Mergi direct la conținut »
Germania a decis: Facebook abuzează de poziția sa dominantă, utilizatorii nu știu unde se duc datele lor
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie > Germania a decis: Facebook abuzează de poziția sa dominantă, utilizatorii nu știu unde se duc datele lor

Germania a decis: Facebook abuzează de poziția sa dominantă, utilizatorii nu știu unde se duc datele lor

Autoritatea antitrust din Germania a dispus încetarea practicilor Facebook privind colectarea de date, instituția anunțând că gigantul social media a abuzat de poziția sa dominantă pentru a colecta informații fără consimțâmânt de la utilizatori și fără ca aceștia să știe unde ajung datele lor, scrie Reuters.

De Daniel Ionașcu,

Facebook a anunțat că va face apel împotriva deciziei, în justiție.

Decizia a venit după o investigație de trei ani a Oficiului Federal pentru Cartel.

Facebook spune însă că autoritatea a subestimat competiția și nu a luat în calcul regulamentul GDPR privind protecția datelor private, care a intrat în vigoare anul trecut.

Scandal după scandal

Anunțul instituției germane vine după ce Facebook s-a aflat în centrul mai multor scandaluri privind viața privată, precum scurgerea datelor personale pentru 87 de milioane de oameni în scandalul Cambridge Analytica.

Concomitent, Facebook se află sub investigație în SUA din cauza folosirii reclamelor țintite de către Rusia în alegerile prezidențiale din 2016.

Oficiul pentru Cartel a subliniat două practici pe care le consideră problematice: achiziționarea de date de la aplicații externe, inclusiv Instagram și WhatsApp, pe care tot Facebook le deține.

O altă practică vizată o constituie urmărirea utilizatorilor pe internet, prin intermediul butoanelor de „Like” și „Share” integrate în marea majoritate a site-urilor de pe planetă. Astfel, oamenii sunt urmăriți chiar dacă nu au cont de Facebook și chiar dacă pe site-ul cu pricina nu apare niciun semn că rețeaua socială este prezentă.

Close
Închide
  Close