Vaccinul anti-COVID de la Pfizer/BioNTech poate fi folosit pentru grupa de vârstă 12-15 ani în Canada şi SUA, iar Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunţat că la începutul lunii iunie ar putea fi autorizat pentru această categorie şi de către Agenţia Europeană a Medicamentului.
Potrivit lui Gheorghiţă, există aproximativ 800.000 de persoane eligibile în categoria de vârstă de 12-15 ani, iar România are suficiente doze pentru a asigura imunizarea tuturor celor din grupa de vârstă 12-15 ani.
Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, spune că eficiența vaccinului la grupa de vârstă 12-15 ani, în studiile clinice, a fost excepţională.
Toți cei 18 bolnavi (din grupul de peste 2.200 participanți la studiu) au fost în grupul placebo. Teoretic, eficiența este 100%. Și ar mai fi de notat că în lume s-au administrat peste 1,2 miliarde doze din vaccinurile anti-COVID-19, fără probleme semnificative. Dacă ne uitam la hartă, vedem o scădere a cazurilor în țări cu acoperire vaccinală bună. Vedeți că Israelul se apropie de viață normală.
Mihai Craiu:
Pe de altă parte, medicul susţine că „datele de percepție parentală din SUA arată că cel puțin 50% din aceştia nu doresc vaccinarea copiilor mici”.
În urma participării la maratonul vaccinării din Bucureşti, medicul Mihai Craiu consideră că organizarea eficientă și cooperarea între instituții pot da încredere populației.
„Oamenii în România au ezitări (aș zice firești) privind vaccinul, iar peste acestea se adaugă neîncrederea în autorități. Doar o bună şi transparentă comunicare poate ajuta la creşterea ratei de vaccinare în ţară pentru a putea atinge ţintele propuse. Şi la maratoane ar trebui adăugate caravane către mediul rural, căci acolo sunt cele mai multe zone cu acoperire vaccinala mică”, a mai spus Mihai Craiu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro