Mergi direct la conținut »
Mihai Șora, prima reacție la controversele iscate de clipul pentru eMag: „Vom povesti pe îndelete despre vremurile de odinioară”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Mihai Șora, prima reacție la controversele iscate de clipul pentru eMag: „Vom povesti pe îndelete despre vremurile de odinioară”

Filosoful Mihai Șora a afirmat, într-o postare pe Facebook, că ”vom vorbi pe îndelete despre vremurile de odinioară”, referindu-se la controversele legate de trecutul său și de relația cu regimul comunist, apărute după lansarea clipului publicitar pentru compania eMag.

De Adrian Ilie,

Postarea lui Mihai Șora începe cu o relatare a unor episoade din copilăria sa dintr-un sat din Transilvania și despre primele experiențe ale limitării libertății sale.

”Ora stingerii nu ținea cont niciodată de ce făceam, în clipa aceea: dacă mă jucam, citeam sau, pur și simplu, visătoream cu ochii captivi în crăpăturile unui perete. Trebuia îndată să întrerup totul și să merg la culcare, în camera mea. Nopți de-a rândul am fost chinuit de această temporalitate impusă, exterioară ritmului propriu. A fost primul „atentat“ la libertatea mea. Au urmat și altele. Multe”, a scris Mihai Șora.

Apoi, filosoful promite că va veni cu explicații privind episoade din tinerețea sa care au stârnit recent controverse.

”Vom vorbi despre toate, dragii mei. Despre libertățile mici, anodine, și despre Libertatea cu majusculă, despre cea formală și cea autentică.
Vom povesti pe îndelete despre vremurile de odinioară, despre Franța din timpul Ocupației naziste, despre România de după război, despre Ana Pauker și Teohari Georgescu. Despre limba franceză…, din pricina căreia am ajuns în podul clădirii din Piața Victoriei, unde, odinioară, era Ministerul de Externe al Republicii Populare Române. Despre cărți, despre oameni și despre colecția „Biblioteca Pentru Toți“. Și despre emag sau cum s-a brodit ca, la 102 ani, să joc într-un film care nu este doar o reclamă. Despre ce înseamnă o ficțiune și ce înseamnă adevărul istoric. Despre frig, foame și frică sub cizma nazistă și sub cizma bolșevică”, a mai scris Mihai Șora.

Trei experți în achiziții publice au refuzat să semneze anularea licitației de 600 de milioane de euro, în ciuda intervenției personale a lui Arafat
Recomandări
Trei experți în achiziții publice au refuzat să semneze anularea licitației de 600 de milioane de euro, în ciuda intervenției personale a lui Arafat
 

Portretul controversat al filosofului la tinerețe

Apariția filozofului Mihai Șora într-o campanie eMag care marchează 30 de ani de la Revoluție a stârnit un val de reacții în spațiul public, inflamând spiritele (pro și contra), provocând discuții aprinse despre „Libertate în fiecare zi” – sloganul clipului – în contextul în care filozoful de 102 ani a fost membru al Partidului Comunist Francez.

„Aveam 30 ani când viaţa s-a oprit. Când s-a lăsat cortina şi ziduri au început să fie înălţate. Aveam 30 ani când ne-au condamnat pe toţi la frică. Iar pe copiii noştri la foame şi la frig. Ne-au condamnat la întuneric, o beznă din care mulţi au încercat să scape, însă puţini au reuşit. Aveam 30 ani când ne-am pierdut ce aveam mai aproape de suflet: libertatea. Pemiteţi-mi să o sărbătoresc acum, la 30 ani de când mi-am recâștigat-o, lucru pe care eu îl fac de atunci în fiecare zi. La mulţi ani, dragii mei!” spune Mihai Şora în videoclipul campaniei eMag, platforma de vânzări online care a lansat o nouă campanie de brand sub sloganul „Libertate în fiecare zi”.

Cum arată dușmanul: Cercetătorii britanici au creat modele precise 3D ale noului coronavirus
Recomandări
Cum arată dușmanul: Cercetătorii britanici au creat modele precise 3D ale noului coronavirus
 

Imediat ce a apărut în spațiul public, clipul realizat de agenția publicitară Papaya Advertising a stârnit reacții puternice.

”Nu ne povesti cum ai suferit în comunism”

Filologul Adrian Papahagi i-a adus lui Șora reproșuri dure legate de legăturile cu comunismul

”Când la 30 de ani erai membru al Partidului Comunist Francez, (…) nu ne povesti despre cum ai suferit sub comunism. Detest minciuna și impostura. Când la 30 de ani erai membru al Partidului Comunist Francez, când la 32 de ani, în 1948, te întorceai ca membru al unui partid comunist în proaspăt instalata Republică Populară Română, din care cei persecutați încercau disperați să fugă, când primul tău job după repatriere a fost, timp de 3-4 ani, în Ministerul de externe condus de Ana Pauker, după epurarea lui Neagu Djuvara, Constantin Karadja sau Alexandru Paleologu, când timp de 15 ani ai ocupat funcția de redactor-șef al Editurii de Stat pentru Literatură și Artă, creată de comuniști prin transformarea Fundației Regale pentru Literatură și Artă, în timp ce Blaga sau Arghezi erau marginalizați, iar Noica înfunda pușcăria, nu ne povesti cum ai suferit sub comunism!”, a scris Adrian Papaghani pe Facebook, pe 3 octombrie.

Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
Recomandări
Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
 

Alin Mureşan, preşedintele Centrului de Studii în Istorie Contemporană, a avut și el o reacție vehementă cu privire la apariția lui Mihai Șora în videoclipul eMag.

”Ipocrizia, ca sport naţional. Foarte proastă alegere a putut să facă agenţia de publicitate care a făcut spotul cu Mihai Şora. Cred (sper) că îşi dau seama de asta măcar acum, deşi am văzut că încă preferă să acuze reacţiile (sigur, unele exagerate) decât să-şi analizeze propriile erori. Au luat un simbol „cool”, la modă, (aparent) necontroversat şi şi-au zis să beneficieze de capitalul de imagine. Puţină cercetare nu le-ar fi stricat. Pentru că dacă mai aveaţi nevoie de un argument pentru necesitatea educaţiei istorice şi a informaţiei corecte, noua campanie eMag este exact asta”, a afirmat Mureşan.

Apărătorii lui Șora

Nu au lipsit nici cei care i-au luat apărarea lui Șora. Criticul de artă Pavel Şuşară a scris că „satanizarea lui Mihai Sora este, pe lângă absurdul logic, și o imposibilitate morală tipic stalinisto-pesedistă”.

„Atitudinea publica de astăzi a lui Mihai Sora nu are nicio legătură cu activitatea si cu utopiile lui de acum 80 de ani, iar asocierea este in afara oricărei logici. Linșajul lui de astăzi are aceeași îndreptățire morală ca si o eliminare a Sf. Pavel din întreaga construcție a creștinătății pentru ca în tinerețe i-a prigonit pe creștini, ceea ce ar fi o imposibilitate morală tocmai din perspectiva creștină”, scrie Șușară pe pagina lui de Facebook.Close
Închide
  Close