MENIU CAUTĂ
06 Iun. 2017 21:37

Izolarea Qatarului | O răscumpărare de un miliard de dolari ar fi provocat criza diplomatică din Golf

Distribuie

Actuala criză diplomatică din Golf ar fi fost provocată de o răscumpărare de un miliard de dolari plătită de către Qatar. Suma de bani ar fi fost dată pentru eliberarea unor membri ai familiei regale din Qatar, care au fost răpiți în Irak de forțe active și Siria, relatează Financial Times. Cinci state arabe au rupt relațiile diplomatice cu Doha, acuzând țara că sprijină terorismul.


Citește și:


Răscumpărarea de un miliard de dolari ar fi fost plătită, anul acesta, de oficiali din Qatar, iar beneficieri ar fi forțe care luptă în Siria și care au legătură cu Al-Qaida.

Suma de bani a fost oferită pentru eliberarea a 26 de participanți la o vânătoare cu șoimi, printre care se numără și membri ai familiei regale din Qatar. Aceștia au fost răpiți de jihadiști în sudul Irakului în 16 decembrie 2015.

Participanții intraseră în mod legal în Irak pentru a vâna în provincia Muthanna, provincie în care sunt active milițiile șiite care colaborează cu guvernul iranian.

Persoana implicată în negocieri a declarat că 11 dintre ostatici erau membri ai familiei Al-Thani, aflată la conducere în Qatar. Potrivit acesteia, Doha a plătit zeci de milioane de dolari grupărilor șiite și organizațiilor Comitetul de Eliberare a Levantului și Ahrar al-Sham, implicate în conflictul din Siria.

Ambele grupări fac parte din opoziția armată care a preluat controlul asupra provinciei siriene Idlib în 2015.

Qatarul afirmă constant că nu sprijină grupări extremiste în Siria sau în alte țări, în ciudaeforturilor intense de a susține grupări rebele sunite care luptă contra regimului de la Damasc condus de Bashar al-Assad, aliat regional al Iranului.

Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Bahrein și Yemen și-au tăiat luni relațiile diplomatice cu Qatarul, acuzând țara că  sprijină islamiștii și Iranul. Celor cinci țări li s-au alăturat ulterior Libia și Maldive, aceasta fiind cea mai gravă criză din regiunea Golfului Persic după campania militară din 1991 condusă de SUA în Irak.

Citește mai multe despre Qatar pe Libertatea.

Comentarii