„Sunt încântat să anunț că Gibraltar a devenit, ieri, prima țară din lume care și-a vaccinat întreaga populație adultă”, a spus Hancock.
Teritoriul se întinde pe aproximativ 7,7 kilometri pătrați, iar dimensiunea mică a jucat un rol în cursa vaccinării. Pe lângă asta, Marea Britanie a oferit Gibraltarului sprijin în timpul pandemiei, precum și un flux constant de vaccinuri, așa cum s-a procedat cu toate teritoriile britanice.
Cu toate că densitatea Gibraltarului a făcut-o să fie mai vulnerabilă în fața răspândirii coronavirusului, numărul mic de locuitori a însemnat și mai puține obstacole logistice implicate în distribuirea dozelor de vaccin.
O mare parte dintre rezidenți au vrut să se vaccineze, iar asta le va face mai ușoară călătoria în afara teritoriului, care și-a închis granițele de aproape un an, de frica pandemiei.
Cu populația vaccinată împotriva COVID, viața în Gibraltar a revenit la o normalitate pe care mulți o visează.
Școlile s-au redeschis, la fel ca și barurile, și cafenelele, iar meciurile de fotbal se joacă din nou. La finalul lunii martie, este programat să aibă loc o calificare la Cupa Mondială împotriva Olandei, cu stadionul ocupat la o capacitate de 50%, potrivit AP.
De la începutul pandemiei, Gibraltar a înregistrat 4.263 de cazuri de coronavirus potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și 94 de decese. În prezent, mai există 26 de oameni bolnavi, dintre care 10 sunt „vizitatori”.
Deși Hancock a descris Gibraltar ca „prima națiune din lume care și-a finalizat întregul program de vaccinare pentru adulți”, acest lucru nu este complet adevărat, potrivit The Washington Post. Chiar și Vaticanul revendică acest titlu.
De altfel, și mica insulă portugheză Corvo, aflată în Arhipelagul Azore, și-a vaccinat populația. Insula are aproape 400 de locuitori, iar acum câteva zile singurul doctor din Corvo a anunțat că aproape toți au fost vaccinați și sunt aproape să atingă imunitatea de grup.
Foto: Epa