„În țările care au un procent foarte mare de vaccinare, cum sunt Anglia, Israel, s-a observat că, deși au un număr foarte mare de infectări, numărul de cazuri severe care ajung în terapie intensivă este foarte mic, în jur de 0,18%. Ceea ce, din păcate, nu se întâmplă în țările unde gradul de vaccinare este scăzut”, a declarat luni, la Digi24, medicul din Timișoara.
Epidemiologul mai avertizează că în România locurile de la Terapie Intensivă sunt ocupate cu forme grave de boală, critice, deși numărul de cazuri (de coronavirus – n.r.) nu este unul foarte ridicat.
Statisticile arată în felul următor: pentru pacienții care sunt vaccinați, fac forme severe 0,1% și decedează 0,01%. În cazul în care pacienții nu sunt vaccinați, riscul de formă severă este de 10% și deces, de 3-4%, ceea ce este o mare diferență. De aceea, (vaccinarea – n.r.) este cea mai eficientă măsură de prevenție.
Medicul Virgil Musta:
În privința campaniei de vaccinare de la noi din țară, în declin de câteva săptămâni, medicul e de părere că oamenii vor ajunge să se vaccineze abia când cineva apropiat lor se îmbolnăvește.
„Foarte probabil nu vom avea o vaccinare rapidă până când cineva va avea pe o persoană cunoscută sau pe cineva drag care va ajunge în secția de Terapie Intensivă și atunci lumea se va speria și va exista, sper, un val de vaccinare”, a spus Virgil Musta.
Și Radu Crișan, manager la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași, a transmis duminică, pe pagina sa de Facebook, un mesaj dur după creșterea infectărilor, afirmând că cei care vor muri în valul 4 de COVID cu varianta Delta în România sunt cei care acum comentează și refuză vaccinarea.
Potrivit ultimului bilanț al vaccinării transmis de autorități, de la începutul campaniei naționale de imunizare, în decembrie 2020, și până acum au fost vaccinate un număr de 5.069.094 de persoane, iar 4.925.236 au primit schema completă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro