Legea aflată în vigoare prevedea ca de la 1 septembrie 2021 punctul de pensie să fie de 1.875 lei.
Ordonanța de urgență adoptată miercuri spune că punctul de pensie va fi egal cu această sumă începând cu 1 septembrie 2023, mai arată sursa citată.
Majorare eșalonată, până în 2024
Ordonanța cu pricina conține și alte modificări importante:
- în anul 2022, valoarea punctul de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflației; la aceasta, se adaugă cel mult 50% din creșterea reală a salariului mediu brut realizat; majorarea și data de acordare se stabilesc anual, prin legea asigurărilor sociale de stat;
- începând cu anul 2024, valoarea punctului de referință se majorează anual cu rata media anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului mediu brut realizat;
Premierul Florin Cîțu susține că decizia înghețării pensiilor a fost luată pentru că nu sunt bani și pentru că deja guvernul suportă un efort suplimentar de 8 miliarde de lei pentru majorările de pensii acordate în 2020.
„În şedinţa de Guvern de astăzi am avut discuţii despre ordonanţa de urgenţă pe care am anunţat-o cu măsurile pe care vrem să le luăm pentru a reduce din cheltuielile structurale. Ordonanţa de urgenţă este încă în avizare, deci, astăzi, a fost în primă lectură. (…) vorbim despre un punct de pensie care a fost modificat, modul în care creştea punctul de pensie în perioada PSD, din motive electorale, a fost pus în septembrie. Rectificăm, corectăm această problemă şi vom creşte punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022, aşa cum a fost şi până acum”, a afirmat Cîţu, citat de G4Media.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro