Au trecut aproape 10 luni de când Guvernul Orban a decis să desființeze prin Ordonanță de Urgență Institutul Revoluției Române (IRR), patronat de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, amândoi trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității în Dosarul Revoluției.
Decizia a venit în penultima zi a lui 2019, după ce conducerea instituției a fost aspru criticată pentru intenția de a organiza un concert dedicat împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din 1989.
De atunci, Ordonanța Guvernului zace în Parlament, fiind respinsă de Senat. După ce, la final de septembrie, judecătorii CCR au declarat votul din Senat constituțional, președintele Klaus Iohannis a recurs la ultimul act: a trimis, vineri, legea de respingere înapoi în Parlament și cere ca aleșii să voteze pentru desființare.
În ultimele zile din 2019, în spațiul public se năștea un scandal de proporții, în urma intenției conducerii IRR de a organiza un concert de anvergură în Capitală, care să marcheze 30 de ani de la Revoluție.
La concertul intitulat ”30 de ani de LIBERTATE” aveau să cânte Holograf, Vunk, Andra, Corina Chiriac, Silvia Chifiriuc, Monica Anghel, Irina Loghin, Gabriel Dorobanțu, Mioara Velicu, Horia Moculescu, iar evenimentul organizat chiar pe 22 decembrie, în Piața Revoluției avea să coste aproximativ 100.000 de euro.
Mai multe asociații și ONG-uri au protestat. Imediat, artiști precum Vunk sau Andra au anunțat că se retrag.
Ordonanța de desființare a IRR, respinsă în Senat, cu voturile PSD
Pe 30 decembrie, Guvernul Orban a dat o ordonanță de urgență pentru desființarea institutului, acuzând conducerea nu numai de irelevanța acțiunilor, dar și de suspiciuni legate de modul cum au fost cheltuiți banii.
Legea de aprobare a Ordonanței a ajuns în dezbaterea Parlamentului. La Camera Deputaților, a fost lăsată într-un sertar până în martie, când termenul a expirat și ordonanța a fost adoptată tacit. Apoi, legea de aprobare a OUG a ajuns la Senat, cel care patronează institutul. Unul dintre susținătorii instituției a fost Ionuț Vulpescu, senator PSD și discipol al lui Ion Iliescu.
”Respingerea OUG prin care se desființa Institutul Revoluției Române se impune: decizia desființării este un act arbitrar, intolerant și care nu-și justifică urgența! Mai mult, este un act sfidător, în luna în care se împlineau trei decenii de la acel act de demnitate al națiunii române. Desființarea Institutului Revoluției Române e un act prin care se încearcă ștergerea istoriei. Revoluția a însemnat Democrație”, a scris unul dintre apropiații lui Ion Iliescu, fostul ministru al culturii Ionuț Vulpescu, pe Facebook, imediat după ce a ținut un discurs similar în ședința de plen.
Senatul a respins Ordonanța de desființare a IRR cu 76 de voturi de voturi împotriva actului normativ al Guvernului, 44 pentru și 11 abțineri. USR și PNL s-au declarat de la microfon pentru desființare. PSD avea însă oricum majoritatea singur – 70 de aleși. A reușit să mai convingă alți 6.
Guvernul a atacat decizia la CCR, pe procedură, însă judecătorii au dat dreptate Senatului.
Klaus Iohannis recurge la ultima pârghie – reexaminarea
Președintele Klaus Iohannis a decis să folosească și ultima armă – reexaminarea, iar vineri a trimis legea înapoi la Parlament.
”În perioada în care a funcționat – până la desființarea sa prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 91/2019, la data de 31 decembrie 2020 – această instituție nu a acționat în vederea atingerii scopului și misiunii pentru care a fost înființată”, se arată în cererea președintelui.
”Mai mult, nu numai că Institutul nu a reușit să își demonstreze utilitatea, ci a generat, prin activitatea sa și contrar obiectivului său stabilit prin lege, numeroase tensiuni și controverse în spațiul public. Toate aceste aspecte, precum și cele privind unele deficiențe în cheltuirea fondurilor publice denotă că orice demers în vederea menținerii funcționării acestui institut ar fi de natură să afecteze însuși scopul pentru care acesta a fost creat, potrivit legii”, a spus președintele.
Dosarul Revoluției, în care Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu sunt trimiși în judecată, un nou hop
În zilele scandalului din 2019, Ion Iliescu a avut o reacție pe blogul său, în care a arătat că s-a opus concertului.
”În urmă cu două luni, când s-a discutat în Colegiul Național această propunere, eu am fost categoric împotriva organizării lui. Cum am fost în imposibilitatea de a participa la toate reuniunile Colegiului, s-a trecut peste opinia mea, și s-a decis organizarea lui. Într-o țară normală acest concert nu avea de ce sa fie nici controversat, nici demonizat, și cu atât mai puțin anulat. La Timișoara, aseară, a avut loc un concert rock, pe care nu l-a contestat nimeni, care nu a fost anulat, și pe care timișorenii l-au apreciat, semn de civilizație, de toleranță și, mai ales, de respect față de aceia care au făcut posibilă, prin jertfa lor, libertatea de care ne bucurăm”, a scris Ion Iliescu.
Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu sunt trimiși în judecată în Dosarul Revoluției, din aprilie 2019, pentru infracțiuni împotriva umanității. Dosarul nu a înaintat prea mult, dimpotrivă, vineri, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să excludă anumite probe pe motiv că există neregularități, iar Parchetul Militar are cinci zile la dispoziție să remedieze problemele.
Dacă demersul președintelui va pica în Parlament, Guvernul Orban este obligat să repună în funcțiune Institutul Revoluției Române în termen de 30 de zile.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro