MENIU CAUTĂ

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, despre verificarea HG din dosarul „Belina”: „Legalitatea unei hotărâri de guvern este verificată de judecător, nu de procuror”

Distribuie

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune, despre verificarea Hotărârii de Guvern din dosarul "Belina", că legalitatea unui act normativ nu este de competența unui procuror, ci a judecătorului.

Precizarea a fost făcută după ce procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a spus, luni, legat de dosarul ”Belina”, care îi vizează pe miniștrii ce au avizat o HG privind trecerea Insulei Belina la Consiliul Județean Teleorman, că procurorii anticorupție nu urmăresc Hotărârile de Guvern, dar când apar informații că este ceva în neregulă cu un act normativ, se autosesizează.

„Hotărârile de Guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. Verificarea legalităţii actelor normative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. Prin urmare, legalitatea unei Hotărâri de Guven nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ”, a spus ministrul Justiției.

Tudorel Toader a explicat că, în cazul în care există suspiciuni că un act normativ este fals, judecătorul de contencios administrativ este singurul care poate decide dacă el este legal sau nu, în niciun caz procurorul.

”Instanța de contencios verifică legalitatea actului, instanța penală este formată din judecători specializați, care constată săvârșirea unei infracțiuni și, pe care ee consecință – vorbim de principiu acum -, desființează actul fals care a stat la baza unei infracțiuni sau a alteia. Dar facem deosebirea de parcurs de la o faptă având consecință, spre exemplu un înscris fals, pe care îl anulează. Dar aici nu este vorba dacă un act este fals sau nu, ci dacă este legal sau nu. Iar verificarea legalității este de competența judecătorului de contencios administrastiv”, a mai spus ministrul Justiției.

Precizările au fost făcute după ce procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a spus, la Europa FM, că nu este o noutate pentru DNA să ancheteze miniștri, așa cum este cazul dosarului ”Belina”, în care a fost pusă sub acuzare Sevil Shhaideh și s-a cerut aviz de la Camera Deputaților pentru urmărirea penală a Rovanei Plumb.

Procurorul șef al DNA a mai spus că procurorii anticorupție nu urmăresc Hotărârile de Guvern, dar când apar informații că este ceva în neregulă cu un act normativ, Direcția se autosesizează. Laura Codruța Kovesi a respins acuzațiile referitoare la selectarea dosarelor care sunt investigate de DNA.

Explicația ministrului Justiției vine și după ce liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, luni, că îl interesează foarte puţin dacă șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, rămâne la conducerea instituției, atât timp cât nu se rezolvă ”problema de structură”.

Dragnea i-a transmis ministrului Justiției să prezinte o poziţie publică faţă de întâmplările din ultima perioadă în sistemul judiciar, dar și un calendar de promovare a legilor justiţiei.

FOTO: Facebook.com


CITEȘTE ȘI… VIDEO EXCLUSIV/ Roxana Ciuhulescu a trecut de la cai putere la personaje animate. „Cunosc fiecare replică din desene”


 

Citește mai multe despre codruta kovesi, Tudorel Toader, belina, Dosarul Belina și justitie pe Libertatea.

Comentarii