeneca trebuie administrat, dar noi avem o datorie să analizăm ce efecte a cauzat, dacă aceste efecte există. Facem asta studiind simptomele și apoi comparându-le cu dosarele medicale ale persoanelor care au murit în cele patru orașe”, a explicat Zuccaro.
În cazul agentului de poliție din Catania, autopsia a relevat mai multe cheaguri de sânge, inclusiv o ocluzie a venei porte. Procurorul Carmelo Zuccaro a precizat că simptomele profesorului mort în Napoli sunt asemănătoare cu cele ale agentului de poliție.
„De aici a venit și nevoia de a colabora cu birourile celorlalți procurori. Fără alarmism. Spun asta deoarece agenții mei de escortă au fost vaccinați la fel ca David Villa și se simt bine”, a precizat procurorul.
În acest timp, familiile așteaptă totuși răspunsuri de la autorități.
„Am întrebat dacă vaccinul este cel care mi-a ucis fratele, iar medicii au spus: Nimeni nu poate exclude acest lucru. Ce înseamnă asta? Un lucru este sigur: David a început să se simtă rău imediat după vaccinare”, a spus Fabrizio Villa, fratele agentului de poliție decedat.
Soția militarului din Siracuza este și mai sigură de legătura dintre vaccinare și deces, evocând ipoteza „unui lot de flacoane defecte”, potrivit Corriere.
Discuții între premierul Draghi și șefa Comisiei UE
Sensibilitatea subiectului a fost ilustrată de faptul că tema a fost discutată imediat de premierul italian Mario Draghi și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Cei doi, scrie Reuters, au fost de acord că în acest moment nu există dovezi privind o legătură între vaccinul AstraZeneca și problema cheagurilor de sânge.
„A reieșit că nu există dovezi privind o conexiune între inoculări și cazurile de tromboză”, a precizat o declarație a biroului premierului italian.
Von der Leyen a subliniat însă că EMA a lansat o analiză accelerată a vaccinului AstraZeneca.
Asigurări din partea Agenției Europene a Medicamentului
Italia nu a fost singura țară care a suspendat administrarea cu AstraZeneca.
Cel puțin nouă țări (la care ulterior s-au adăugat România și Bulgaria) au suspendat parțial sau total imunizarea cu acest vaccin, după ce au observat probleme similare cu cele din Italia la unele persoane vaccinate, sau deoarece au urmat exemplul celorlalte țări.
EMA a recomandat „continuarea administrării” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sangvine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.
„Informaţiile disponibile în acest stadiu indică faptul că numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nu este superior celui observat pe ansamblul populaţiei”, a afirmat agenţia europeană într-un comunicat citat de France Presse.
Într-o altă declaraţie, transmisă miercuri, EMA a notat că în ţările spaţiului economic european (care include Norvegia şi Islanda) au fost semnalate în total 22 de cazuri de tromboembolii în rândul celor circa trei milioane de persoane vaccinate cu serul AstraZeneca.
În schimb, alte state care folosesc vaccinul afirmă că nu s-au confruntat cu astfel de probleme. Spania, de pildă, a precizat joi că în această ţară nu au fost semnalate deocamdată cazuri suspecte de formare a unor cheaguri de sânge corelate cu administrarea vaccinului AstraZeneca.
La rândul său, şefa Agenţiei Suedeze pentru Produse Medicale, Veronica Arthurson, a spus că „nu există nimic care să indice că vaccinul (AstraZeneca) cauzează acest tip de cheaguri sangvine”.
Nici Germania sau Franța nu au luat măsuri pentru suspendarea vaccinării cu AstraZeneca, ser care și așa are un grad redus de acceptare în aceste două țări.