Wijayanto a fost reţinut sâmbătă într-un hotel din Bekasi, localitate de lângă Jakarta, după peste 15 ani de căutări, a confirmat purtătorul de cuvânt al poliţiei indoneziene, Dedi Prasetyo.
Arestarea lui Wijayanto a intervenit după ce, pe 7 mai, autorităţile au reţinut 12 membri ai JI, dintre care mai mulţi au fost în Siria, a arătat pentru EFE directoarea Institutului de Analiză Politică a Conflictelor, Sidney Jones.
De la începutul conflictului, JI a trimis zeci de membri în Siria pentru a efectua pregătire militară şi care ar fi putut lua parte la lupte, a spus experta.
Jones a apreciat că arestarea nu va afecta foarte mult supravieţuirea grupării, însă va putea aduce informaţii despre „structura, numărul de membri şi activităţile din Siria”.
Gruparea jihadistă a comis pe 12 octombrie 2002 cel mai grav atentat din Indonezia din ultimele decenii, în care au fost ucise 202 persoane, în mare parte străini, şi în 2005 un alt atac soldat cu moartea a 23 de persoane, ambele având loc pe insula turistică Bali.
Palmaresul negru al Jemaah Islamiyah
Din 2007, JI a stopat atentatele pe teritoriul indonezian după o serie de arestări ce au vizat mai mulţi lideri şi care au condus la preluarea şefiei organizaţiei de către Wijayanto, care s-a declarat contra doctrinei Statului Islamic (SI).
În prezent gruparea jihadistă cea mai activă din Indonezia este Jemaah Anshorut Daulah (JAD), afiliată SI, însă, potrivit lui Jones, Jemaah Islamiyah reprezintă încă un pericol, mai ales în cazul în care membrii cu experienţă şi pregătire militară decid să se separe.
În ianuarie, guvernul indonezian a anunţat că va acorda eliberarea anticipată clericului octogenar Abu Bakar Bashir, liderul spiritual al JI condamnat în 2011, însă ulterior a revenit asupra deciziei şi a susţinut că deţinutul refuză să jure credinţă statului asiatic.
Indonezia are cea mai mare populaţie musulmană din lume, cu aproape 88% din cei peste 265 de milioane de locuitori.
Citește și:O tânără gravidă înjunghiată la Londra a murit. Copilul ei încă luptă pentru viață