Îmi lipsesc mai multe măsele, iar medicul stomatolog mi-a recomandat rezolvarea acestei probleme prin inserarea mai multor implanturi pe care să se realizeze o lucrare fixă. Aş vrea să ştiu dacă există afecţiuni în care este contraindicat implantul dentar?
A. R., Bucureşti
R: Înainte de a se decide inserarea unor implanturi, pacientul trebuie să fie evaluat din punctul de vedere al stării generale de sănătate, cât şi din punctul de vedere al situaţiei la nivelul cavităţii bucale.
În ceea ce priveşte starea generală, implantul este contraindicat în: cardiopatii majore, hipertensiune arterială severă, endocardite, diabet insulinodependent, ciroză hepatică, afecţiuni pulmonare cronice obstructive, probleme acute imunitare şi endocrine grave etc. De asemenea, implanturile sunt contraindicate la pacienţii cu neoplasm (cancer) care au făcut, fac sau vor face chimioterapie, la pacienţii care au tratamente periodice cu corticosteroizi şi la femeile în perioada sarcinii.
Din punctul de vedere al sănătăţii oro-dentare, există mai multe contraindicaţii la nivel local: igienă bucală deficitară, os insuficient pentru inserarea implanturilor, multiple resturi radiculare irecuperabile, tumori la nivelul oaselor maxilare, afecţiuni ale mucoasei bucale, procese inflamatorii locale etc. Inserarea implanturilor implică anestezie şi mai multe manevre chirurgicale care au, fiecare, riscul lor. De aceea, starea generală de sănătate a pacientului trebuie foarte bine evaluată.
Obţinerea gradului de handicap
Am cancer ganglionar spasmos. Unde trebuie să merg pentru a obţine gradul de handicap?
Anton Reuţă, Suceava
Răspuns: Adresaţi-vă Comisiei pentru Evaluarea Persoanelor cu Handicap din localitatea de care aparţineţi. Cei de acolo vă vor spune de ce anume documente aveţi nevoie pentru a vă încadra în acest grad.
Proiect cu fonduri europene
Cum se pot obţine fonduri europene pentru un proiect în agricultură? Ce condiţii trebuie să îndeplinesc, unde să mă adresez?
Liviu Bulgaru, Bucureşti
Răspuns: Aceste proiecte se obţin prin Ministerul Muncii, direcţia Management Fonduri Europene. Adresaţi-vă acestora, iar ei vă vor consilia în derularea proiectului şi pe tot parcursul acestuia.
Sesizare la ADP sector 6
Locuiesc în Militari. Strada mea s-a reparat în primăvară, dar, ori de câte ori e mai cald afară, se lasă asfaltul. Unde pot depune o sesizare?
Traian Bălan, Bucureşti
Răspuns: De această zonă răspunde ADP sector 6. Mergeţi şi faceţi o sesizare despre problema în cauză la sediul lor, pe strada Av. Gheorghe Caranda, nr. 9, telefon 021.410.16.81.
Telverde pentru turişti: 0800.868.282
Turiştii nemulţumiţi de condiţiile oferite într-o anumită unitate hotelieră pot suna la numărul de telefon gratuit 0800.868.282. Acest telverde este apelabil din toate reţelele de telefonie. Reprezentanţii Direcţiei Generale Control şi Protecţia Turiştilor, din cadrul Ministerului Turismului, le vor răspunde în cel mai scurt timp posibil sau vor lua măsurile necesare remedierii situaţiei.