„Va mai fi o taxă, în principiu o vom numi taxă de solidaritate, în principiu aşa se discută, trebuie să vedem exact care va fi decizia finală, de 2% care va reveni angajatorului”, a declarat Ionuț Mișa, la Antena 3.
Ministrul de Finanțe a mai spus că ideea nu este a Guvernului, ci că această taxă „este prevăzută la nivelul Comisiei Europene, nu e o taxă nouă pe care o instituie Guvernul”.
„Există o directivă europeană care ne obligă să aplicăm un anumit procent fondului de salarii. Această taxă nu poate fi eliminată sub nicio formă (…) Este o directiva europeană care reglementează pentru fondul de salarii o anumită taxă. Nu numai mediului privat, ci si sistemului public. 0,25 este valoarea exactă a taxei. Taxa o plăteşte angajatorul la fondul de salarii. Au fost foarte multe discuţii cu sindicatele care spuneau: domne, nu va rămâne nicio responsabilitate în sarcina angajatorului. Dacă el trebuie să plătească pentru angajat, dar nu va fi responsabil din acest punct de vedere, va crea o problemă angajatului în sine. Lăsaţi taxe şi la nivelul angajatorului astfel încât să vă puteţi îndrepta asupra lui, să puteţi realiza ulterior nişte măsuri de coerciţie pentru a putea răspunde faţă de bugetul de stat pentru neplata acelei sume. Şi am zis ok, transferăm o parte din aceste contribuţii şi la nivelul angajatorului să aibă şi el o responsabilitate faţă de bugetul de stat”, a explicat Mişa.
Ionuț Mișa a fost întrebat, într-o emisiune la Antena 3, ce se întâmplă cu impozitul zero pe salariile sub 2.000 de lei. „Această măsura nu va fi implementată în această perioadă și până la sfârșitul anului”, a spus ministrul. Este încă una din măsurile anunțate în programul de guvernare care nu va mai fi pusă în aplicare, după impozitul pe dividende, care ar putea să nu mai se aplice de la 1 ianuarie.
Guvernul renunțase în luna iulie la introducerea taxei de solidaritate. Premierul Mihai Tudose explicase atunci că deși măsura era prevăzută în programul de guvernare aprobat de Parlament în urmă cu mai puțin de o lună, ar fi avut un efect „puțin” și ar fi provocat un „deranj” mare.
Pe 17 iulie, premierul Mihai Tudose afirma, după ședința coaliției de guvernare, că încă se fac simulări cu privire la introducerea unei taxe de solidaritate, și că probabil „va fi cumva”, dar nu a fost stabilit un prag de la care se va aplica.
Și liderul PSD Liviu Dragnea a spus, atunci, că dacă impactul financiar pozitiv este unul semnificativ, această taxă urmează să fie implementată, iar pragul va fi ”semnificativ”.
”Dacă impactul financiar pozitiv este unul semnificativ, sigur că măsura urmează să fie implementată, dacă nu produce alte lucruri negative. Dacă impactul financiar este unul negativ, n-are rost”, a spus Dragnea.
Taxa de solidaritate a apărut în programul de guvernare PSD-ALDE, votat în Parlament o dată cu învestirea Guvernului Mihai Tudose. Această taxă urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.
Consultantul fiscal Adrian Bența a declarat pentru Libertatea această taxă nu era în acord cu mesajul din campania electorală, potrivit căruia nu se vor introduce taxe noi. ”Cred că Tudose mai ascultă și el de experți, fie că îl consiliază direct, fie prin intermediul presei. Despre taxa de solidaritate se pot spune multe atâta timp cât nu știm despre ea, nu se cunoaște cât este și cine erau beneficiarii. Nu era conformă cu mesajul general că nu se măresc taxele”, a afirmat Bența.
VIDEO | Zeci de români îşi cer banii înapoi de la Omnia Turism, după ce patronul s-a sinucis. Sediul firmei de turism este închis şi nimeni nu oferă vreun răspuns