România nu este ultima ţară care va trimite Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă la Bruxelles. Alte țări care nu au trimis încă documentul sunt Bulgaria, Malta, Finlanda, Suedia, Irlanda, Cehia, Olanda, Estonia, potrivit ministrului investiţiilor şi proiectelor europene, Cristian Ghinea.
„Uneori e greu să înţelegi de ce mint politicienii. Adică să înţelegi care e miza să spui gogoşi cu avânt, uşor de demontat şi fără avantaj evident. S-au spus multe gogoşi azi de la tribuna Parlamentului, dar una repetată absurd de PSD e că România ar fi ultima ţară care trimite planul. Ţările care nu au trimis planul încă: Bulgaria, Malta, Finlanda, Suedia, Irlanda, Cehia, Olanda, Estonia. Informaţie publică, uşor de găsit”, a scris Cristian Ghinea, miercuri, pe Facebook.
Guvernul a anunțat că publică integral PNRR pe 2 iunie
Palatul Victoria a anunțat, într-un comunicat de presă, că pe data de 2 iunie va publica integral PNRR „către publicul larg și jurnaliști” și că „bugetul prezentat public astăzi poate suferi ajustări în urma acestor negocieri pe etichetarea investițiilor”.
Premierul Florin Cîţu a spus în Parlament că PNRR este un plan diferit pentru că, pe lângă investiţii, vine şi cu o parte de reformă și toate investiţiile trebuie finalizate până în 2026, în caz contrar „pierdem banii”.
Programul de definitivare şi comunicare a PNRR:
- 27-28 mai: negocieri tehnice cu Comisia
- 28-30 mai: definitivarea textului, ţinând cont de ultimele negocieri
- 31 mai: depunerea oficială a PNRR în sistemul informatic al CE. Se vor depune 30 de documente separate, câte unul pentru fiecare capitol transversal şi pentru fiecare componentă.
- 1 iunie: reunirea textelor într-un format pentru publicare
- 2 iunie: publicarea integrală şi prezentarea PNRR către publicul larg şi jurnalişti.