„Și eu sunt naționalist. Deci înțeleg dacă cineva își iubește țara, neamul, nația. Dar azi cred că jandarmii au făcut acest gest numai pentru provocare”, susține Ervin Toke, vicepreședinte al organizației Alianța Maghiară din Transilvania în Miercurea Ciuc.
Împreună cu un alt coleg, bărbatul a mers luni în Pasul Cașin, situat la nici 30 de kilometri de Miercurea Ciuc, pentru a depune o coroană în memoria soldaților secui care și-au dat ultima suflare, în acea trecătoare, la 1849. În locul numit Piatra Niergeș, aproximativ 200 de secui au căzut într-una din ultimele lupte purtate cu armatele țariste și austro-ungare, care au invadat Transilvania pentru a strivi pentru totdeauna scânteia Revoluției Pașoptiste.
În fiecare an, secuii vin să marcheze Ziua Maghiarilor de Pretutindeni la Piatra Niergeș. De data asta, doar câțiva oameni au asistat la eveniment din parcarea alăturată. Inclusiv o autospecială de transmisie a Inspectoratului de Jandarmi Harghita, de antena căruia a stat arborat drapelul României și care venise să supravegheze evenimentul.
Ervin Toke spune că nu au existat interacțiuni cu cei trei jandarmi care au ridicat drapelul la evenimentul organizat lângă groapa comună, în care sunt îngropate osemintele celor 200 de secui căzuți în Pasul Cașin.
Lângă piatra care comemorează lupta dintre secui și armatele invadatoare, e arborat atât drapelul Ungariei, cât și cel al Ținutului Secuiesc.
„Am fost sus, cu un coleg, ca să depun o coroană. Și atunci am văzut că jandarmii au pus un steag, ca să știm cine e aici pe vecin stăpân”, completează Toke.
Jandarmeria: Nu văd care este problema
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Harghita a recunoscut că autospeciala de transmisie aparține instituției din Miercurea Ciuc.
„Oriunde participă acea autospecială, este pus și drapelul în vârful antenei. Nu văd care este problema. Spuneți că nu ați mai văzut drapelul în vârful unei antene. Dar să-mi spuneți și care e problema. Că eu nu înțeleg! Nu ați mai văzut dv. până acum așa ceva. Dar credeți-mă că este exact așa la fiecare eveniment la care participă acea autospecială de transmisie în județul Harghita”, a punctat plutonierul adjutant șef Gheorghe Suciu, de la IJJ Harghita.
De asemenea, purtătorul de cuvânt a precizat că drapelul nu a fost ridicat, de cei trei colegi jandarmi, special pentru Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.
„Aceea este o antenă de transmitere date, imagini, foto și video. Iar ea este cu drapelul. Nu au ridicat, în nicio formă, drapelul special pentru evenimentul de la Piatra Niergeș. Așa este ridicată antena la fiecare eveniment. E antenă. Nu e catarg”, a completat Suciu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro