MENIU CAUTĂ

Guvernul susţine că preşedintele Klaus Iohannis exploatează politic pesta porcină

Distribuie

Guvernul susţine că preşedintele Klaus Iohannis exploatează politic situaţia provocată de pesta porcină africană. Executivul condus de Viorica Dăncilă a luat toate măsurile necesare și va continua să facă asta pentru controlul şi combaterea eficientă a răspândirii acestei boli. Oficialii Guvernului României au făcut aceste afirmații într-un comunicat.

„Guvernul României a luat şi va continua să ia toate măsurile necesare, din punct de vedere instituţional şi financiar, pentru controlul şi combaterea eficientă a răspândirii pestei porcine africane şi face apel la preşedintele României, Klaus Iohannis, să înceteze să exploateze politic această situaţie cu consecinţe importante din perspective economice şi sociale. Executivul aminteşte preşedintelui României faptul că modul de alocare a banilor din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului este clarificat atât prin legislaţia specifică, cât şi ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 558 din 24 mai 2012”, arată Executivul

Guvernul consideră „lipsite de temei” acuzaţiile preşedintelui Iohannis şi subliniază că şeful statului a întârziat „nepermis de mult” convocarea CSAT pentru avizarea rectificării bugetare, „deşi cunoştea faptul că acest proiect are prevăzute inclusiv fonduri necesare acţiunilor de control şi combatere a răspândirii pestei porcine africane”.

Este regretabil faptul că „preşedintele României încearcă să înrăutăţească artificial situaţia provocată de pesta porcină africană, prin abordarea politică” mai spune instituția condusă de Viorica Dăncilă.

Primul focar confirmat din iulie 2017

Printre măsurile de control al pestei porcine africane menţionate de Executiv se află faptul că, începând cu anul 2015, România aplică un Program de supraveghere, prevenire şi control a pestei porcine africane, iniţial în 8 judeţe aflate la risc, apoi a fost extins pentru tot teritoriul, program cofinanţat şi aprobat prin decizia Comisiei Europene.

Conform sursei citate, în data de 31 iulie 2017, s-a confirmat primul focar PPA la porcii domestici, într-o exploataţie non-profesională, iar Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU) s-a întrunit în datele de 1.08.2017, 22.06.2018 (Hotărârea nr.1/2018), 6.07.2018 (Hotărârea nr.2/2018), 1.08.2018 (Hotărârea nr.3/2018) şi 28.08.2018.

„Totodată, din data de 10.07.2018, s-a început uciderea preventivă a suinelor din localităţile aflate la mare risc de răspândire a bolii ca măsură excepţională aplicabilă în cazul suspicionării/confirmării bolii. Aria teritorială este stabilită prin ordin al prefectului, în calitate de conducător al Unităţii Locale de Decizie din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolii. Cadru legislativ – H.G. 484/2018 de modificare a H.G. 1214/2009”, menţionează Guvernul.

212,272 milioane lei, suplimentare de buget pentru ANSVA

De asemenea, Executivul subliniază că au fost luate măsuri de despăgubire, fiind stabilite şi acordarea de stimulente pentru vânători sau gestionari ai fondurilor de vânătoare cu scopul reducerii densităţii de mistreţi şi îmbunătăţirii supravegherii pasive.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a solicitat suplimentarea bugetului cu suma de 212,272 milioane lei, această sumă fiind inclusă de Guvern în proiectul de rectificare bugetară, însă nu a putut fi dată la timp din cauza întârzierii obţinerii avizului CSAT.


Confesiunile unei fugare. Elena Udrea, despre cererea în căsătorie și nunta cu Adrian Alexandrov


 

Citește mai multe despre pestă porcină pe Libertatea.

Comentarii