Măsurile, intrate în vigoare de luni, au fost aspru criticate pentru că i-au dat mână liberă premierului Viktor Orban. Una dintre noile prevederi anunță pedepsirea celor vinovați de împrăștierea de știri false despre coronavirus cu o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare, a notat The Guardian.
Jurnaliștii susțin că paragraful din lege referitor la „fake news” este deja folosit pentru a le bloca accesul la informație și pentru a fi amenințați de cei deranjați de diverse dezvăluiri.
O jurnalistă de la Budapesta, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a dezvăluit că a sunat la un spital pentru a cere diverse informații despre cazurile de infectări cu COVID-19, după ce a primit un pont că mai mulți doctori ar fi fost testați pozitiv.
„La câteva minute distanță, directorul de comunicare al respectivului spital m-a sunat înapoi și m-a întrebat dacă este o idee bună să chestionez lumea despre acest subiect.
Csaba Lang, un jurnalist de la publicația „Magyar Hang”, a spus că, după intrarea în vigoare a noilor legi, s-au înmulțit amenințările primite de jurnaliști prin intermediul comentariilor, cum că vor ajunge în pușcărie. „Ne temem că se vor înmulți procesele, ceea ce ne-ar putea cauza și dificultăți financiare”, a mai spus Csaba Lang.
Ungaria este codașă la capitolul libertatea presei, fiind plasată penultima între țările din Uniunea Europeană în această ierarhie. Presa independentă din Ungaria a fost decimată în ultimii ani.
Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al guvernului condus de naționalistul Viktor Orban, a spus că noile prevederi din lege, cele care presupun pedepse cu închisoarea, se referă la o singură infracțiune: „răspândirea de informații false sau care ar putea distorsiona realitatea și care ar putea submina sau împiedica eforturile de a proteja publicul împotriva răspândirii virusului”.
Ministrul justiției spune că „lege este adecvată și necesară”
Sunt temeri că legea va fi aplicată și pentru a le închide gura jurnaliștilor independenți, pe care regimul Orban i-a mai acuzat de dezinformare și vendeta politică.
Judit Varga, ministrul justiției din Ungaria, a spus, într-o conferință de presă orgnizată săptămâna trecută, că prevederea legală este „adecvată și necesară pentru a lupta împotriva campaniilor de dezinformare dăunătoare”. Ea a precizat că această prevedere se va aplica tuturor, inclusiv jurnaliștilor.
Jurnaliștii independenți maghiari susțin că nu cred că se va ajunge la arestări în masă, dar se tem și au contactat deja avocați ca să vadă în ce măsură legea nouă le mai oferă libertatea de a-și face meseria.
„Efect înfiorător”
Peter Erdelyi, senior editor la publicația 444.hu, susține că noua lege va avea un „efect înfiorător” asupra peisajului media independent din țară.
Acesta a adăugat că, de acum, de teamă, jurnaliștii se vor autocenzura.
Presa maghiară a publicat recent investigații despre ruda unui ministru care ar fi făcut speculă cu dezinfectanți și măști medicinale, vânzându-le la prețuri foarte mari. O altă investigație se referă la restructurarea repetată a serviciului epidemiologic al țării efectuată de guvern în ultimii ani.
În ultima perioadă, jurnaliștii de la publicațiile „arondate” guvernului au cerut pedepsirea aspră a celorlalți.
De asemenea, un influent om de afaceri, care are legături apropiate cu guvernul de la Budapesta, a cumpărat recent unul dintre cele mai mari portaluri de știri și există temeri că vor urma imixtiuni în politica editorială.
Și sursele jurnaliștilor se tem și nu mai vorbesc
Există temeri că noua lege va speria și sursele jurnaliștilor, care vor evita să mai dea detalii din interior. Mai mulți medici au refuzat să vorbească cu presa în ultima vreme, invocând restricții primite în acest sens.
„Oamenii s-au speriat să vorbească cu jurnaliștii, pentru că le este frică să nu își piardă locul de muncă. Nu doar medicii și asistentele, ci și directorii de spitale”, au mai spus jurnaliști de la Budapesta.