400 de kilograme de cocaină, „importate” din SUA

Partenerul lui, Mark Patrick Johnson, este încă urmărit internațional, în timp ce Marius Lazăr, șeful clubului de motocicliști „Hells Angels Bucharest”, a fost condamnat în Texas la 25 de ani de pușcărie.

Mark Patrick Johnson este bagat in masina Politiei. Foto: Ionuț Mureșan
Mark Patrick Johnson. Foto: Ionuț Mureșan

În anul 2020, Michael Matthews Murray și Mark Patrick Johnson au negociat, alături de Marius Lazăr, importul a 400 de kilograme de cocaină din Statele Unite, de la o persoană despre care credeau că e traficant de droguri, dar care în realitate era ofițer acoperit al agenției americane antidrog (DEA – n.r.), arată procurorii texani.

  • Mark Patrick Johnson este licențiat în chimie și era „bucătarul” de droguri al grupării „Hells Angels”, în timp ce Michael Matthews Murray era mai degrabă implicat în activitățile dure ale grupului.
  • Marius Lazăr ar fi plănuit asasinarea a doi membri ai unui club rival, de unde acuzațiile de instigare la omor. În schimbul asasinatelor, Marius Lazăr le-ar fi promis „fraților” lui din Statele Unite că le va face rost de arme AK-47, muniție și explozibili din Serbia, știind că „Hells Angels” le vor folosi în confruntările cu poliția.
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

Pe data de 18 noiembrie 2020 Murray, Johnson și Lazăr au fost prinși în flagrant delict și au fost arestați preventiv, în urma unei ample operațiuni desfășurate de DIICOT cu participarea Departamentului de Justiție al SUA.

Dintre cei trei, doar Marius Lazăr a fost predat în SUA, cei doi neozeelandezi reușind să fugă din România pe parcursul procesului de extrădare.

Michael Matthews Murray, prins în Spania după doi ani

Polițiștii spanioli din Guardia Civil au anunțat în luna martie 2025 că l-au prins pe Michael Matthews Murray la Madrid, acesta fiind arestat în vederea extrădării.

  • „Agenții au început să monitorizeze activitățile diferitelor filiale ale Hells Angels din Spania. În așteptarea unei petreceri planificate pentru una dintre delegațiile lor la Madrid, anchetatorii s-au deplasat la locație.
  • Acolo l-au depistat mai întâi pe fugar (n.r. – Michael Matthews Murray) când acesta a intrat în sediu împreună cu alți membri ai motoclubului. Ulterior a fost interceptat la una dintre ieșirile de pe autostrada A2.
  • La momentul arestării, persoana căutată avea asupra sa documente falsificate: o carte de identitate și un pașaport francez, precum și o carte de identitate slovacă și un permis de conducere.
  • Bărbatul arestat se află în prezent în închisoare, unde așteaptă extrădarea în Statele Unite pentru a-și ispăși pedeapsa”, a anunțat Guardia Civil.
Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”
Recomandări
Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”

Guardia Civil a dat publicității imagini din timpul operațiunii:

Neozeelandezii au blocat extrădarea cu ajutorul CEDO

Deși un judecător din Texas, SUA, a emis în anul 2020 cereri de extrădare pe numele lui Michael Matthews Murray și al lui Mark Patrick Johnson, în cadrul unei proceduri care se desfășoară de regulă de urgență, neozeelandezii prinși în România au reușit să blocheze procesul la CEDO.

În anul 2021 ei s-a plâns instanței de la Bruxelles că, odată extrădați, ar fi supuși în SUA unor „tratamente inumane și degradante”:

  • „Acuzațiile au fost formulate în urma unei operațiuni sub acoperire, care s-a desfășurat din mai până în noiembrie 2020, în SUA și România, în timpul căreia reclamanții au încercat să cumpere 400 kg de cocaină de la un agent american din cadrul Drug Enforcement Administration care s-a dat drept traficant de droguri.
  • Cocaina urma să fie introdusă ilegal din Peru în SUA și apoi transportată din Texas, în containere, pe o navă tip cargo, în România și Noua Zeelandă.
  • Prima acuzație din rechizitoriu era legată de faptul că primul reclamant (Murray – n.r.), împreună cu coinculpatul (Johnson – n.r.), i-a cerut agentului sub acoperire să ucidă doi membri ai unui club rival de motocicliști din România și a făcut demersuri în acest scop.
  • Reclamanții au argumentat în fața instanțelor interne că existau mai multe motive obligatorii de refuz a extrădării lor, în temeiul art. 21 din Legea nr. 302/2004, inclusiv, printre altele, faptul că aceștia nu vor beneficia de un proces echitabil în SUA din cauza pretinsei apartenențe a acestora la o grupare.
  • Aceștia au susținut, de asemenea, că extrădarea lor în SUA va determina o încălcare a drepturilor acestora prevăzute la art. 3 din Convenție, întrucât exista un risc real ca aceștia să fie condamnați la pedeapsa detențiunii pe viață fără posibilitatea de a beneficia de liberare condiționată”, se arată în cauza Matthews și Johnson împotriva României.
Ultimele calcule pentru noul Guvern: propunerea PNL care a făcut șah mat PSD. Cine se încălzește pentru ministere
Recomandări
Ultimele calcule pentru noul Guvern: propunerea PNL care a făcut șah mat PSD. Cine se încălzește pentru ministere

Judecătorii români i-au lăsat să „viziteze țara”

În cadrul procesului având ca obiect extrădare pasivă de pe rolul Curții de Apel București, cei doi neozeelandezi s-au folosit de faptul că au o cauză deschisă la CEDO, convingându-i pe judecători că există „un impediment la extrădare”, să le amâne predarea și să îi elibereze din arest.

Vreme de câteva luni, Murray și Johnson au stat în arest la domiciliu, într-o vilă din Cartierul Austriac, situat la periferia estică a Bucureștiului, apoi au obținut plasarea sub control judiciar.

Michael Matthews Murray și Mark Patrick Johnson au fugit din țară în toamna anului 2022, în timp ce se aflau sub control judiciar, după ce magistrații le-au dat voie să părăsească limitele teritoriale ale Bucureștiului, pe motiv că vor să viziteze România.

„Bucătarul” de metamfetamină Mark Patrick Johnson le-a spus judecătorilor că vrea să meargă „la munte și la mare”.

„Cu privire la cererea formulată de persoana extrădabilă (Mark Patrick Johnson – n.r.), de modificare a conţinutului obligației de a nu depăşi teritoriul mun. București şi jud. Ilfov cu obligația de a nu depăşi teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de judecată (…), Curtea urmează a o admite având în vedere durata rezonabilă a restrângerii libertăţii de mişcare (de la data luării primei măsuri preventive a trecut mai mult de 1 an), iar lărgirea ariei teritoriale de deplasare a persoanei extrădate nu impietează asupra derulării în continuare a procedurilor”, se arăta în motivarea instanței.

De asemenea, Michael Matthews Murray le-a promis judecătorilor că nu se va sustrage procedurilor de extrădare:

„Solicit modificarea controlului judiciar prin înlocuirea obligației de a nu părăsi municipiul București cu obligația de a nu părăsi țara. Precizez că am respectat întru totul obligațiile măsurii preventive pentru o perioadă de peste 8 luni. Celelalte persoane (n.r. – din dosar) au posibilitatea în prezent de a se deplasa pe întreg teritoriul României. Apreciez că nu reprezint un pericol pentru societate și nu voi părăsi teritoriul țării”, a declarat în fața instanței Michael Matthews Murray prin intermediul unui translator.

Procurorul de ședință al DIICOT a solicitat, atunci, respingerea cererii formulate de acesta: „Nu a depus acte din care să reiasă că muncește într-un alt județ. Doar pentru liniștea sa psihologică nu se justifică înlocuirea măsurii”.

La câteva ore de la proces a venit și decizia instanței: „Admite cererea persoanei extrădabile Murray Michael Matthews de înlocuire a obligației de a nu depăşi teritoriul mun. București, decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de judecată cu obligația de a nu depăşi teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de judecată”.

După ridicarea interdicției de a părăsi Bucureștiul cei doi au fost de negăsit.

Marius Lazăr, condamnat la 25 de ani de închisoare în SUA

Marius Lazăr, liderul clubului de motocicliști „Hells Angels Bucharest”, a fost extrădat în SUA în ianuarie 2023 și a fost condamnat pe 15 ianuarie 2025 la 25 de ani de închisoare de o instanță din Beaumont, Texas.

  • „Marius Lazăr, în vârstă de 51 de ani, din București, România, a fost condamnat la 300 de luni de închisoare (n.r. – 25 de ani) de către judecătorul districtual american Marcia A. Crone pe 15 ianuarie 2025.
  • Prin relația sa cu un coleg Hells Angels din Noua Zeelandă, Lazăr s-a alăturat unei conspirații pentru a cumpăra peste 400 de kilograme de cocaină de la o persoană din Statele Unite, pe care conspiratorii o credeau un puternic traficant de droguri, dar care era de fapt un agent sub acoperire al Drug Enforcement Administration (DEA).
  • În cadrul negocierilor sale pentru cumpărarea cocainei, Lazăr i-a cerut agentului sub acoperire să omoare doi membri ai unui club de motociclism rival din România și s-a oferit să-i furnizeze sub acoperire puști, grenade, vehicule blindate și alte echipamente militare despre care Lazăr a înțeles că vor fi folosite împotriva ofițerilor de poliție din Statele Unite.
  • Membrii conspirației au trimis aproape un milion de dolari în Statele Unite, prin transferuri bancare și transferuri Bitcoin, drept plată pentru droguri și crime.
  • Coinculpații Murray Michael Matthews și Marc Patrick Johnson sunt în continuare fugari”, se arăta într-un comunicat Departamentului de Justiție al SUA din 15 ianuarie 2025.

Răspunsul CEDO la plângeri a venit după trei ani

CEDO s-a pronunțat după mai bine de trei ani pe cererile formulate de cei doi neozeelandezi, precum și pe cea făcută de Marius Lazăr, judecătorii reținând în esență că ele sunt nefondate și că drepturile lor n-au fost încălcate sub nicio formă.

  • „În cursul acestei proceduri, instanțele interne au verificat, printre altele, dacă detenția a respectat termenele aplicabile în cazul procedurii de predare a reclamanților și, ulterior, după ce au aplicat dispoziția de exceptare în cazurile de forță majoră, au verificat necesitatea de a-i menține pe reclamanți în detenție sau de a-i supune unor măsuri alternative, mai puțin restrictive.
  • Instanțele naționale au dat dovadă de o deosebită diligență, întrucât deciziile lor privind legalitatea detenției reclamanților au fost adoptate în câteva zile sau în termen de trei săptămâni, la două niveluri de jurisdicție.
  • În lumina celor menționate anterior, Curtea consideră că reclamanții au fost așadar în măsură «să introducă un recurs» care a permis revizuirea efectivă de către o instanță a legalității detenției lor. Prin urmare, capătul de cerere formulat de reclamanți în temeiul art. 5 par. 4 din Convenție este în mod vădit nefondat și trebuie respins.
  • În sfârșit, cel de-al doilea reclamant s-a plâns, în temeiul art. 3 și 5 din Convenție, cu privire la riscul de a i se aplica o pedeapsă extrem de disproporționată în SUA și la legalitatea celui de-al doilea mandat de arestare, emis la 15 decembrie 2022.
  • În lumina tuturor elementelor de care dispune și în măsura în care este competentă să se pronunțe cu privire la aspectele invocate, Curtea constată că acestea nu indică nicio aparentă încălcare a drepturilor și a libertăților stabilite în Convenție sau în protocoalele la aceasta. Rezultă că acest capăt de cerere este în mod vădit nefondat și trebuie respins”, se arată în motivarea hotărârii din Cauza Matthews și Johnson împotriva României.

Marius Lazăr s-a dat bolnav înainte să fie predat în SUA

De asemenea, CEDO a respins și plângerea lui Marius Lazăr contra României. Fostul șef al „Hells Angels Bucharest” a invocat inclusiv motive medicale în încercarea de a amâna predarea în SUA.

O echipă a Pro Tv l-a surprins pe Marius Lazăr pe aeroport, înainte de a fi urcat în avion, în timp ce acesta se plângea că a fost „luat de pe patul de spital”.

„În primul și în primul rând, cu colică renală și cu colică abdominală… mă ia de pe patul spitalului, fără tratament, fără nimic. Asta este țara asta care te vinde pe nimic”, declara atunci șeful „Hells Angels Bucharest”, citat de ProTv.

La acest episod fac referire și judecătorii CEDO, care spun însă că Marius Lazăr nu suferea de probleme medicale deosebite:

  • „În urma unei adrese de informare din 11 ianuarie 2023, la 16 ianuarie 2023 reclamantul a fost predat autorităților americane. Potrivit documentelor medicale din 12 și 16 ianuarie 2023, acesta s-a prezentat la Spitalul de Urgență «Sfântul Ioan» acuzând dureri în abdomen (regiunea iliacă și regiunea hipogastrică dreapta).
  • Examenele clinice și de laborator au apărut în general în parametri normali, fără să indice motive pentru spitalizarea acestuia sau acordarea unui tratament specific și nici o urgență care să justifice transportul cu ambulanța.
  • La cea din urmă dată i s-a introdus un cateter urinar, pe care se pare că îl purta în momentul predării sale autorităților americane pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București (Otopeni). (…)
  • Curtea observă că, în perioada relevantă cuprinsă între 1 martie și 8 iunie 2021, deși nu a existat un control jurisdicțional automat (…), legalitatea detenției reclamantului a fost examinată de mai multe ori la cererea fie a acestuia din urmă, fie a judecătorului delegat cu executarea pedepselor privative de libertate.
  • Indiferent dacă astfel de cereri au fost considerate contestații la executare sau cereri pentru a se constata că termenele maxime ale arestării au expirat, cel mai mult contează pentru Curte faptul că acestea au dus la un control al legalității detenției reclamantului, care pare să fi fost în deplină conformitate cu domeniul limitat al controlului jurisdicțional în procedura de extrădare atunci când cererea de extrădare a fost deja aprobată.
  • Având în vedere toate elementele de care dispune și în măsura în care este competentă să se pronunțe cu privire la aspectele invocate, Curtea constată că acestea nu indică nicio aparentă încălcare a drepturilor și a libertăților enunțate în Convenție sau în protocoalele la aceasta. Rezultă că aceste capete de cerere trebuie să fie respinse ca vădit nefondate”, se reține în motivarea hotărârii din Cauza Lazăr contra României.

În momentul de față, singurul care a rămas pe fugă este Mark Patrick Johnson, „bucătarul” de metamfetamină al Hells Angels. 

Fotografii: Ionuț Mureșan


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.