„Înclinarea doamnei în fața ta denotă slugărnicia perfectă!”, a scris un utilizator, completat de altul care a cerut Administrației Prezidențiale să pună „poza aia când doamna stă cu capul plecat”.
„A fi consilier e una, a fi ministru e alta. Inclusiv aplecarea doamnei la jurământ, dar si declarația în care ne spune că România Educată e biblia ei, uitând că educația nu e pe persoana fizică, fie ea și președintele Republicii. Semne rele”, a comentat o altă persoană.
Momentul poate fi văzut în video la minutul 2.40
Fostul consilier prezidențial Ligia Deca a depus luni seară, 3 octombrie, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură ca ministru al educației. Deca îl înlocuiește pe Sorin Cîmpeanu, care a demisionat după acuzațiile de plagiat.
Cu puțin timp înaintea depunerii jurământului, Klaus Iohannis a semnat decretul de numire în funcția de ministru al Educației a noului demnitar. Șeful statului a semnat mai întâi decretul prin care a eliberat-o pe Ligia Deca din funcția de consilier prezidențial.
Nominalizată cu câteva ore mai înainte de PNL
Premierul și liderul PNL Nicolae Ciucă a anunțat oficial luni, 3 octombrie, la prânz, că PNL o propune pe Ligia Deca pentru funcția de ministru al educației în locul lui Sorin Cîmpeanu, informație oferită de Libertatea încă de duminică, 2 octombrie.
Florin Cîțu și Florin Roman s-au abținut de la vot pentru că Ligia Deca „nu este membră PNL”, potrivit surselor Libertatea prezente în ședința liberalilor de la Parlament.
„Cei doi nu au avut nicio problemă cu doamna Deca din punct de vedere profesional. Florin Cîțu și Florin Roman s-au abținut de la vot doar pentru că doamna Ligia Deca nu este înscrisă în Partidul Național Liberal. Dar acest lucru va fi corectat în perioada următoare, adică doamna Deca va fi făcută membru PNL, după ce se va înscrie în partid”, au explicat sursele Libertatea.
Cine este Ligia Deca, noul ministru al educației
Ligia Deca, 40 de ani, fost consilier al lui Klaus Iohannis, este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de Universitatea din Luxemburg, și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College.
În perioada 2010-2012, a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area.
În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice, profesor asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).
Ligia Deca a colaborat în calitate de expert cu instituții precum Consiliul Europei şi Comisia Europeană. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.
Deca a fost numită Consilier de Stat în iunie 2015, iar în decembrie 2019 a fost numită Consilier al preşedintelui Klaus Iohannis la Departamentul Educație și Cercetare, potrivit Administrației Prezidențiale.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Luca1952 • 04.10.2022, 16:29
Doamne da, ce plecăciune a unei femei, in fata unui bărbat. Mai are un pic și cade in genunchi.
ivryernest • 04.10.2022, 02:00
Napoleon Bonaparte și-a pus singur pe cap coroana de împărat, fiindcă n-a acceptat ca Papa să fie acela care să i-o pună. Acesta a fost un gest semnificativ, care a rămas în Istorie. Dar în România se merge după principiul "capul plecat sabia nu-l taie". O mare diferență de mentalitate...
Victor29 • 03.10.2022, 23:36
Nu stiu protocolul dar imi pare un gest de nearoganta in fata mandatului, poate fi un simplu gest de asumare poate chiar de smerenie, daca de asta avem nevoie dar poate incerca.