Virusul continuă să se răspândească rapid în anumite părți ale globului, chiar dacă tot mai multe țări au vaccinat un număr semnificativ de cetățeni.
Oamenii de știință arată că această combinație dintre ratele mari de transmisie virală și o populație doar parțial imunizată stimulează apariția unor noi tulpini/variante ale coronavirusului, care se transmit mult mai ușor și care sunt mult mai letale. O viteză mai mare de transmisie înseamnă mai multe posibilități ca virusul să evolueze.
Dacă toată lumea e imunizată, atunci virusul nu se mai poate adapta. Dacă nimeni nu e imunizat, atunci virusul nu are nevoie să evolueze. Dar situația de acum, cu doar o parte a populației vaccinată și o cantitate mare de virusuri care circulă, este o situație extrem de periculoasă.
Emma Hodcroft, epidemiolog la Universitatea din Berna:
Ea a avertizat că posibilele noi variante ale coronavirusului pot reduce eficacitatea vaccinurilor și tratamentelor actuale și, în plus, ar putea provoca reinfectarea rapidă a celor care s-au vindecat deja.
De asemenea, medicul Christopher Murray, directorul Institutului de Evaluare a Sănătății de la Universitatea din Washington, a declarat că noile variante ale coronavirusului pot complica situaţia. Dacă oamenii se infectează cu noile variante, pandemia, în loc să ia sfârșit după obținerea imunității de turmă, poate reizbucni.
Păstrarea distanțării fizice, purtarea măștilor și accelerarea campaniei de vaccinare sunt soluțiile pentru a evita acest scenariu.