Liviu Popa zice că 8.000 de poliţişti rurali nu vor fi disponibilizaţi, ci vor fi transferaţi în structurile din localităţile urbane, care vor prelua şi atribuţiile posturilor din comune. S-ar face şi economii, după cum se susţine, iar sediile, să auzi şi să nu crezi, vor deveni locuinţe sau case de odihnă! De ce nu şi hanuri, ori cârciumi rentabile, organizate într- un “lanţ” cu sigla IGPR şi cu denumirea “La comisarul cherchelit”?!
O aiureală mai mare e greu de imaginat. Liviu Popa afirmă că în UE nu există poliţie rurală. Aşa e. Dar pe acolo comunele nu sunt lăsate de izbelişte, ci funcţionează (ca şi în România interbelică) posturi rurale de jandarmi (vezi Franţa, Italia etc.), care au şi atribuţii de poliţie judiciară. Ce va fi în România, care are jumătate din populaţie “la ţară”, unde infracţionalitatea, crima organizată sunt în creştere? Cui se vor adresa sătenii, după un jaf, un furt, o tâlhărie, o spargere, tot mai dese? În loc de o reacţie imediată, a poliţiştilor locali, vor aştepta când şi dacă vor veni cei “de la oraş”?
Se prefigurează, exact într-o perioadă de criză economică şi socială, dublată de o recrudescenţă a infracţionalităţii, o destructurare radicală şi pripită a sistemului de ordine publică. Încă nu e clar dacă raderea Poliţiei rurale se înscrie în procesul de disponibilizare a 18.000 de salariaţi MAI. Cert e că urmările n-au fost lucid evaluate. Şi nu ştiu dacă nu e vorba şi de o ranchiună la vârf, în urma “mitingului caschetelor”, de astă vară, care n-a fost şi nu e dat uitării.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro