„Ceva lucrează”, observă directorul onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului, Gheorghe Marmureanu, care este de părere că un cutremur de până în 7 grade pe scara Richter este posibil oricând, deși nu se poate vorbi de o ciclicitate a acestora.
„Eu am spus că urmează acum un cutremur foarte adânc. Aşa rezultă din analizele noastre. Poate să fie tip ’40 sau poate să fie tip 1802”, a spus Mărmureanu.
Întrebat despre zonele vizate, acesta a adăugat: „În acest caz, Moldova apare, Basarabia, Chişinău, Odessa. În România, este vorba despre Focşani, Bacău, mai puţin Iaşiul. Bucureştiul va fi mai puţin, din punctul meu de vedere. Asta v-o spun că inginer constructor. (…) Galaţi, Tulcea…”
„Din cauze naturale”, aceasta este o posibilă explicație a cauzelelor care au deteriorat echilibrul geodinamic și au provocat cutremurele de la Izvoarele. Ploile și structura specifică a solului, a explicat Gheorghe Marmureanu, la „Dupa 20 de ani”, au dus la apariția fenomenelor de la Izvoarele.
Un seism cu magnitudinea 3,5 grade pe scara Richter s-a produs, ieri după-amiază, în regiunea Vrancea. În 6 octombrie, tot în zona Vrancea, s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.
Anul acesta, în zona Vrancea s-au mai produs şapte cutremure cu magnitudinea de cel puţin 4 grade, la 15 octombrie (4,7 grade), 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro