Conform sursei citate, particulele fine, poluantul care afectează cel mai mult sănătatea în ceea ce priveşte moartea prematură şi îmbolnăvirile, au fost scăzute în aerul din Funchal (Madeira), Tallinn (capitala Estoniei) şi oraşul norvegian Bergen.
Acest clasament s-a bazat pe o evaluare a datelor din peste 320 de oraşe din Europa, publicat joi de EEA.
Dintre acestea, 127 de oraşe au înregistrat o bună calitate a aerului, în timp ce 123 au avut o poluare moderată, iar 73 au fost clasificate ca având o calitate slabă sau foarte slabă. În coada clasamentului se află Polonia şi nordul Italiei.
Clasamentul include date şi din Bucureşti, Braşov, Timişoara şi Botoşani. Cel mai bine plasat este oraşul Botoşani, unde calitatea aerului este considerată moderată, oraşul fiind plasat pe locul 223 din 323 de oraşe, scrie News.ro.
În România, Bucureștiul, Brașovul și Iașiul sunt sub lupa Comisiei Europene privind calitatea aerului înconjurător. În 2020, țara noastră a fost condamnată de Curtea de Justiție a UE pentru că nu a luat măsuri pentru combaterea poluării din București.
Bucureştiul este pe locul 263 – indicatorul referitor la particulele în suspensie fiind 16,4 în condiţiile în care oraşul de pe prima poziţie din clasament are 3,7 – Timişoara este pe locul 267, iar Braşovul este pe locul 273, toate trei considerate cu o calitate slabă a aerului.
Agenţia Europeană de Mediu a evaluat poluarea cu particulele în suspensie PM2.5 în 323 de oraşe din 26 de ţări ale UE, dar şi din Islanda, Norvegia şi Elveţia.
Clasamentul a acoperit ultimii doi ani şi nu a inclus toate oraşele europene, din cauza lipsei de date comparabile.