Greva a dat peste cap transportul feroviar din Germania, în plin sezon al vacanțelor. Marți seară a fost oprită circulația trenurilor de marfă, iar miercuri, greva s-a extins și la garniturile care transportă pasageri.
Doar un sfert din trenurile de mare viteză circulă miercuri. Reprezentanții companiei i-au sfătuit pe pasageri să evite călătoriile care nu sunt esențiale și au anunțat ridicarea restricțiilor impuse pe fondul pandemiei, astfel încât toate locurile din trenuri să poată fi rezervate.
Circa 75% dintre cursele pe distanțe lungi au fost anulate, la fel și trenuri regionale care deservesc în special zonele metropolitane ale orașelor Berlin, Koln și Dusseldorf.
Greva ar urma să se prelungească până vineri cel puțin, când este programată o nouă rundă de negocieri între reprezentanții Sindicatului GDL și conducerea companiei.
Călătorii care au cumpărat deja bilete de tren pentru următoarele zile pot cere banii înapoi.
Care sunt solicitările sindicaliștilor
Mecanicii de locomotivă au intrat în grevă după ce discuțiile pe tema noului contract colectiv de muncă nu s-au încheiat cu un acord.
Sindicaliștii cer o creștere cu 1,4% a salariilor în acest an, un bonus de 600 de euro și o altă creștere de 1,8% a salariilor în 2022. Pe de altă parte, conducerea Deutsche Bahn este dispusă să acorde o creștere de 1,5% începând în ianuarie 2022 și încă una de 1,7% din martie 2023.
Pentru a face față fluxului mare de pasageri din perioada grevei, compania aeriană Lufthansa a introdus avioane mai mari pentru cursele interne. În același timp, compania de transport Flixbus a anunțat deja că a înregistrat o creștere cu 70% a numărului de rezervări față de săptămâna trecută.
Nu este primul conflict de acest fel dintre Sindicatul GDL și conducerea Deutsche Bahn. Timp de aproape nouă luni, între 2014 și 2015, sindicaliștii au organizat nouă greve, cerând o schimbare a regulilor de reprezentare.
Foto: Hepta