Pneumolog: „Simptomele expunerii la fum toxic s-ar putea agrava în următoarele zile”

Fumul degajat în aer în urma unui incendiu produs prin arderea unor substanțe chimice este toxic în funcție de natura substanțelor care ard, a explicat medicul pneumolog. „Reacțiile sunt, de cele mai multe ori, acute și pot se ducă la intoxicație cu fum. Sunt vizate mai ales persoanele sănătoase care se află în zona respectivă. Simptomatologia, de regulă, se manifestă prin tuse, prin ochi iritați, printr-o senzație de sufocare”, a precizat medicul.

Însă, cele mai mari probleme pot apărea în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni cronice, afecțiuni cronice respiratorii sau afecțiuni cardiace. „Acestea pot suferi acutizări ale bolilor de bază”. Însă simptomele pot fi înșelătoare, căci pot debuta lent, fără ca, inițial, să îngrijoreze.

„Simptomatologia poate debuta azi, dar ar putea crește progresiv, de la o zi la alta. Deci, avertizarea mea nu este neapărat pentru ziua de azi, ci pentru următoarele 24 – 48 de ore. Iar atenția trebuie să fie sporită ținând cont de plafonul de nori, care este astăzi prezent și care crește concentrația chimică, dar și de viteza și orientarea vântului”. 

Visul Melisei, tânăra abandonată de părinți care vrea să fie doctor: „Învăț ca să iau Bacul, apoi voi da la Medicină. E tot ce-mi doresc!”
Recomandări
Visul Melisei, tânăra abandonată de părinți care vrea să fie doctor: „Învăț ca să iau Bacul, apoi voi da la Medicină. E tot ce-mi doresc!”
Femeia blondă cu părul lung, portret
Beatrice Mahler este medic pneumolog și fost manager al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Foto: Hepta

Ce este bronhospasmul și cum se manifestă

Elementele chimice degajate în atmosferă, dacă sunt inhalate, ar putea afecta, în primul rând, bronhiile. „Ne putem aștepta la fenomene de bronhospasm. Asta înseamnă că persoana tușește, are o respirație șuierătoare, dificilă și senzația de sufocare. Celor care locuiesc în zonă și suferă de boli cronice le recomand să-și protejeze căile aeriene dacă ies afară din casă. O mască i-ar ajuta să nu respire aerul încărcat cu astfel de particule”.

În caz contrar, explică medicul, este posibil să sufere de iritații grave la nivelul căilor aeriene care să le trimită mâine-poimâine chiar în camera de gardă a spitalelor”. 

Căile aeriene au un anumit calibru, explică medicul ce este bronhospasmul. „În momentul în care acolo pătrunde o particulă chimică, organismul încearcă să o elimine. Întotdeauna eliminarea se poate face prin tuse, aceasta fiind mecanismul nostru de apărare. Însă, în plus, în cazul bronhospasmului, întreaga musculatură intră într-un spasm. Este o tuse, dar respirația devine și șuierătoare. Pacienții au senzația că parcă toarce pisica pe pieptul lor”.

Efectele fumatului asupra creierului, explicate de neurochirurgul Andrei Brînzeu. Situațiile în care chiar și o singură țigară poate fi fatală
Recomandări
Efectele fumatului asupra creierului, explicate de neurochirurgul Andrei Brînzeu. Situațiile în care chiar și o singură țigară poate fi fatală

Și pacienții cardiaci ar trebui să fie atenți în această perioadă, căci fumul toxic le poate agrava bolile de inimă. „Particulele chimice pot ajunge din bronhii în plămâni, iar de acolo în sânge. Acest lucru poate duce la apariția fenomenelor de ischemie cardiacă. Dar, așa cum spuneam, atenția sporită trebuie să fie nu doar pentru ziua de azi, ci și pentru zilele următoare. Simptomatologia poate să debuteze azi, dar starea generală poate să se deterioreze și în zilele următoare”.

in imagine o masina de pompieri, in spatele ei un depozit in flacari, fum mult si nergru se ridica, cerul este acoperit
Incendiul s-a produs joi dimineață, la un depozit din sectorul 6 al Capitalei. Foto: IGSU

Cine poate face pneumonie chimică și care sunt riscurile

Este foarte important, consideră medicul, cum va evolua vremea azi dar și în zilele următoare. „Pentru că, dacă plafonul de nori se menține jos, concentrația de particule chimice prezente în aerul pe care îl respirăm va fi mai mare”. Însă, continuă specialista, nu trebuie să ne panicăm mai mult decât este cazul. „Riscul apariției unui cancer la plămâni este inexistent. Această afecțiune apare în timp, după o expunere îndelungată la chimicale. Este nevoie de o expunere cronică, pe când noi, în cazul de față, putem fi expuși doar acut”.

Șiretlicul avocaților lui Niculae Bădălău: cum au întors la zero, după doi ani și jumătate, procesul de corupție al fostului baron de Giurgiu
Recomandări
Șiretlicul avocaților lui Niculae Bădălău: cum au întors la zero, după doi ani și jumătate, procesul de corupție al fostului baron de Giurgiu

Și pneumonia chimică poate fi luată în calcul, însă numai în cazul persoanelor care au fost expuse în mod direct și relativ îndelungat fumului, care s-au aflat în incendiu „Mă refer la angajații care se aflau în acele momente prezenți în incinta clădirilor afectate. Însă, în cazul de față, puțin probabil să existe persoane care să facă pneumonie chimică”. 

Această afecțiune pulmonară este una gravă și se manifestă prin scăderea saturației de oxigen care duce apoi la insuficiență respiratorie. „Însă, așa cum am spus, nu este o manifestare care să afecteze populația generală. Mă refer doar la persoanele care sunt prinse, efectiv, în eveniment și nu și-au luat măsuri de protecție”.

Dr. Beatrice Mahler recomandă ca în astfel de situații locuitorii din zona afectată de incendiu dar și cei din împrejurimi să evite să iasă din casă. „Geamurile locuințelor trebuie închise, iar cine are filtre de purificare a aerului, să le folosească”. 


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.