Președintele Volodimir Zelenski a refuzat la sfârșitul acestei săptămâni să blocheze prin veto o nouă lege care înăsprește pedepsele pentru militarii nedisciplinați, respingând astfel o petiție semnată de peste 25.000 de ucraineni care susțin că măsurile sunt prea aspre.
„Cheia pentru capacitatea de luptă a unităților militare și, în cele din urmă, a victoriei Ucrainei, este respectarea disciplinei militare”, a subliniat Zelenski în răspunsul adresat acestei petiții.
Soldații ucraineni au uimit lumea cu capacitatea lor de rezistență în fața rușilor și cu succesele obținute pe câmpul de luptă, în aproape un an de război. Dar în rândul forțelor Kievului, alcătuite în mare parte din noi recruți, lipsiți de experiență sau pregătire militară anterioară, există soldați care nu reușesc să facă față situației, scrie Politico.
Sunt cei care s-au răzvrătit împotriva ordinelor comandanților, s-au îmbătat sau s-au purtat necorespunzător. Sau alții care, rămași fără muniție și fără curaj, au fugit pentru a-și salva viața, abandonându-și pozițiile.
În încercarea de a-și disciplina armata, Zelenski a semnat în ianuarie o lege punitivă, care introduce pedepse mai aspre pentru dezertori și pentru soldații recalcitranți. De asemenea, legea îi privează pe aceștia de dreptul de a face apel.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_6180702535c74a84081a5193266576b5.jpg)
Actul legislativ are scopul declarat de a standardiza și înăspri pedepsele pentru încălcarea regulilor, îmbunătățind disciplina și pregătirea de luptă a unităților militare.
Astfel, insubordonarea va fi pedepsită cu cinci până la opt ani de închisoare, în loc de doi până la șapte ani, ca până acum. Dezertarea sau neprezentarea la datorie fără un motiv valabil va fi pedepsită cu până la 10 ani.
Amenințarea comandanților, consumul de alcool, punerea sub semnul întrebării a ordinelor și multe alte fapte similare vor fi, de asemenea, tratate mai aspru, putând fi pedepsite cu închisoarea. În trecut, cei care încălcau aceste reguli puteau scăpa cu pedepse mai puțin serioase – o perioadă sub supraveghere sau cu reducerea soldei.
Criticii văd un instrument nepotrivit și prea dur
Cei care au făcut lobby în favoarea noii legi, spre exemplu Statul Major General al armatei ucrainene, susțin că aceasta va face ca disciplina să fie mai echitabilă.
Anterior, deoarece instanțele judecătorești judecau infracțiunile de la caz la caz, unii soldați puteau scăpa complet de pedeapsă pentru încălcări grave ale regulilor, în timp ce alții primeau pedepse mai aspre pentru încălcări mai puțin semnificative, a arătat o notă explicativă care a însoțit noua lege.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_6e2c8619b90fb18a66e1e681704d0388.jpg)
Dar soldații, avocații lor și organizațiile de apărare a drepturilor omului au criticat măsurile, pe care le-au considerat a fi un instrument nepotrivit și prea dur, care nu va aborda cauzele profunde ale indisciplinei militare.
Noile norme punitive transformă instanțele într-un „calculator” pentru distribuirea pedepselor, indiferent de motivele pentru care aceștia au comis infracțiuni, a susținut avocatul Anton Didenko, într-un articol publicat de agenția ucraineană de știri Interfax.
„Această lege va avea consecințe negative pentru protecția drepturilor militarilor care sunt acuzați de comiterea unei infracțiuni și va reduce nivelul de motivare în timpul serviciului”, a declarat într-un comunicat Coaliția pentru Reanimarea Reformelor, un ONG ucrainean.
„Acest lucru poate prezenta riscuri atât pentru protecția drepturilor omului, cât și pentru capacitatea de apărare a statului”, a avertizat organizația nonguvernamentală, potrivit Politico.
Comandanții militari ai lui Zelenski nu sunt de acord cu această poziție și susțin că măsurile sunt necesare pentru ca țara să reziste în fața asaltului Rusiei.
„Armata se bazează pe disciplină. Iar dacă lacunele din legislație împiedică respectarea acesteia, iar insubordonații pot scăpa cu o amendă de până la 10% din solda de luptă sau pot primi o pedeapsă cu suspendare, acest lucru este nedrept”, a argumentat comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_09331ee147c20b9948d6a759a851a35c.jpg)
În răspunsul său la petiția populară prin care i se cerea să renunțe la modificări, Zelenski a fost de acord că acțiunile disciplinare împotriva personalului militar ar trebui să țină cont de circumstanțele individuale și a promis că guvernul său va analiza în continuare cum să îmbunătățească mecanismul disciplinar – deși nu a precizat când ar putea fi luate aceste măsuri.
O armată de civili
Forțele armate ale Ucrainei au crescut rapid, de la 250.000 la peste un milion de soldați, în anul care a trecut de când Rusia a lansat invazia sa în februarie 2022.
Afluxul de noi recruți, pe care Ucraina a trebuit să îi echipeze și să îi instruiască în timp ce rezista asalturilor din partea Rusiei, a compromis procesul obișnuit de verificare și a însemnat că unii soldați nepotriviți au ajuns în luptă, a explicat Valerii Markus, sergentul-major șef al Brigăzii 47 de asalt, într-o prelegere despre „dezertarea pe front”, postată pe canalul său YouTube în ianuarie.
„Încercam să verificăm candidații cât de bine puteam în acele circumstanțe”, a spus Markus. „Cu toate acestea, mulți oameni din propria noastră brigadă nu vor să fie acolo”, a subliniat el, spunând că unii dintre cei care s-au înrolat din motive greșite, cum ar fi salariul, ulterior „cedează sub presiune și vor să fugă sau să se revolte”.
Markus a spus că, în mod frecvent, comandanții nu înțelegeau problemele și lipsurile cu care se confruntau trupele lor de pe front, din cauza sergenților locali care nu reușeau să comunice cu soldații.
El a citat clipuri video cu militari care se plângeau de lipsa armelor sau de ordinele considerate nepotrivite sau ilegale date de comandanții lor, și le-a cerut nemulțumiților să rezolve astfel de probleme pe plan intern prin canalele adecvate, deoarece propagarea acestor plângeri pe canalele publice ar discredita armata ucraineană.
„Recunosc existența unor probleme care duc la abandonarea arbitrară a pozițiilor? Da”, a spus și Zalujnîi într-un mesaj de susținere a reformei legislative. „Lucrez la eliminarea lor? Operațiunile reușite de eliberare a teritoriilor statului nostru sunt o confirmare a acestui lucru”, a continuat el.
Dar membrii forțelor armate ucrainene, care altfel și-au exprimat respectul pentru Zalujnîi, au fost profund dezamăgiți de sprijinul acestuia pentru noua lege.
„Este foarte demotivant. Este un contrast atât de izbitor cu «religia» lui Zalujnîi, orientată spre oameni”, a declarat Eugenia Zakrevska, o avocată specializată în drepturile omului care s-a înrolat și este acum membră a Brigăzii 92 Mecanizate Separate Ivan Sirko.
Ea a făcut astfel referire la un interviu pe care comandantul-șef l-a acordat revistei The Economist în decembrie, în care a spus că, spre deosebire de Kremlin, „religia” pe care el și Ucraina o practică presupune „păstrarea umanității în orice situație”.
Tratăm simptomele, nu boala
Cei care se opun noii legi susțin că Ucraina trebuie să se ocupe mai degrabă de cauzele care stau la baza dezertării și a insubordonării, decât să pedepsească mai aspru soldații care încalcă regulile.
Un ofițer al armatei ucrainene care a părăsit recent orașul Bahmut, aflat pe linia frontului (și care a vorbit sub anonimat), a explicat pentru Politico că „uneori, abandonarea pozițiilor devine singura modalitate de a salva personalul de la o moarte fără sens”.
„Dacă nu pot să livreze muniție sau (să înlocuiască trupele), atunci când stai în tranșee timp de mai multe zile fără somn sau odihnă, valoarea ta de luptă ajunge la zero”, a subliniat acesta.
Ofițerul a adăugat că multe dintre problemele de disciplină își au rădăcinile în comanda ineficientă sau neglijentă, precum și în presiunea pusă pe forțele Kievului care se luptă cu o armată mult mai mare a invadatorilor, ceea ce înseamnă că acestea nu sunt rotite atât de des pe cât ar trebui să fie.
„Oboseala și traumele duc la tulburări mentale și provoacă haos, neglijență și chiar depravare în viața unui soldat. Acest lucru afectează puternic calitățile de luptă și subordonarea”, a declarat ofițerul.
Zakrevska, avocata înrolată în brigada Ivan Sirko, a declarat că soldații ucraineni își abandonează rareori pozițiile – continuând să lupte chiar și atunci când sunt depășiți numeric și au pierderi semnificative.
„Odată, a trebuit să sun la comandament și să cer ca sergentului nostru să i se ordone să meargă la spital – pentru că a refuzat evacuarea, deși era grav rănit”, a spus Zakrevska. „A rămas cu noi, deși nu a putut primi ajutor medical adecvat, deoarece medicul nostru era și el rănit”, a spus ea.
Soldații își părăsesc posturile doar din pură disperare, a susținut Zakrevska, adăugând că, pentru a preveni dezertarea, comandanții ar trebui să rotească mai des luptătorii.
Dar ea a recunoscut că, în multe locuri, rotirea trupelor este imposibilă din cauza lipsei de luptători apți.
Majoritatea brigăzilor au efective complete, a spus Zakrevska – dar unii dintre soldați nu sunt apți de luptă și „este imposibil să îi dai afară”, a spus ea. „Și asta pentru că nimeni nu poate fi concediat din armată. Doar după un verdict într-un caz penal”, a subliniat Zakrevska.
Ea a avertizat prin urmare că un astfel de sistem subminează foarte mult moralul, „pentru că transformă serviciul din armată dintr-o datorie onorabilă într-o pedeapsă”.
„În situațiile de disperare și epuizare completă, teama de răspundere penală nu funcționează”, a argumentat Zakrevska.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_5b14908cc2c87751d13c357dcaba40d0.jpg)

:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_82ff956f789d10d2986880ba26541f37.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_4e975d4ed4ed2b8a7dcd79160942e6c5.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_a03edf160bb460a863eec8f6bfa73282.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_56cb843052223d8dfae3e17869c13344.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_f0f6708062827dadb82bb6ec3064c21a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_4eb2a572bb68c27ef1734e60c87149e9.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_74da1d090aaed6187cce71206cad8288.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_4787f5487e587bdc77cd6d1b844dc94b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_79a750acd895b5b1fc889d7344dd9e74.jpg)
steauagalbena • 06.02.2023, 20:13
Ați analizat câteva cauze secundare care au dus la situația asta. Dar ați ignorat total principala cauza. Ia vedeți cum aduna se vânează voluntari de către armata ucraineana prin satele românești din zona Cernauti. Veți înțelege exact situația abia atunci când vă veți pune de-adevăratelea in locul românilor peste care eroi din armata ucraineana au intrat noaptea în case și i-au smuls la propriu din brațele copiilor. Și atunci am sa întreb ce era cu știrile alea in care erau prezentate cozi la înrolare voluntară in armata ucraineana.
hristo33 • 07.02.2023, 17:40
steauagalbena • 06.02.2023, 20:13
Ați analizat câteva cauze secundare care au dus la situația asta. Dar ați ignorat total principala cauza. Ia vedeți cum aduna se vânează voluntari de către armata ucraineana prin satele românești din zona Cernauti. Veți înțelege exact situația abia atunci când vă veți pune de-adevăratelea in locul românilor peste care eroi din armata ucraineana au intrat noaptea în case și i-au smuls la propriu din brațele copiilor. Și atunci am sa întreb ce era cu știrile alea in care erau prezentate cozi la înrolare voluntară in armata ucraineana.
fals dezinformatorule. Etnici romani, cetateni Ucrainieni nu sunt "vanati" cum scrii tu acolo.
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.