Decizia liderului de la Kremlin a fost transmisă guvernului, care are misiunea de a statua această prevedere printr-un text de lege, și vine după ce președinția rusă ar fi primit plângeri din partea unor voluntari din armată.
Promisiunea a fost făcută de Putin unui angajat din Ministerului Situațiilor de Urgență din Orientul Îndepărtat al Rusiei, căruia i s-a refuzat dreptul de a se întoarce la muncă.
„Putin i-a promis acestui angajat că va atrage atenția guvernului asupra decalajului din legislația rusă”, a spus Peskov, completând că „legislația trebuie aliniată la situația de facto”.
Parlamentarii ruși au ridicat anterior problema, după cazuri de demiteri din cauza contractelor semnate pe trei luni pentru servicii militare din Ucraina.
„Consider că este corect să se elaboreze amendamente la Codul Muncii, pentru a proteja drepturile voluntarilor”, a scris, săptămâna trecută, deputatul Dumei de Stat, Alexander Hinștein, pe canalul său de Telegram.
Hinștein a susținut că Ministerul Apărării de la Moscova i-a susținut propunerea și a declarat că va prezenta o legislație care să garanteze voluntarilor dreptul de a-și păstra locurile de muncă imediat ce parlamentul se va întoarce din vacanța de vară.
În ciuda problemelor de pe front și a raportelor despre pierderi importante de efectiv, neconfirmate oficial, Kremlinul e evitat mobilizarea.
În schimb, prin intermediul organizației paramilitare Wagner, Moscova a încercat să strângă mai mulți soldați prin recrutarea de prizonieri, au relatat site-urile independete rusești.
Celor care au fost de acord cu înțelegerea li s-au promis 100.000 de ruble pe lună (circa 1.620 de euro), „plus un bonus de aproximativ aceeași sumă”, iar „în cazul unui deces, familia primește 5 milioane de ruble (n.r. în jur de 80.000 de euro).
Pentru participare în război nu se primesc doar bani, ci și grațierea, eliminarea cazierului, iar pentru cei care nu au cetățenie rusă, un pașaport.
Foto: Hepta