Cairo – 90.000 de facebook-işti au pornit haosul
Cel puţin trei persoane au murit în timpul protestelor antiguvernamentale ce au loc, de câteva zile, la Cairo, Egipt. Evenimentele din Cairo au fost coordonate pe Facebook, pe o pagină special creată, unde 90.000 de susţinători au anunţat că vor lua parte la manifestaţii. Se pare că Twitter a fost blocat şi că reţelele de telefonie mobilă au picat. Protestele de acest gen sunt neobişnuite în Egipt, unde preşedintele Hosni Mubarak e conducător din 1981. Acum, oamenii se răzvrătesc pentru că sunt convinşi că Mubarak a fraudat alegerile.
Tunis – Tunisia, scăpată de dictatură cu Facebook şi WikiLeaks
Preşedintele tunisian, Zine El Abidine Ben Ali, a fost alungat din ţară, recent, după 23 de ani la putere, de protestele alimentate de situaţia economică dificilă, de lipsa drepturilor civile, dar şi de publicarea, de către WikiLeaks, a unor telegrame diplomatice americane în care era descrisă corupţia în familia liderului. Unii comentatori au numit-o “Revoluţia WikiLeaks”, în vreme ce alţii subliniază importanţa reţelelor Facebook şi Twitter, singurele canale prin care revoluţionarii s-au putut organiza şi comenta situaţia.
Moscova – Primele imagini după atentatul de la Moscova, pe Twitter
Reţelele Twitter şi YouTube au fost primele şi cele mai bogate surse de mediatizare a informaţiilor cu privire la atentatul de la Moscova, de luni. Biroul de presă al aeroportului şi televiziunea naţională au fost ultimele care au dat ştirea. La mai puţin de 10 minute de la explozie, un utilizator Twitter a dat primul semnal. El a scris la 16.44: “În Domodedovo a avut loc un atentat terorist. O explozie enormă în clădirea aeroportului…”. La ora 18.30, a apărut şi primul clip pe YouTube. În 24 de ore a fost vizualizat de 2.000.000 de ori.