Mergi direct la conținut »
Ministerul Sănătății cere o anchetă în cazul tinerei din Tulcea cu arsuri grave, care a fost plimbată între spitale
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Ministerul Sănătății cere o anchetă în cazul tinerei din Tulcea cu arsuri grave, care a fost plimbată între spitale

Ministerul Sănătății cere o anchetă în cazul tinerei din Tulcea cu arsuri grave, care a fost plimbată între spitale

Reprezentanții Ministerului Sănătății și cei ai Spitalului Județean din Timișoara au reacționat în cazul pacientei din județul Tulcea cu arsuri grave, plimbată între spitale, care până la urmă va fi transferată la o unitate medicală specializată din Belgia.

De Raluca Diaconu, Alexandra Nistoroiu,

Mihaela Tănase, consilierul ministrului Sănătății, a declarat, pentru Libertatea, că Sorina Pintea a aflat marți dimineață despre acest caz, pentru că procedura privind transferul unui pacient nu prevede și informarea ministrului, dar imediat ce a aflat, s-a asigurat că tânăra va fi transferată la o clinică din străinătate unde există centru pentru mari arși.

De asemenea, ministrul Sănătății a cerut să fie făcută o anchetă, pentru a se stabili de ce nu a fost respectată procedura și cine nu a verificat dacă la spitalul din Timișoara există paturi pentru mari arși înainte de a decide ca tânăra să fie ducă acolo cu un elicopter.

Mihaela Tănase a precizat că Centrele de Mari Arși de la spitalele din Timișoara și Iași ar trebui să aibă câte 6 paturi, dar deocamdată nu sunt funcționale, pentru că nu au dotările necesare pentru astfel de cazuri grave.

În prezent, în spitalele din România sunt 15 paturi pentru mari arși, dintre care în București sunt 6 la Spitalul de Arși, 6 la Spitalul Floreasca, unu la Spitalul Bagdasar-Arseni, iar la Brașov sunt 2.

Managerul Spitalului Județean din Timișoara: „Problemele cu Centrul de Mari Arși sunt vechi și știu și cei de la minister despre ele”

Managerul Spitalului Județean din Timișoara, Marius Craina, a declarat, pentru Libertatea, că a fost sunat de cineva de la București pentru transferul tinerei cu arsuri și că i-a spus care este situația din Centrul de Mari Arși din Timișoara.

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal
Recomandări

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal

„De la București m-au sunat, le-am explicat situația de la Timișoara. Era un număr de fix, cu 021, cred că de la Departamentul pentru Situații de Urgență”, ne-a spus Marius Craina.

Problemele cu Centrul de Mari Arși din Timișoara sunt vechi și știu și cei de la minister despre ele. Lucrările la Clinica de Mari Arși au fost finalizate în decembrie 2016, într-o primă fază fiind terminate trei saloane din cinci, câte vor fi în total. Acum s-ar lucra la alte două compartimente, a adăugat directorul spitalului.

Cu toate astea, nu există aparatură, pentru că Ministerul Sănătății nu a achiziționat-o, deși a promis-o de mulți ani.

„Eu le-am explicat, știau, au adresă trimisă de noi de vreo 4-5 săptămâni prin care i-am informat că suntem în plină modernizare a spațiilor pentru Mari Arși. Trei compartimente din cinci sunt complet finalizate și avem și parte din aparatură deja sosită, așteptăm în continuare livrarea aparaturii, noi desfășurăm o licitație. Celelalte spații le-am ținut să funcționeze, dar acum, venind aparatura, am demarat procedura de modernizare, astfel încât să fim gata și să montăm aparatura”, ne-a declarat Craina.

Rechizitoriu DIICOT: Ce făcea Dincă în timp ce poliţia din Caracal bâjbâia în căutarea Alexandrei, după ce fata a sunat la 112
Recomandări

Rechizitoriu DIICOT: Ce făcea Dincă în timp ce poliţia din Caracal bâjbâia în căutarea Alexandrei, după ce fata a sunat la 112

O parte din aparatura pentru Centrul de Mari Arși este cumpărată de minister, cu fonduri de la Banca Mondială, iar Spitalul Județean Timișoara mai desfășoară o licitație în valoare de 800.000 de lei, pentru altă aparatură. Estimările spun că e nevoie de echipamente medicale în valoare de 17 milioane de lei. Doctorul care conduce spitalul din Timișoara crede că cel târziu în luna iulie centrul va fi funcțional.


Citește și: 

O tânără cu arsuri grave, plimbată între spitale. Fata va fi transferată în Belgia

Close
Închide
  Close